Ucraina susține că Rusia suferă "pierderi semnificative" în regiunea Herson, în urma contraofensivei lansate de Kiev
Succesele Ucrainei au fost "destul de convingătoare", a declarat Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al comandamentului militar din sudul Ucrainei, potrivit The Guardian.
„Continuăm să distrugem inamicul în ceea ce privește logistica și capacitățile sale. Depozitele de muniție explodează, explodează și trecerile de pontoane. Înseamnă că logistica și conexiunile de transport ale inamicului sunt subminate într-o asemenea măsură încât nu mai pot ridica rezerve”.
Mai multe „știri pozitive” vor urma probabil „foarte curând”, a adăugat ea:
Comandamentul Operațional Sud a susținut că au fost lovite o serie de ținte și au fost distruse mai multe echipamente.
Moscova a negat informațiile privind progresele ucrainene și a declarat că trupele sale au învins forțele ucrainene.
Kremlinul avertizează că va înceta să mai vândă petrol țărilor care impun limite de preț pentru resursele energetice ale Rusiei
Dacă liderii G7 decid să impună plafoane de preț pentru petrolul rusesc, aceasta va duce la o destabilizare semnificativă a pieței globale a petrolului, a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
„Companiile care impun un plafon de preț nu se vor număra printre destinatarii petrolului rusesc. Pur și simplu nu vom coopera cu ei pe principii non-piață”.
„Un lucru poate fi spus cu certitudine: o astfel de mișcare va duce la o destabilizare semnificativă a piețelor petroliere”, a adăugat el.
Comentariile lui Peskov au venit în timp ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este timpul ca UE să ia în considerare un plafon similar de preț pentru achizițiile de gaze rusești.
„Cred cu tărie că acum este timpul pentru un plafon de preț al gazelor rusești către Europa”, a spus Von der Leyen.
Oficial rus: Un singur reactor al centralei nucleare de la Zaporojie mai funcționează
Evgheni Balițki, liderul pro-rus numit de Kremlin în regiunea Zaporojie, a declarat că doar unul din cele șase reactoare nucleare de la centrala nucleară Zaporojie mai este operațional, notează CNN.
„O singură unitate mai operează vineri la centrala nucleară Zaporojie, funcționând la 60% din capacitatea sa”, a declarat Balițki.
Două reactoare furnizau până de curând energie electrică la centrala nucleară, aflată la doar câțiva kilometri de orașul Enerhodar. Localitatea a fost bombardată ieri dimineață, înainte de sosirea misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la Zaporojie.
Balițky a declarat că administrația sa a oferit detalii despre presupusele bombardamente ucrainene în zonă inspectorilor nucleari ai ONU, care au vizitat centrala joi.
Informația vine în contextul în care Rusia și Ucraina se acuză reciproc de încercarea de a submina misiunea ONU pentru a proteja centrala nucleară de la Zaporojie.
Ucraina i-a acuzat pe soldații ruși că încearcă să împiedice misiunea Agenției de a afla faptele de pe teren, ceea ce, potrivit Kievului, îi va îngreuna sarcina de a „evalua imparțial (situația, n.r.)”.
„Armata rusă minte, manipulează și denaturează realitatea de la centrala nucleară Zaporojie, difuzând doar informații despre vizita misiunii”, a declarat vineri compania nucleară de stat din Ucraina, Energoatom.
Peste 180.000 de copii ucraineni încep școala în Polonia
Aproximativ 185.000 de copii ucraineni care au fugit din calea războiului au început noul an școlar în Polonia, potrivit ministrului polonez al Educației, Przemyslaw Czarnek, citat de BBC.
Czarnek a a declarat pentru canalul de radio RMF FM că cifra este cu 7.000 mai mică decât numărul de copii ucraineni care se aflau în școlile poloneze la data de 24 iunie, când s-a încheiat ultimul an școlar.
Ministrul Educației din Polonia spune că acest lucru se datorează întoarcerii familiilor în Ucraina și numărului din ce în ce mai mare de copii ucraineni care se reînscriu la școlile ucrainene prin intermediul cursurilor online.
România se confruntă cu o situație similară a copiilor ucraineni, nevoiți să înceapă din septembrie școala cu predare în limba română. Ministerul Educației din România transmite că abia din septembrie va cunoaște în detaliu numărul exact al copiilor ucraineni care vor să învețe în școlile din țară.