Linkuri accesibilitate

Parlamentul Ucrainei a schimbat legea mobilizării pe front. Unii deținuți eliberați condiționat vor putea fi înrolați


Parlamentul ucrainean a decis că unii deținuți pot fi înrolați pe front.
Parlamentul ucrainean a decis că unii deținuți pot fi înrolați pe front.

Parlamentul Ucrainei, Rada Supremă, a adoptat o lege privind mobilizarea militară, care va spori numărul trupelor sale de pe front.

Doi parlamentari au declarat că măsura a fost adoptată cu 283 de voturi „pentru”, scrie serviciul ucrainean al Europei Libere.

Potrivit parlamentarilor, prevederea privind demobilizarea cadrelor militare a fost eliminată din lege.

„Proiectul de lege privind mobilizarea a fost adoptat în ansamblu”, a declarat deputatul Iaroslav Jelezniak într-o postare pe Telegram, adăugând că 283 de deputați din cei 450 de membri ai parlamentului au votat în favoarea „pentru”.

Legea a fost adoptată pentru că Ucraina se confruntă cu o penurie de soldați voluntari. Actul normativ a fost dezbătut luni de zile, deoarece conținea unele prevederi controversate.

Legea prevede că „persoanele care ispășesc o pedeapsă privativă de libertate sau care sunt încarcerate, pot fi eliberate condiționat, prin decizia unei instanțe, pentru a putea efectua serviciul militar, în baza unui contract”.

Eliberarea condiționată nu se va aplica deținuților condamnați pentru infracțiuni împotriva siguranței naționale, persoane condamnate pentru omor cu premeditare a două sau mai multe victime, sau omor combinat cu viol ori alte agresiuni sexuale.

Legea înăspreşte sancţiunile pentru cei care încearcă să evite mobilizarea, ceea ce a provocat scandal din cauza eliminării în ultima clipă a unei clauze ce prevede lăsarea la vatră a militarilor care şi-au servit patria timp de 36 de luni.

Armata ucraineană, slăbită de o contraofensivă ratată în timpul verii lui 2023 şi din cauza unui ajutor occidental ce se epuizează, încearcă să respingă atacurile ruse pe numeroase puncte ale frontului. Pentru că are mari probleme în a găsi voluntari, Ucraina a extins mobilizarea, reducând de la 27 la 25 de ani vârsta celor ce pot fi încorporaţi.

Textul de lege conţine şi prevederi care uşurează procedurile de înrolare, prin crearea unui sistem digital dedicat.

Pentru a intra în vigoare, preşedintele Parlamentului ucrainean urmează să înainteze textul preşedintelui ţării Volodimir Zelenski, care va trebui să-l promulge.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG