Linkuri accesibilitate

ONU: 8.500 de decese ale civililor confirmate în Ucraina. Alte mii, neverificate. Peste 14.000 răniți


Ukraine -- People attend the funeral ceremony for Aleksandr Demyanenko who was killed during the 24 January shelling of the eastern Ukrainian city, in Mariupol, January 26, 2015
Ukraine -- People attend the funeral ceremony for Aleksandr Demyanenko who was killed during the 24 January shelling of the eastern Ukrainian city, in Mariupol, January 26, 2015

Aproape 8.500 de civili au fost uciși în invazia rusească din Ucraina, a declarat un organism ONU, care a avertizat că alte mii de decese au rămas neverificate.

Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului (OHCHR) a declarat că a înregistrat 8.490 de persoane ucise și 14.244 rănite între lansarea invaziei din 24 februarie 2022 și 9 aprilie 2023.

ONU a spus că cifrele reprezintă doar „vârful aisbergului” din cauza accesului limitat la zonele de luptă.

Majoritatea deceselor au fost înregistrate pe teritoriul controlat de guvernul ucrainean și atacat de forțele rusești, inclusiv 3.927 de persoane în regiunile Donețk și Lugansk, unde au avut loc lupte intense.

„OHCHR consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari, deoarece primirea informațiilor din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost întârziată și multe rapoarte sunt încă în așteptarea coroborării”, informează Reuters într-un comunicat.

Acesta a identificat Mariupol (regiunea Donețk), Lîsîceansk, Popasna și Sievierodonețk (regiunea Lugansk) ca zone în care există victime civile care au rămas nedocumentate.

Pe 31 martie, Ucraina a marcat un an de când forțele rusești s-au retras din Bucea, lăsând în urmă sute de cadavre de civili uciși pe străzile orașului de navetiști din apropierea capitalei.

Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit masacrul de la Bucea „simbol al atrocităților” comise de armata rusă în Ucraina.

„Nu vom ierta niciodată. Îi vom pedepsi pe toți cei vinovați", a spus Zelenski.

În timp ce armata rusă a fost nevoită să părăsească în grabă Bucea și Irpin, un alt oraș de la periferia Kievului, după o încercare eșuată de a captura capitala Ucrainei, imaginile cu cadavrele împrăștiate pe străzile Bucei au stârnit un val de șoc și condamnare internațională.

Rusia a negat permanent că ar fi autoarea atricităților de la Bucea, susținând că sunt doar „înscenări” ale Ucrainei.

Oficialii ucraineni estimează că numai în Bucea au fost găsite aproximativ 400 de cadavre de civili și 1.000 în întreaga regiune din jurul Kievului.

Multe dintre cadavre au fost îngropate în gropi comune.

Anchetatorii ucraineni și internaționali au deschis o anchetă cu privire la crimele de război din Bucea, Irpin și alte localități din Ucraina unde au fost comise masacre.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG