Țările care „au maltratat Ucraina” vor fi trase la răspundere după încheierea războiului, a avertizat ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba. El a spus că alegerea făcută de fiecare națiune în urma invaziei rusești va fi „luată în considerare în construirea relațiilor viitoare”.
Șeful diplomației ucrainene a avertizat, de asemenea, că întârzierea cu doar o zi a livrărilor de arme occidentale înseamnă vieți ucrainene pierdute în prima linie a frontului. „Dacă o livrare este amânată cu o zi, înseamnă că cineva va muri în prima linie”, a spus el.
Într-un interviu amplu acordat BBC, Dmitro Kuleba a discutat, de asemenea, despre modul în care crede că se va sfârși războiul, despre rolul Chinei în război și dezamăgirea sa că Papa Francisc nu a vizitat țara în timp de război.
Kuleba a acordat interviul în clădirea impunătoare a ministerului de externe, o construcție din epoca sovietică, aflată în inima Kievului, acum protejat de saci de nisip și paznici înarmați.
Deși Ucraina a primit sprijin militar și economic din partea puterilor occidentale de la invazia Rusiei, multe țări din Africa, Asia și America de Sud au rămas pe margine.
Unii sunt simpatizanți ai Rusiei, alții sunt îngrijorați de costurile economice ale războiului, iar alții cred că Occidentul prelungește luptele în mod inutil.
Dar Kuleba a spus clar că țările care nu susțin acum Ucraina, care „s-au comportat greșit în timpul acestui război și au maltratat Ucraina”, vor plăti un preț în viitor.
Ucraina poate depinde foarte bine de ajutorul occidental și de sprijinul militar pe termen mediu și lung și, prin urmare, dezaprobarea sa diplomatică poate să nu îngrijoreze unele țări. Dar, în timp de pace, exporturile uriașe de cereale ale Ucrainei îi conferă acesteia o pârghie economică substanțială, în special în părți ale lumii în curs de dezvoltare.
„Dacă cineva din lume crede că felul în care aceasta sau acea țară s-a comportat - sau a tratat Ucraina în cel mai întunecat moment al istoriei sale ¨- nu va fi luat în considerare în construirea relațiilor viitoare, acești oameni pur și simplu nu știu cum funcționează diplomația”, a spus el.
„Războiul este un moment în care trebuie să faci o alegere. Și fiecare alegere a fost înregistrată."
Kuleba a mai spus că aliații occidentali nu oferă Ucrainei sprijin militar suficient de repede și pentru că nu au fost pregătiți pentru un conflict de o amploare similară Primului Război Mondial când, la fel, era nevoie de obuze de artilerie.
„Vrem ca partenerii să acționeze mai repede”, a spus el. „Pentru că, dacă o livrare este amânată cu o zi, asta înseamnă că cineva va muri în prima linie. Înseamnă că cineva care ar fi putut fi încă în viață va muri”.
Nicăieri cererea de muniție nu a fost mai mare decât în orașul Bahmut, oraș aflat în estul ucrainei, unde forțele ucrainene au rezistat de mai bine de șapte luni împotriva încercărilor repetate ale Rusiei de a ocupa orașul.
Acest lucru, a spus dl Kuleba, este și o provocare emoțională, din cauza pierderilor suferite.
Dar dacă Bahmutul ar cădea, atunci alte orașe vor urma: „Deci, pentru a salva vieți acolo trebuie să luptăm în Bahmut atât timp cât putem fizic”.
Nu există niciun semn, a spus el, că Rusia ar fi dispusă să negocieze încetarea lupte.
„Orice război se termină la masa negocierilor. Dar scopul meu ca ministru de externe este să mă asigur că Ucraina ajunge la masa [negocierilor] după un succes definitoriu pe câmpul de luptă”.
Iar asta, spune șeful diplomației ucrainene, implică construirea celei mai puternice coaliții posibile de sprijin, o alianță despre care el consideră că nu-l include și pe Papa Francisc.
Kuleba a spus că nu este rolul său, ci al lui Dumnezeu, să-l judece pe Sfântul Părinte, dar a spus că regretă „profund că Papa nu a găsit ocazia să viziteze Ucraina de la începutul războiului”.
Și China a rezistat până acum lobby-ului Ucrainei pentru o întâlnire între președintele Chinei Xi Jinping și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, chiar dacă Beijingul a confirmat vineri că liderul Chinei urmează să viziteze Moscova săptămâna viitoare.
Kuleba a spus că președintele său este pregătit pentru o conversație telefonică cu Xi și a adăugat: „Nu cred că China a ajuns acum la momentul în care este gata să înarmeze Rusia”.
În ceea ce privește Statele Unite, unii analiști au speculat că sprijinul pentru Ucraina s-ar putea reduce după alegerile prezidențiale de anul viitor. În schimb, Kuleba spune că Ucraina poate „supraviețui oricărei voci republicane” și a insistat că „cel mai mare lux de care se bucură Ucraina în Statele Unite este sprijinul bipartinic, al ambelor tabere: democrați și republicani”, deopotrivă.
Ca șef al diplomației țării sale, Dmitro Kuleba rămâne încrezător că Ucraina poate menține sprijinul aliaților care contează, și anume cei care oferă un sprijin tangibil.
Și, spune el, Ucraina are de partea ei un factor crucial: „Din punct de vedere istoric, Ucraina a fost pe nedrept subapreciată și regret că a fost nevoie de o vărsare de sânge și de un război devastator pentru ca lumea să realizeze cât de cool suntem. Și vom fi mereu cool. Dar pur și simplu v-a luat prea mult timp să realizați asta."