Linkuri accesibilitate

Polonia a livrat Ucrainei primele avioane MiG-29. Zelenski, în vizită în Polonia


Șeful departamentului de politică internațională al biroului prezidențial polonez, Marcin Przydacz, a spus că Polonia a livrat deja Ucrainei primul lot de avioane de luptă MiG-29 din epoca sovietică.
Șeful departamentului de politică internațională al biroului prezidențial polonez, Marcin Przydacz, a spus că Polonia a livrat deja Ucrainei primul lot de avioane de luptă MiG-29 din epoca sovietică.

Polonia a livrat deja Ucrainei primul lot de avioane de luptă MiG-29 din epoca sovietică , a declarat șeful departamentului de politică internațională al biroului prezidențial polonez, Marcin Przydacz.

„Conform informațiilor mele, acest proces a fost deja finalizat, adică transferul acestei prime părți. În timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Polonia, cu siguranță se va discuta despre un posibil sprijin suplimentar”, a declarat Przydacz, într-un interviu acordat luni radioului polonez RMF.

Oficialul polonez nu a precizat câte avioane au fost transferate.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda , a declarat luna trecută că Varșovia va preda Ucrainei primele patru MiG-29.

„Mai avem o duzină de avioane. Le-am luat la începutul anilor 1990 de la armata est-germană. Aceștia sunt ultimii ani de funcționare în conformitate cu capacitățile lor tehnice, dar sunt încă funcționale”, a spus Duda.

Kievul le-a cerut aliaților să furnizeze avioane de luptă pentru a-și apăra spațiul aerian și să contraatace mai eficient forțele ruse de pe teritoriul său.

Până acum, doar Polonia și Slovacia, care au aprobat transferul a 13 avioane MiG-29, au răspuns la acest apel.

Slovacia a livrat în urmă cu zece zile primele avioane de luptă MiG-29 promise Ucrainei, conform unui anunț al Ministerul slovac al Apărării.

„Primele patru avioane de vânătoare MiG-29 au fost predate în siguranță forțelor armate ucrainene”, a declarat ministerul, adăugând că transferul a fost efectuat de piloți ucraineni.

„În săptămânile următoare, restul avioanelor vor fi predate Ucrainei”, se mai arată în declarație.

Întreaga flotă de 13 avioane sovietice MiG-29 a Slovaciei a fost promisă Ucrainei.

Zelenski va vizita Polonia miercuri

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, are programată o vizită în Polonia, miercuri, pentru discuții cu omologul său polonez, Andrzej Duda.

Zelenski va fi însoțit de soția sa, Olena Zelenska, în timpul primei sale vizite oficiale la Varșovia de la invazia Rusiei de acum 13 luni. El a ținut secrete întâlnirile de lucru de până acum, în țară sau în străinătate din motive de securitate.

Vizita va începe cu o întâlnire oficială între Zelenski și Duda, la castelul regal, cei doi fiind așteptați să discute despre probleme de securitate, politică regională și cooperare economică, precum și despre tranzitul cerealelor ucrainene și a altor produse agricole prin Polonia, potrivit unui comunicat al președinției poloneze semnat de Marcin Przydacz.


Discuțiile vor fi urmate de o întâlnire cu publicul. De asemenea, Zelenski va avea discuții cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki, cu privire la securitatea regională, situația de pe front și cooperarea bilaterală, inclusiv situația de la punctele de trecere a frontierei și transportul cerealelor ucrainene, potrivit consilierului premierului, Michal Dworczyk.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG