Jens Stoltenberg: Atacurile Rusiei sunt „oribile și fără discriminare”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat atacurile cu rachete „oribile și fără discriminare” ale Rusiei asupra țintelor civile din Ucraina.
Stoltenberg a spus că a vorbit cu secretarul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, și a promis că NATO va sprijini în continuare Ucraina împotriva agresiunii ruse „atât timp cât este nevoie”.
Rusia se laudă că a lovit „toate țintele desemnate”. Ucraina spune că atacul era plănuit de la începutul lui octombrie
Ministerul rus al apărării a anunțat că a lovit "toate țintele desemnate" într-un atac masiv cu rachete asupra infrastructurii militare, de comunicații și energetice din Ucraina, transmite Reuters. Serviciile de informații militare ucrainene spun că Rusia pregătește atacul de la începutul lunii octombrie.
Atacul rusesc a vizat cel puțin 13 orașe ucrainene, inclusiv Capitala, iar numărul morților și al răniților depășește 100.
Rusia a declarat că obiectivele atacurilor cu rachete au fost atinse, într-unul dintre cele mai mari atacuri coordonate ale Rusiei împotriva Ucrainei din primele săptămâni ale războiului.
"Astăzi, forțele armate ale Rusiei au aplicat o lovitură masivă cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune împotriva unor obiective militare, de comunicații și energetice ucrainene", a declarat ministerul rus al apărării în informarea sa zilnică.
"Scopul loviturii a fost atins. Toate țintele desemnate au fost lovite", a adăugat acesta.
Ucraina a declarat că atacurile care au avut loc la orele de vârf din opt regiuni par să fi fost planificate în mod deliberat pentru a ucide oameni, acuzând Rusia de terorism.
Rusia plănuia loviturile cu rachete de luni dimineață asupra orașelor ucrainene încă de la începutul lunii octombrie, au declarat serviciile de informații militare ucrainene.
"Potrivit serviciilor de informații militare ale Ucrainei, forțele de ocupație rusești au primit instrucțiuni de la Kremlin pentru a pregăti lovituri masive cu rachete asupra infrastructurii civile din Ucraina pe 2 și 3 octombrie", a anunțat serviciul de informații al ministerului ucrainean al apărării.
"Unitățile militare ale aviației strategice și cu rază lungă de acțiune au primit ordinul de a se pregăti pentru sarcina de atacuri masive cu rachete. Infrastructura civilă critică și zonele centrale ale orașelor ucrainene dens populate au fost identificate ca ținte."
Moscova nu confirmă „grupul regional comun de trupe” cu Belarus, anunțat de Lukașenko
Moscova a refuzat să confirme anunțul președintelui belarus Alexandr Lukașenko că Rusia și Belarus vor „desfășura un grup regional comun de trupe”, potrivit CNN.
Întrebat despre comentariile lui Lukașenko, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că: „Interacțiunea în diverse domenii, inclusiv în apărare, este discutată constant în cursul contactelor bilaterale dintre Putin și Lukașenko”.
În ultimele zile, tensiunile dintre Belarus și Ucraina au crescut, Ministerul de Externe din Belarus acuzând Kievul că plănuiește un atac asupra teritoriului său.
La rândul său, Ministerul de Externe ucrainean a spus că „această informație nu este adevărată”.
„Respingem categoric aceste ultime insinuări ale regimului belarus. Nu putem exclude ca această notă diplomatică să facă parte dintr-o provocare din partea Federației Ruse de a incrimina în continuare Ucraina.
"Ucraina nu a încălcat niciodată teritorii străine. Respectăm cu strictețe normele și principiile fundamentale ale dreptului internațional și Carta ONU", a adăugat ministerul.
„(În) Belarus, inspecțiile militare au fost prelungite până pe 15 octombrie. De asemenea, încă o dată, a fost continuată închiderea spațiului aerian din regiunile de sud ale acestei țări”, a declarat armata ucraineană în weekend.
Germania va livra Ucrainei primul dintre cele patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T SLM în câteva zile, a declarat ministrul apărării Christine Lambrecht.
„Reînnoirea tirului cu rachete asupra Kievului și a multor alte orașe arată cât de important este să se furnizeze rapid Ucrainei sisteme de apărare aeriană.
Atacurile Rusiei cu rachete și drone terorizează în special populația civilă. De aceea oferim acum sprijin în special cu arme de apărare aeriană”.