Linkuri accesibilitate

Soțiile și mamele rușilor mobilizați îi cer lui Putin să nu le mai trimită bărbații la „măcel”


Într-un videoclip distribuit pe Telegram, femeile spun că cei dragi au fost „forțați să se alăture grupurilor de asalt” la începutul lunii martie, în ciuda faptului că aveau doar patru zile de antrenament.
Într-un videoclip distribuit pe Telegram, femeile spun că cei dragi au fost „forțați să se alăture grupurilor de asalt” la începutul lunii martie, în ciuda faptului că aveau doar patru zile de antrenament.

Un grup de soții și mame din Rusia i-au cerut președintelui Vladimir Putin să nu le mai trimită soții și fiii „la măcel” pentru a se alătura forțelor rusești de asalt fără pregătire militare sau fără provizii adecvate.

Într-un videoclip distribuit de canalul independent rus Telegram SOTA, femeile spun că cei dragi au fost „forțați să se alăture grupurilor de asalt” la începutul lunii martie, în ciuda faptului că aveau doar patru zile de antrenament de la mobilizarea lor din luna septembrie a anului trecut.

Familiile bărbaților ruși recrutați au criticat felul în care a fost făcută mobilizarea, spunând că sunt probleme cu disciplina, cu pregătirea inexistentă a celor mobilizați dar și cu conducerea din partea ofițerilor de rang mediu. Ele s-au plâns și de dificultățile logistice, cum ar fi uniformele insuficiente, hrana slabă și lipsa de provizii și de îngrijiri medicale.


„Soțul meu se află în linia de contact cu inamicul”, spune una din femei într-o înregistrare.

„Oamenii noștri mobilizați sunt trimiși ca mieii la sacrificare pentru a lua cu asalt zonele fortificate împotriva a 100 de inamici puternic înarmați”, a mai spus femeia.

„Ei sunt pregătiți să-și servească patria, dar în funcție de specializarea pentru care s-au antrenat, nu ca soldați de asalt. Vă rugăm să ne retrageți pe băieții de pe linia de contact și să furnizați artileriștilor artilerie și muniție.”

Trimiterea, de către Rusia, a sute de mii de bărbați nepregătiți să lupte pe frontul din Ucraina a generat disidență și proteste și i-a determinat pe mulți ruși, în special tineri, să părăsească țara.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG