Doar o treime dintre locuitorii Kievului au apă și căldură după ultimul atac rusesc cu rachete
Oficialii ucraineni fac tot posibilul pentru a readuce energia electrică și apa în casele locuitorilor Kievului, după ce orașul a fost lovit vineri de zeci de rachete rusești, potrivit primarului Vitalii Klitciko.
Doar o treime dintre oameni au apă și căldură, iar aproximativ 40% dintre oameni au curent, a spus el într-o postare pe Telegram . Întreruperile se datorează rețelelor electrice deteriorate, a spus primarul.
„Serviciile municipale lucrează pentru a reda căldura și apa tuturor locuitorilor capitalei până dimineață. Inginerii energeticieni lucrează pentru a stabiliza sistemul de alimentare cu energie", a spus el.
Sistemul de metrou al orașului a fost închis și sunt în vigoare întreruperi de urgență în regiune.
„Mâine vor fi lansate autobuze suplimentare în capitală pentru a dubla rutele de tramvai. În plus, orașul va organiza circulația autobuzelor care vor duplica parțial rutele de metrou", a spus Klitciko.
Olexei Kuleba, șeful administrației militare din regiunea Kiev, a declarat că o persoană a fost grav rănită în atacuri.
3 morți și 13 răniți după atacul cu rachete rusești de la Krivoi Rog. Continuă căutările copilului dispărut sub dărâmături
Salvatorii continuă să caute un băiețel îngropat în dărâmăturile unui bloc din Krivoi Rog, care a fost lovit vineri de o rachetă rusească, ucigând trei persoane și rănind alte 13, potrivit oficialilor citați de CNN.
Printre morți se află și părinții unui copil de un an și jumătate, a declarat pentru CNN viceprimarul orașului, Serghei Miliutin. Rudele lor au fost informate cu privire la decesul cuplului de 30 de ani. O femeie de 64 de ani a fost de asemenea ucisă, a scris Olexandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului, pe Telegram.
Treisprezece persoane, inclusiv patru copii, au fost rănite, a adăugat Vilkul. Printre persoanele rănite, în stare gravă se află și un copil de șapte ani. În bloc locuiau peste 100 de persoane.
„Locuitorii din acest bloc și din cele învecinate, care au fost avariate, sunt cazați în Centrele de Cazare Temporară. Primesc tot ce le trebuie", a spus el. „Echipele de urgență din tot orașul elimină consecințele pagubelor din clădirile învecinate: 30 de case, o școală și un spital. Oamenii nu vor rămâne fără ajutor”.
Orașul din sudul Ucrainei a fost printre cele mai afectate în ultimul val de atacuri rusești cu rachete, au declarat oficialii.
„Toate țintele lor de astăzi sunt civili, iar acestea sunt în principal instalații de alimentare cu energie și căldură”, a declarat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său de noapte.
SUA cu privire la remarcile Rusiei despre sistemele Patriot: „Singurele măsuri provocatoare sunt cele luate de Rusia”
Departamentul de Stat al SUA a răspuns comentariilor guvernului rus - conform cărora o posibilă expediere de către SUA a sistemelor de rachete Patriot în Ucraina „ar duce la consecințe imprevizibile” și ar amenința securitatea globală - și a reiterat că singura responsabilă pentru provocările din Ucraina este Rusia.
„Singurele măsuri provocatoare care au fost luate pe parcursul întregului conflict sunt luate de Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.
„SUA nu sunt acum și nici nu au fost vreodată în război cu Rusia”, a spus Patel, citat de CNN.
CNN a relatat despre demersurile administrației Biden, care finalizează planurile de trimitere în Ucraina a sistemului de apărare antirachetă Patriot.
Deși Patel nu a anunțat nicio nouă asistență de securitate a SUA pentru Ucraina, el a spus că SUA au făcut „exact ceea ce președintele Biden i-a spus președintelui [Vladimir] Putin că vom face: dacă Rusia ar ataca Ucraina, vom oferi asistență de securitate. și ajută Ucraina să se apere și să-și apere integritatea teritorială și suveranitatea.”
Ursula von der Leyen salută acordul liderilor UE privind cel de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că salută acordul liderilor UE privind cel de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
Sancțiunile vizează 200 de persoane și interzic investițiile în industria minieră a Rusiei.
Liderii UE au convenit ieri să ofere 18 miliarde de euro în finanțare Ucrainei anul viitor, precum și unui nou pachet de sancțiuni.