Linkuri accesibilitate

„Pierderi semnificative” pentru mercenarii Wagner la Bahmut. Jocurile ministrului rus al Apărării


Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington spune că, de fapt, ministerul rus al Apărării folosește cel mai probabil atacul asupra orașului Bahmut ca să slăbească forțele Wagner, condus de Evgheni Prigojin (foto)
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington spune că, de fapt, ministerul rus al Apărării folosește cel mai probabil atacul asupra orașului Bahmut ca să slăbească forțele Wagner, condus de Evgheni Prigojin (foto)

Forțele rusești suferă „pierderi semnificative” în bătălia pentru Bahmut, spun comandanții ucraineni.

Pe de altă parte, oficialii ruși spun că nu există perspective de pace în Ucraina la cum se prezintă lucrurile în acest moment și fac apel repetat la realizarea unei anchete independente asupra exploziilor asupra gazoductelor Nord Stream.

Trupele rusești curăță de zor tranșeele de cadavre, potrivit unui comandant ucrainean.

„Situația din Bahmut este extrem de tensionată. Inamicul încearcă să asalteze pozițiile și face tot ce poate pentru a avansa", spune maiorul ucrainean Rodion Kudriașov.

Unitățile de asalt Wagner suferă „ pierderi semnificative” pe măsură ce avansează din mai multe direcții în jurul Bahmutului, spune un comandant militar ucrainean.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington spune că, de fapt, ministerul rus al Apărării folosește cel mai probabil atacul asupra orașului Bahmut ca să slăbească forțele Wagner.

Rata de avans a Rusiei a scăzut în urma retragerii Ucrainei din estul orașului în jurul datei de 7 martie, spune ISW.

Experții ISW spun că, de fapt, ministerul rus al Apărării „profită probabil de oportunitatea de a cheltui în mod deliberat atât forțe de elită, cât și pe cele comandate de Wagner la Bahmut, în efortul de a-l slăbi pe Prigojin și de a-i deturna ambițiile pentru o mai mare influență în Kremlin”.

Acesta a adăugat că ministerul „a restrâns din ce în ce mai mult capacitatea lui Prigojin de a recruta condamnați și de a asigura muniție, forțându-l să recunoască public dependența sa” de ministerul rus al Apărării.

Prigojin a făcut frecvent aluzie la tensiunea din relația cu ministerul, menționând că, deși a fost la Bahmut, ministrul Apărării Serghei Șoigu și comandantul operațiunii din Ucraina, Valeri Gerasimov, nu l-au vizitat.

ISW a remarcat, de asemenea, că Prigojin „a insinuat că Ministerul Rusiei a folosit Wagner pentru duce greul războiului urban de uzură ca să poată conserva forțele convenționale rusești”.

După luni de lupte grele în jurul Bahmut, Wagner ar putea fi acum lipsit de forță de luptă, a declarat luni și Ministerul Apărării din Marea Britanie în buletinul său zilnic.

Prigojin, care a folosit mii de condamnați, cel mai probabil că a pierdut accesul la forțele de recrutare din închisori din cauza conflictului în curs cu Șoigu. „Dacă interdicția va dura, Prigojin va fi probabil forțat să reducă amploarea sau intensitatea operațiunilor Wagner în Ucraina”, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie.

„Aproximativ jumătate dintre prizonierii pe care Wagner i-a dislocat deja în Ucraina au devenit probabil victime”, se arată în comunicat.

Ca răspuns, Wagner a început să facă recrutări din cluburi sportive și săli de sport din Rusia.

Comandantul lor, Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui rus Vladmir Putin, este într-un conflict deschis cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Peste 1.100 de soldați ruși ar fi fost uciși de forțele ucrainene în Bahmut, începând cu 6 martie, a anunțat duminică seară președintele Volodimir Zelenski.

La rândul său, ministerul rus al apărării a anunțat că a ucis 220 de soldați ucraineni în ultimele 24 de ore, notează Reuters.

„În mai puțin de o săptămână - din 6 martie, doar în zona Bahmut, au fost eliminați peste 1.100 de soldați inamici, ceea cea reprezintă pierderi ireversibile ale Rusiei, pierderi din zona Bahmut”, a transmis președintele ucrainean, în discursul său de duminică seară.

Totodată, Rusia ar mai fi înregistrat 1.500 de pierderi în rândul soldaților săi care au răni ce fac imposibilă continuarea luptelor.

De asemenea, depozite și alte echipamente ale inamicului au fost distruse.

Armata ucraineană controlează vestul orașului Bahmut, în timp ce trupele rusești - în special mercenarii din gruparea Wagner - au controlul asupra părții estice a acestuia, au anunțat serviciile secrete britanice.

Armata rusească își continuă ofensiva în zonele Lîman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka și Șahtior, din Donețk, unde armata ucraineană ar fi respins peste 100 de atacuri doar în ultima zi, transmite ministerul ucrainean al Apărării.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG