Kievul a rămas fără apă după bombardamentele rusești de vineri
Toate districtele Kievului se confruntă vineri cu întreruperi de alimentare cu apă în urma grevelor rusești asupra capitalei, a declarat primarul Vitali Kitschko pe Telegram.
De asemenea, el a avertizat locuitorii să se aprovizioneze cu apă.
Serviciul de metrou este suspendat pe toate liniile și „stațiile de metrou funcționează ca adăposturi”, a adăugat primarul.
Și infrastructura energetică a fost avariată la Kiev în urma atacului masiv cu rachete, potrivit autorităților ucrainene. Compania ucraineană de energie DTEK a anunțat că în Kiev vor fi introduse întreruperi de urgență ale energiei electrice din cauza atacului cu rachete, a declarat primarul Kievului, Vitaliy Klitschko.
Forțele Aeriene Ucrainene: 60 de rachete lansate vineri asupra Ucrainei. Bombardiere strategice utilizate pentru prima dată
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yurii Inhat, a declarat că începând cu ora 10:50 (3:50a ET) „60 de rachete” au fost lansate spre Ucraina.
Rachetele au fost lansate de pe aeronavele Tu-95 si sunt de tipul Kh-555 și Kh-101, iar rachetele „Kalibr” au fost lansate din Marea Neagră, a spus Yurii Inhat, care a precizat și că avioanele Mig31K au fost observate pe cer.
El a mai menționat că „în premieră, ocupanții au folosit bombardiere strategice Tu95 din zona în care se află acele aeronave, adică din zona Engels. În plus, au existat lansări din nordul Mării Caspice.”
Engels este o bază aeriană din Rusia despre care Moscova spune că a fost atacată de drone lansate de Ucraina pe 5 decembrie.
Au fost raportate atacuri cu rachete în toată Ucraina vineri, inclusiv la Kiev, Odesa, Harkov și Zaporojie.
Ministerul britanic al Apărării: Rușii insistă cu tranșeele în stilul celor din Al Doilea Război Mondial
Evaluarea britanică de vineri dimineață analizează liniile de apărare la care lucrează intensiv rușii:
După cum arată imaginile din ultimele săptămâni, forțele ruse au continuat să depună eforturi considerabile pentru a construi poziții defensive extinse de-a lungul liniei frontului. Probabil că au acordat prioritate sectorului nordic din jurul orașului Svatove.
Construcțiile rusești urmează planurile militare tradiționale de realizare a tranțeelor, în mare parte neschimbate de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. Astfel de construcții sunt vulnerabile la loviturile indirecte moderne de precizie.
Realizarea de linii defensive majore este o nouă dovadă că Rusia revine la războiul pozițional, care a fost în mare parte abandonat de majoritatea armatelor occidentale moderne în ultimele decenii.
Agenția Europeană de Apărare: Statele Unite nu vor putea întotdeauna să protejeze Europa de amenințări
Statele Uniunii Europene ar trebui să cumpere arme în comun pentru a reumple stocurile după aprovizionarea Ucrainei, a declarat agenția de apărare a blocului comunitar, avertizând că Statele Unite nu vor putea întotdeauna să protejeze Europa de amenințări.
„Războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei demonstrează deficiențele noastre de capacități”, a declarat Jiri Sedivy, directorul executiv al Agenției Europene de Apărare, un organism al UE care ajută guvernele blocului să-și dezvolte capacitățile militare.
Agenţia a purtat discuţii cu firme europene de armament pentru a spori producţia, a spus el, precum şi cu ţări spre a se asocia pentru a cumpăra echipamente şi muniţie, a informat Reuters.
„Ceea ce este important este că am putea, Uniunea Europeană, să devenim un furnizor credibil de securitate în protejarea cetățenilor”, a spus el pentru Reuters, îndemnând țările să țină seama de apelurile SUA de a investi în apărare.
„Statele Unite vor fi în mod inevitabil implicate în Asia Pacific și nu vor putea oferi unii dintre facilitatorii esențiali, cum ar fi transportul aerian strategic, avioanele de recunoaștere, rachetele ghidate cu precizie și apărarea aeriană”.
El a subliniat, de asemenea, amenințarea terorismului și a statelor eșuate din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord.