Linkuri accesibilitate

Rusia, după așa-zisul atac asupra Kremlinului: nu avem altă opțiune decât eliminarea lui Zelenski


Medvedev (stânga) a spus că atacul cu drone de noaptea trecută, ce ar fi fost comandat de Kremlin pentru uciderea președintelui rus, Vladimir Putin, lasă Moscova fără alte opțiuni decât „eliminarea” președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a „clicii” sale de la Kiev .
Medvedev (stânga) a spus că atacul cu drone de noaptea trecută, ce ar fi fost comandat de Kremlin pentru uciderea președintelui rus, Vladimir Putin, lasă Moscova fără alte opțiuni decât „eliminarea” președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a „clicii” sale de la Kiev .

Vicepreședintele rus Dmitri Medvedev spune că atacul cu drone care ar fi fost comandat de Kiev asupra Kremlinului nu lasă Rusiei altă opțiune decât „eliminarea” lui Zelenski.

Medvedev a spus că un presupus atac cu dronă de noaptea trecută, ce ar fi fost comandat de Kiev pentru uciderea președintelui rus, Vladimir Putin, lasă Moscova fără alte opțiuni decât „eliminarea” președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a „clicii” sale de la Kiev, scrie agenția rusă TASS, preluată de The Guardian.

Vicepreședintele consiliului de securitate este un aliat al lui Vladimir Putin, pe care l-a ajutat să mențină controlul asupra Rusiei alternând cu el posturile de președinte și premier pentru a se conforma Constituției rusești de la acea vreme.

Zelenski neagă responsabilitatea pentru așa-zisul atac cu drone


Zelenski a negat că Kievul s-a aflat în spatele incidentului, despre care Kremlinul a spus că a fost un atentat la viața președintelui Vladimir Putin, dar care nu doar că nu a provocat victime, dar nici nu l-a găsit acasă pe locatarul șef.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a răspuns acuzațiilor Rusiei că Ucraina s-ar afla în spatele unui atac cu drone asupra Kremlinului, care se presupune că s-ar circumscrie intenției de a-l ucide pe locatarul de la Kremlin.

Într-o conferință de presă la Helsinki, unde îl vizitează pe președintele finlandez Sauli Niinistö, Zelenski a spus: „Nu atacăm Putin sau Moscova, ne luptăm pe teritoriul nostru”.

Rusia susține că Ucraina a folosit o dronă pentru a încerca să-l ucidă pe Vladimir Putin, dar Putin e plecat de la Kremlin

Pe rețelele de socializare au circulat imagini cu un mic nor de fum care se ridică deasupra Kremlinului la primele ore ale zilei de miercuri.

Kremlinul spune că atacul este o „acțiune teroristă planificată”, a informat agenția de știri de stat rusă RIA, preluată de The Guardian.

Două drone au fost folosite în presupusul atac, dar ar fi fost dezactivate de apărarea rusă.

Putin nu a fost rănit și nu au existat pagube materiale la clădirile Kremlinului.

„Kremlinul a evaluat aceste acțiuni ca fiind un act terorist planificat și o tentativă de asasinat asupra președintelui în ajunul Zilei Victoriei, Parada de 9 mai”, scrie RIA.

Agenția spune că Putin nu și-a schimbat programul și că urmează agenda de lucru în Novo Ogarevo, în afara Moscovei.

„Partea rusă își rezervă dreptul de a-și lua revanșa acolo unde și când crede de cuviință”, a spus acesta.

Kievul se află la aproximativ 862 de kilometri de Moscova.

Consilierul lui Zelenski: atac terorist înseamnă să ataci blocuri de locuințe din Dnipro și Uman și gara din Kramatorsk

Guvernul de la Kiev a reacționat și un înalt oficial prezidențial ucrainean a spus că Ucraina „nu are nimic de-a face cu” lovitura cu drone.

Ucraina spune că nu are cunoștință despre o tentativă de lovitură cu drone asupra Kremlinului de la Moscova, adăugând că nu își folosește mijloacele pentru a ataca alte țări.

Un atac asupra Kremlinului „nu va schimba nimic pe câmpul de luptă” și, cel mult, ar determina „Rusia să întreprindă acțiuni «mai radicale»”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

„În primul rând, nu rezolvă absolut niciun obiectiv militar. Și este foarte inutil în contextul pregătirii pentru acțiunile noastre ofensive. Și cu siguranță nu schimbă nimic pe câmpul de luptă", a spus el. „Acest lucru ar permite Rusiei să justifice lovituri în masă asupra orașelor, civililor și infrastructurii ucrainene. De ce am avea nevoie de asta? Care este logica?"

„Cred că este absolut evident că „anunțul unui atac asupra Kremlinului” și detenția simultană a așa-zișilor sabotori ucraineni în Crimeea sub o altă acuzație indică clar că Rusia pregătește o provocare teroristă la scară largă în zilele următoare”, a spus el.

„Nu avem informații despre așa-zisele atacuri nocturne asupra Kremlinului”, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Serghei Nikiforov.

„Așa cum președintele Zelenski a afirmat de mai multe ori înainte, Ucraina folosește toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a-și elibera propriul teritoriu, nu pentru a-i ataca pe alții”, a adăugat el.

„Un atac terorist este distrugerea blocurilor de locuințe din Dnipro și Uman, sau o rachetă la o linie de la gara Kramatorsk și multe alte tragedii”, a spus el. „Ceea ce s-a întâmplat la Moscova este evident despre escaladarea stării de spirit în ajunul zilei de 9 mai”.

„Este un truc de așteptat de la adversarii noștri”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Zelenski.

În schimb, în Ucraina, un depozit de combustibil a fost incendiat după un atac cu o dronă rusească asupra orașului central Kropîvnițki, transmite Reuters.

Atacuri sângeroase ale rușilor

În altă parte în Ucraina, o clădire administrativă din sudul regiunii Dnipropetrovsk a fost lovită de o dronă și incendiată. Ucraina a declarat că a doborât 21 din 26 de drone rusești de fabriacție iraniană.

Cele două părți au lansat lovituri cu rază lungă încă de săptămâna trecută în aparentă anticipare a viitoarei contraofensive a Ucrainei, care se așteaptă să fie una dintre cele mai decisive faze ale războiului.

După o pauză de aproape două luni, Rusia a lansat un val de rachete în zori vinerea trecută, inclusiv una care a ucis 23 de civili în timp ce dormeau într-un bloc de apartamente din orașul Uman, aflat la sute de kilometri de front.

Rusia a acuzat Ucraina de mai multe tentative de atac cu drone, una chiar la începutul acestui an, când guvernatorul regiunii Moscova a susținut că o dronă ucraineană s-ar fi prăbușit în apropierea satului Gubastovo, la sud-est de capitală.

Mass-media de stat a postat ulterior o fotografie a unui dispozitiv prăbușit, care părea să semene cu o dronă de atac UJ-22 fabricată din Ucraina, o dronă relativ mică și versatilă, cu capacitatea de a zbura pe vreme nefavorabilă și de a călători până la 800 de kilometri. Nu este clar, însă, unde sau când a fost făcută fotografia dronei prăbușite.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG