Linkuri accesibilitate

La Vama Siret, Alexandra Masiuchevici, din Kiev, se pregătește să-și ia rămas bun de la tatăl ei.
Bărbatul are 58 de ani și nu poate părăsi Ucraina ca urmare a mobilizării militare generale a bărbaților între 18 și 60 de ani.
La Vama Siret, Alexandra Masiuchevici, din Kiev, se pregătește să-și ia rămas bun de la tatăl ei. Bărbatul are 58 de ani și nu poate părăsi Ucraina ca urmare a mobilizării militare generale a bărbaților între 18 și 60 de ani.

Rusia atacă Ucraina | Cozile din vămi se întind pe zeci de kilometri. Luptele continuă pe mai multe fronturi

În a cincea zi a invaziei asupra Ucrainei, armata rusă a reluat, luni dimineață, după câteva ore de liniște, bombardamentele asupra capitalei Kiev. Cel puțin 360.000 de ucraineni și-au părăsit până acum țara. Mulți continuă să lupte pe străzile orașelor atacate, alături de militarii ucraineni.

Ucraina anunță că 352 de civili, inclusiv 14 copii, au murit de la începerea invaziei ordonate de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Potrivit Agenției pentru refugiați a ONU, peste 360.000 de ucraineni și-au părăsit în ultimele zile țara.

Uniunea Europeană (UE) a anunțat, duminică, noi măsuri împotriva Rusiei. În premieră, UE va finanța achiziția și livrarea de armament și echipamente militare pentru o țară aflată sub atac, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UE și-a închis spațiul aerian pentru zborurile rusești și a anunțat interzicerea pe teritoriul său a entităților media rusești Russia Today și Sputnik. UE impune interdicții de export pentru Belarus.

Occidentul condamnă invocarea de către Vladimir Putin a arsenalului nuclear, pe care a anunțat că îl pune în alertă ca urmare a „anunțurilor agresive ale țărilor NATO”.

Autoritățile de la Kiev ar urma să se întâlnească, luni, cu o delegație a Rusiei, la granița dintre Ucraina și Belarus.

19:58 28.2.2022

Elveția se alătură sancțiunilor UE împotriva Rusiei

Elveția va adopta aceleași sancțiuni deja impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, liderilor și oligarhilor săi din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, a declarat președintele elvețian Ignazio Cassis.

„Acesta este un pas mare pentru Elveția”, a spus Cassis în timp ce a anunțat decizia, care îi va priva pe oligarhi de acces la unul dintre locurile lor preferate pentru a-și depune banii.

El a declarat într-o conferință de presă că invazia Rusiei este intolerabilă din motive morale și politice.

Ignazio Cassis
Ignazio Cassis

Națiunea tradițional neutră a fost supusă unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a se alătura Uniunii Europene în presiunile puse asupra Rusiei.

Decizia a venit la două zile după ce aproximativ 20.000 de manifestanți au mărșăluit în Elveția, în solidaritate semn de solidaritate cu poporul ucrainean, bombardat de Rusia din ordinul lui Vladimir Putin.

FIFA și UEFA au exclus echipele de club din Rusia, dar și echipa națională din toate competițiile

FIFA și UEFA au decis luni ca toate echipele rusești, fie echipe reprezentative naționale, fie echipe de club, să fie suspendate de la participarea la ambele tipuri de competiții.

Deciziile au fost adoptate luni de Biroul Consiliului FIFA și de Comitetul Executiv al UEFA, cele mai înalte organe de decizie ale ambelor instituții.

„Fotbalul este pe deplin unit aici și în deplină solidaritate cu toți oamenii afectați din Ucraina. Ambii președinți speră că situația din Ucraina se va îmbunătăți semnificativ și rapid, astfel încât fotbalul să poată fi din nou un vector de unitate și pace între oameni”, transmit FIFA și UEFA într-un comunicat dat publicității luni.

20:23 28.2.2022

Shell va renunța la parteneriatele cu Gazprom și va înceta implicarea în conducta Nord Stream 2

Shell a anunțat luni că intenționează să renunțe la parteneriatele sale cu gigantul energetic de stat rus Gazprom, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

Potrivit unui comunicat, Shell intenționează să renunțe la asocierile sale în comun cu Gazprom și entități aferente, inclusiv participația sa de 27,5% în instalația de gaze naturale lichefiate Sakhalin-II, participația de 50% în Salym Petroleum Development și compania energetică Gydan. De asemenea, compania își va înceta implicarea în proiectul conductei Nord Stream 2 , se mai arată în comunicat.

„Suntem șocați de pierderea de vieți omenești în Ucraina, pe care o deplângem, rezultată dintr-un act de agresiune militară fără sens, care amenință securitatea europeană”, a declarat directorul executiv al Shell, Ben van Beurden.

„Decizia noastră de a părăsi (parteneriatul) este una pe care o luăm cu convingere”, a spus el adăugând că „Nu putem – și nu vom rămâne – pe loc. Accentul nostru imediat este siguranța oamenilor noștri din Ucraina și sprijinirea oamenilor noștri din Rusia. În discuții cu guvernele din întreaga lume, vom analiza și implicațiile detaliate de afaceri, inclusiv importanța aprovizionării sigure cu energie pentru Europa și alte piețe, în conformitate cu sancțiunile relevante.”

La sfârșitul anului 2021, Shell avea în jur de 3 miliarde de dolari în active imobilizate în aceste întreprinderi din Rusia, potrivit companiei.

„Ne așteptăm ca decizia de a începe procesul de ieșire a asociațiilor în participațiune cu Gazprom și entitățile afiliate va avea un impact asupra valorii contabile a activelor Shell din Rusia și va duce la deprecieri”, a spus Shell în declarație.

21:22 28.2.2022

Niciun eveniment al Federației Internaționale de Tenis nu va avea loc în Belarus în 2022

Federația Internațională de Tenis (ITF) a anunțat luni că organizația nu va organiza niciun eveniment în Belarus anul acesta „din cauza agresiunii ruse împotriva Ucrainei”.

Anunțul vine în urma deciziei de vineri a organismului de conducere a tenisului de a anula pe termen nelimitat toate evenimentele din Rusia.

ITF a amânat, de asemenea, evenimentul World Tennis Tour M15 care urma să aibă loc în Ucraina în aprilie „pe fondul preocupărilor sporite de securitate”.

21:25 28.2.2022

Guvernul finlandez spune că va trimite arme în Ucraina

Finlanda va furniza Ucrainei 2.500 de puști de asalt, 150.000 de cartușe pentru puști de atac, 1.500 de arme antitanc cu o singură lovitură și 70.000 de pachete de rații de luptă, a anunțat luni guvernul finlandez într-un comunicat de presă, citat de CNN.

„Situația din Ucraina este extrem de dificilă din cauza atacului militar al Rusiei și există o nevoie imediată de [material] de apărare”, se arată în declarație.

Țara a anunțat în urmă cu o zi că va trimite veste antiglonț, căști de protecție și echipamente de prim ajutor în Ucraina.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG