Linkuri accesibilitate

Un bloc de locuințe a fost lovit vineri de o rachetă rusească la Krivoi Rog. Un copil de nici doi ani a rămas fără părinți, alți patru copii au fost uciși iar altul este căutat încă sub dărâmături de salvatori.
Un bloc de locuințe a fost lovit vineri de o rachetă rusească la Krivoi Rog. Un copil de nici doi ani a rămas fără părinți, alți patru copii au fost uciși iar altul este căutat încă sub dărâmături de salvatori.

Războiul din Ucraina | Trei persoane ucise în atacul de la Krivoi Rog și 13 rănite, printre care 4 copii. Al 9-lea pachet de sancțiuni UE

Rusia a lansat vineri peste 76 de rachete în toată Ucraina, inclusiv asupra Kievului. Statele blocului comunitar au convenit asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Vladimir Putin pregătește pentru anul viitor o nouă ofensivă majoră și va încerca iarăși să captureze Kievul.

08:59 16.12.2022

Putin va vizita luni Belarus

Putin va vizita luni Belarus, relatează AFP, citând serviciul de presă prezidențial de la Minsk. Vizita lui Putin vine în momentul în care Ministerul Apărării din Regatul Unit a avertizat că Belarus organizează „exerciții de pregătire”. Rusia a desfășurat, de asemenea, unități suplimentare de rezerviști mobilizați în Belarus.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a scris că este puțin probabil ca trupele din Belarus să constituie o forță capabilă să efectueze un nou asalt cu succes în nordul Ucrainei.

09:26 16.12.2022

NATO și UE vor face în curând un apel oficial către Federația Rusă să retragă trupele din Ucraina  

După luni de întârzieri, se așteaptă ca UE și NATO să lanseze oficial un apel comun Rusiei pentru a pune capăt războiului și a retrage trupele din Ucraina în viitorul apropiat, precum și pentru a-și angaja sprijinul deplin pentru Kiev, scrie Politico.

Potrivit diplomaților, declarația, pe care Politico a văzut-o parțial, este în lucru de mai bine de un an, dar a fost amânată din cauza tensiunilor din relațiile dintre Turcia și Cipru. Versiunea finală a declarației se apropie acum de finalizare, iar doi diplomați au spus că va fi prezentată în curând, eventual luni sau marți (19-20 decembrie), sau la începutul anului 2023.

În proiectul aproape final, UE și NATO cer Rusiei „să oprească imediat acest război și să se retragă din Ucraina” și își reiterează „sprijinul neclintit și continuu pentru independența sa”. Ei au convenit, de asemenea, „să sprijine pe deplin dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare și de a-și alege propriul destin”.

Deși textul este în mare parte neremarcabil, oficializarea lui ar reprezenta o realizare diplomatică considerabilă, având în vedere timpul necesar pentru a ajunge acolo. Inițial, documentul era de așteptat să fie aprobat la summitul NATO de la Madrid în iunie anul trecut.

Chiar dacă documentul este aproape gata, unii rămân sceptici, spunând că îl vor crede doar când vor vedea ceremonia publică.Frustrarea a crescut din cauza întârzierilor. În septembrie, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a scris pe Twitter că „a sosit momentul să ajungem la un acord asupra unei noi declarații comune pentru a duce parteneriatul nostru mai departe”. Și, la începutul lunii, Parlamentul European s-a plâns că „în ciuda cooperării efective pe teren”, „târâirea picioarelor este deosebit de remarcabilă în ceea ce privește a treia declarație comună mult așteptată”.

Textul a fost negociat în principal între biroul președintelui Consiliului European, Charles Michel, Comisie și NATO.

09:55 16.12.2022

Infrastructura critică din Ucraina a fost lovită de un nou atac cu rachete rusești

Rusia a lansat vineri un nou atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, iar sistemele de apărare aeriană au intrat în funcțiune în toată țara, au declarat oficiali ucraineni.

S-au auzit explozii în orașul Harkov, din est, iar oficialii locali au spus că infrastructura critică a fost afectată.

Oficialii locali din Odesa au declarat că și acolo a fost afectată și infrastructura critică.

Martorii Reuters au auzit explozii în capitala Kiev. Nu a fost imediat clar dacă vreuna a fost cauzată de rachete care au trecut prin apărarea antiaeriană.

Guvernatorul regiunii de nord Sumy a declarat că au existat întreruperi de curent în regiunea sa din cauza loviturilor cu rachete de vineri.

10:56 16.12.2022

Institutul pentru Studiul Războiului: Putin contină să urmărească obiective maximaliste și încearcă să oblige Ucraina să intre în negocieri în condițiile Rusiei

Este posibil ca Rusia să stabilească condiții pentru a conduce o nouă ofensivă împotriva Ucrainei – posibil împotriva Kievului – în iarna anului 2023. Este extrem de puțin probabil ca un astfel de atac să reușească. Un atac rusesc din Belarus nu este iminent în acest moment, arată analiza Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Obiectivele președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina nu s-au schimbat conform evaluărilor oficialilor ucraineni și ale ISW bazate pe declarațiile și acțiunile Kremlinului. Putin continuă să urmărească obiective maximaliste în Ucraina, folosind mai multe mecanisme menite să-i oblige pe ucraineni să negocieze în condițiile Rusiei și probabil să facă concesii preventive extrem de favorabile Rusiei. Acest obiectiv fundamental a stat la baza diferitelor eforturi militare, politice, economice și diplomatice ale Kremlinului în ultimele 10 luni în Ucraina.

Diferiți oficiali ucraineni din apărare continuă să evalueze că Putin menține obiective maximaliste și încearcă să oblige Ucraina să intre în negocieri și/sau să accepte o încetare a focului pentru a promova obiectivele rusești. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a declarat pe 15 decembrie că scopul final al Rusiei este „cucerirea și controlul complet asupra Ucrainei” și a remarcat că operațiunile de informare recente ale Rusiei au avut ca scop constrângerea Ucrainei să intre în negocieri cu Rusia.

Șeful adjunct al Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Ucrainei, generalul de brigadă Oleksii Hromov, a declarat că Rusia încearcă să forțeze Ucraina în negocieri pentru a genera o pauză strategică care să le permită trupelor ruse timp să se regrupeze și să își recapete forța. Comandantul șef ucrainean Valery Zaluzhny a subliniat că Rusia încearcă să forțeze temporar Ucraina să accepte să înceteze luptele pentru a aduna resurse reînnoite și a se pregăti pentru viitoarele operațiuni ofensive reînnoite.

Strategiile lui Putin merg pe trei direcții

1. Capturarea întregii regiuni Donețk

Putin folosește două eforturi militare simultane pentru a-și urmări obiectivul final de a recâștiga controlul asupra Ucrainei și de a asigura concesii teritoriale majore. Actualele ofensive ale Rusiei în regiunea Donețk, în special în jurul Bakhmut și în zona orașului Avdiivka-Donețk, precum și campania în curs de lovituri masive cu rachete asupra infrastructurii critice ucrainene sunt menite să creeze realități pe motiv că Rusia va cere probabil ca Ucrainei să le recunoască drept bază pentru negocieri. Trupele ruse și-au întărit eforturile în întreaga regiune Donețk cu puterea de luptă eliberată în urma retragerii de pe malul de vest (dreapta) al Oblastului Herson și au urmărit constant obiectivele teritoriale, deși fără succes.

ISW continuă să evalueze că Putin a dat ordin ca trupele ruse să finalizeze capturarea întregii regiuni Donețk și că eforturile ofensive actuale ale Rusiei în jurul Bakhmut, orașului Donețk și în vestul Oblastului Donețk fac parte din efortul de a executa acest ordin. Oficialii ucraineni au reiterat că concentrarea imediată a eforturilor ruse este asigurarea câștigurilor teritoriale în regiunile Donețk și Lugansk.

Putin speră probabil că aceste operațiuni ofensive vor amenința capacitatea Ucrainei de a apăra în continuare teritoriul și vor cauza daune semnificative puterii de luptă ucrainene, astfel încât Ucraina să nu aibă de ales decât să negocieze un încetare a focului, să cedeze condițiile Rusiei și, în cele din urmă, să acorde trupelor ruse timpul necesar. pentru a reconstitui și a relansa noi operațiuni ofensive în viitor.

2. Loviturile masive asupra infrastructurii critice

Loviturile masive cu rachete rusești împotriva infrastructurii critice ucrainene sunt al doilea efort militar al lui Putin de a obliga Ucraina să se predea sau să inițieze negocieri în condițiile lui Putin. Pe parcursul ultimelor două luni, forțele ruse au folosit rachete și drone pentru a viza în mod sistematic infrastructura civilă și energetică într-un mod care generează impacturi psihologice disproporționate, dar nu atinge obiective militare semnificative.

Aceste două eforturi militare nu reușesc să constrângă Ucraina să negocieze sau să ofere concesii preventive, iar Ucraina și-a păstrat inițiativa pe câmpul de luptă în urma celor două operațiuni de contraofensive succesive în regiunile Harkov și Herson.

Institute for the Study of War (ISW)- report 16 dec
Institute for the Study of War (ISW)- report 16 dec

3. O nouă ofensivă

Putin ar putea, prin urmare, să stabilească condiții pentru un al treilea efort militar secvenţial, în cazul probabil în care aceste două eforturi nu reușesc să-și asigure obiectivele prin pregătirea pentru o ofensivă reînnoită împotriva Ucrainei în iarna lui 2023. Comandantul-șef ucrainean Valery Zaluzhny a sugerat că o astfel de ofensivă ar putea avea loc încă din ianuarie, în cel mai rău caz, și martie, în cel mai bun caz. Zalujni a mai observat că această nouă ofensivă ar putea lua forma unui alt atac mecanizat împotriva Kievului de pe teritoriul belarus.

După cum a raportat anterior ISW, există o serie de indicatori observați care sugerează că forțele ruse se pregătesc într-adevăr pentru o nouă operațiune ofensivă, inclusiv reconsolidarea compozițiilor forțelor de-a lungul axelor majore de avans și deplasarea echipamentelor grele către linia frontului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG