Linkuri accesibilitate

Un bloc de locuințe a fost lovit vineri de o rachetă rusească la Krivoi Rog. Un copil de nici doi ani a rămas fără părinți, alți patru copii au fost uciși iar altul este căutat încă sub dărâmături de salvatori.
Un bloc de locuințe a fost lovit vineri de o rachetă rusească la Krivoi Rog. Un copil de nici doi ani a rămas fără părinți, alți patru copii au fost uciși iar altul este căutat încă sub dărâmături de salvatori.

Războiul din Ucraina | Trei persoane ucise în atacul de la Krivoi Rog și 13 rănite, printre care 4 copii. Al 9-lea pachet de sancțiuni UE

Rusia a lansat vineri peste 76 de rachete în toată Ucraina, inclusiv asupra Kievului. Statele blocului comunitar au convenit asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Vladimir Putin pregătește pentru anul viitor o nouă ofensivă majoră și va încerca iarăși să captureze Kievul.

06:44 16.12.2022

SUA emite noi sancțiuni împotriva apropiaților lui Putin


Administrația președintelui american Joe Biden a lansat joi noi sancțiuni care vizează mandatari numiți de ruși în Ucraina, peste 20 de guvernatori ruși și un oligarh rus bogat despre care se crede că este apropiat de președintele rus Vladimir Putin, a anunțat joi Departamentul de Stat și Departamentul de Trezorerie al SUA.

06:47 16.12.2022

Ministerul britanic al Apărării: Harta frontului între Rusia și Ucraina

Ministerul Regatului Unit al Apărării a publicat o hartă care arată unde se află linia frontului între Ucraina și Rusia, precum și liniile probabile de avans.

Ministerul afirmă că se așteaptă ca Rusia să continue să încerce să obțină câștiguri în Donbas, unde au avut loc lupte violente în Bahmut în ultimele săptămâni.

07:09 16.12.2022

Rusia continuă să cumpere componente occidentale pentru dronele Orlan, în ciuda sancțiunilor

Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg, care produce dronele Orlan-10, primește în continuare componente occidentale pentru a realiza aceste vehicule fără pilot, în timp ce intermediari din Statele Unite, China și Rusia ajută la evitarea sancțiunilor, relatează Reuters. Astfel, sutele de drone rusești care zboară deasupra Ucrainei își datorează existența unui lanț de aprovizionare care se sustrage sancțiunilor și care trece adesea printr-un birou ponosit deasupra unei piețe din Hong Kong și, uneori, printr-o casă dintr-o suburbie din Florida.

UAV-ul „Sea Eagle” Orlan 10 este o dronă ucigașă, relativ low-tech și ieftină, care a direcționat multe dintre cele până la 20.000 de obuze pe care Rusia le-a tras zilnic asupra pozițiilor ucrainene în 2022, ucigând până la 100 de soldați pe zi, potrivit comandanţilor ucraineni.

O investigație realizată de Reuters și iStories, o instituție de presă rusă, în colaborare cu Royal United Services Institute, un think tank de apărare din Londra, a descoperit o pistă logistică care se întinde pe tot globul și se termină la linia de producție Orlan, Centrul de tehnologie specială din Sankt Petersburg, Rusia.

Pe baza documentelor vamale rusești și a evidențelor bancare, ancheta marchează pentru prima dată când o rută de aprovizionare pentru tehnologia americană și a fost urmărită până la un producător rus, al cărui sistem de arme este folosit în Ucraina.

Centrul de Tehnologie Specială, care a făcut cândva o serie de dispozitive de supraveghere pentru guvernul rus și acum se concentrează pe dronele pentru armată, a fost vizat pentru prima dată de sancțiunile SUA după ce președintele Barack Obama a declarat că a colaborat cu informațiile militare rusești pentru a încerca să influențeze alegerile prezidențiale din SUA din 2016.

Sancțiunile, care au intrat în vigoare în 2017, au interzis oricărui cetățean american sau rezident sau companie din SUA să furnizeze orice ar putea ajunge la Centrul de Tehnologie Specială. În martie a acestui an, guvernul SUA a înăsprit aceste restricții prin blocarea tuturor vânzărilor de produse americane pentru orice utilizator final militar și a blocat efectiv toate vânzările către Rusia de articole de înaltă tehnologie precum microcipuri, echipamente de comunicații și de navigație.

Nimic din toate acestea nu a oprit producția dronei Orlan.

07:16 16.12.2022

Washingtonul își va extinde programul de pregătire pentru armata ucraineană

Statele Unite își vor extinde din ianuarie programul de pregătire pentru armata ucraineană, cu scopul de a antrena mai mulți soldați și de a le oferi abilități mai extinse, în condițiile în care Kievul se așteaptă la o nouă ofensivă rusă, a anunțat joi Pentagonul, potrivit AFP.

Statele Unite și-au limitat pregătirea trupelor ucrainene la armele pe care le furnizează Kievului, dar acum vor organiza manevre comune și le vor învăța să coordoneze manevrele de infanterie cu sprijinul artileriei, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, generalul Pat Ryder.

Programul, care ar trebui să înceapă „în jurul lunii ianuarie”, va „antrena aproximativ 500 de soldați ucraineni pe lună”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă.

„Ideea este de a le oferi o pregătire colectivă avansată care să le permită să desfășoare operațiuni militare cu arme combinate și să manevreze pe câmpul de luptă”, a adăugat el. Instruirea se va desfășura la nivel de batalion (câteva sute de soldați) și va include și instruire pentru ofițeri.

Antrenamentul se va desfășura în Germania și se va adăuga la antrenamentul specific pentru multiplele armamente livrate Ucrainei, precum și la antrenamentul mai cuprinzător desfășurat de câteva luni de aliați, în special de armata britanică.

Aproximativ 3.100 de militari au fost deja instruiți de către SUA cu privire la armele pe care le furnizează Kievului, iar aliații au instruit alți 12.000.

Comandantul-șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujni, a declarat joi că se așteaptă la un nou atac rusesc asupra Kievului în primele luni ale anului 2023, în condițiile în care luptele se concentrează de mai multe luni în estul și sudul Ucrainei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG