Mulți dintre părinții miilor de copii ucraineni care locuiesc în România nu știu cum vor începe aceștia școala din 4 septembrie. Unii spun că sunt interesați de varianta școlilor online, prin care copiii lor să învețe în limba ucraineană, alții vor să îi înscrie la școli de stat românești, însă aici un mare impediment este cunoașterea limbii române.
Ministerul Educației spune că din septembrie va cunoaște numărul exact al ucrainenilor care vor să învețe în școlile românești. Și tot în septembrie vrea să organizeze cursuri de limba română pentru a le fi mai ușor apoi să se înmatriculeze în școlile românești, în cazul în care vor.
Una dintre mămicile din Ucraina, Yuliia Thomshiivskam, de origine din Sumî, este din martie în România și spune că pe fetița ei o va înscrie în şcoală românească, pentru că online-ul nu e o soluţie. Un alt ucrainean, Jenya din Odesa, care are patru copii, spune că pe doi dintre ei ar vrea să îi înscrie la școală românească, dacă e posibil. Altfel, vor face tot școală online.
Voluntarii ucraineni îi ajută pe elevi să învețe în sistem online, dar organizat la școlile românești
Diferiți voluntari ucraineni încearcă să adune sute de elevi și profesori ucraineni care să le predea după programa ucraineană. Lipsește însă spațiul de multe ori.
Kseniia Shyriaieva este una dintre acești voluntari, de loc din Dnipro. Din martie este voluntar la Institutul Român pentru Pace din Cluj-Napoca. Aici a implementat un program educațional pilot pentru zeci de elevi ucraineni în cadrul Royal School Cluj. Ucraineanca spune că e mai bine așa, pentru că elevii ucraineni nu știu limba română și nu sunt suficienți profesori de limba ucraineană.
„Noi nu suntem aici pentru o perioadă mare de timp. Vrem să implementăm proiectul nostru prin care copiii ucraineni vor învăța online în școlile ucrainene și după aceste ore online se vor întâlni și față în față ca să socializeze”, a spus Kseniia Shyriaieva.
Până acum s-au înscris deja 235 de copii care vor să învețe astfel.
„Deocamdată nu avem suficient spațiu și aceasta este o mare problemă. Căutăm să rezolvăm până în septembrie. Toată lumea pare că vrea să ajute, dar nimeni nu o face cu adevărat”, mai spune Kseniia.
Femeia arată că spațiul unde să vină copiii ucraineni este important pentru că astfel ei pot fi sprijiniți de profesorii lor să înțeleagă mai bine ceea ce se predă online.
„Am contactat Primăria, Inspectoratul Şcolar, nu am încă un răspuns clar, voi încerca şi la universităţi. Elevii pot face şcoala online, sprijiniţi de profesori ucraineni, pentru că scopul nu e să îi integrăm în şcolile româneşti. Marea majoritate a mamelor vor să se întoarcă în Ucraina de îndată ce lucrurile se liniştesc, iar ideea este ca ai lor copii să poată să îşi continue studiile acolo fără să fi acumulat lipsuri între timp", spune Kseniia Shyriaieva.
Anna Potri, voluntar ucrainean:Am avut multe cazuri de bullying în lunile aprilie și mai
Anna Potri este o altă voluntară, provine din Nikolaiev, dar stă de doi ani în Galați cu soțul ei român. Ea se ocupă de școlile din România care vor primi elevi ucraineni, în sensul că îi ghidează pe părinții ucraineni să își dea copiii la școală. Spune că sunt 23 de școli răspândite în România unde copiii vor merge la cursuri, unde vor învăța după programa ucraineană.
„Vor fi cursuri față în față pentru copiii ucraineni care vin la școală și vor studia după programele ucrainene. Iar copiii noștri vor rămâne înregistrați la școlile ucrainene pentru a primi diplomele când vor termina și vor da testele naționale”, spune Anna Potri.
La școală, profesorii ucraineni îi vor ajuta pe copii să urmeze cursurile față în față, în sensul că le vor explica ceea ce învață online.
„Sunt multe probleme cu școlile românești. Aici pot fi audienți, doar să stea și să asiste la cursuri. Dar copiii noștri stau singuri. Am avut multe cazuri de bullying în lunile aprilie și mai, când copiii noștri au fost la școală ca audienți”, explică Anna Potri decizia ca elevii ucraineni să învețe în limba ucraineană.
Ea spune că elevii ucraineni nu se pot exprima atunci când întâmpină o problemă.
„Mulți dintre ei nu au părinți, mulți au asistat la crime, unii au văzut cum le-a murit mama. Ei vin de multe ori însoțiți numai de bunica. E nevoie de multă putere psihologică să treacă peste toate traumele acestea. Profesorii români nu știu ucraineană, iar copiii nu se pot exprima dacă cineva îi bate. Nu e că nu ne place în România, le mulțumim foarte mult pentru cum ne primesc, dar în momentul asta e mai bine așa”, spune Anna Potri.
Mamele ucrainene nu au bani de rechizite
Femeia din Ucraina spune că împreună cu alți profesori a creat un site care să vină în ajutorul profesorilor și elevilor ucraineni: https://www.ukrscola.ro. Aici părinții pot afla informații despre noul an școlar.
„Mamele ucrainene au nevoie să meargă la serviciu să câștige un ban și copiii trebuie să meargă la școală. Am rugat sponsorii să ne ajute cu rechizitele. Chiar dacă ucrainencele cu copii lucrează în curățenie au salarii mici și nu își pot permite să cumpere. Și chiar dacă au bani îi folosesc să cumpere produse și să le trimită în Ucraina, unde au rămas părinții lor sau rudele”
Anul acesta, elevii ucraineni vor face cursuri de limba română de 5 ori pe săptămână.
„După un an de zile cu astfel de cursuri, copiii ucraineni se pot înscrie la școlile românești, dar nu ca audienți, ci la fel ca românii”, mai arată Anna Potri.
Ucraineanca spune că elevii ucraineni au mers și vor merge la after school împreună cu copiii români, unde vor face împreună multe activități.
„Avem nevoie de timp ca elevii români să înțeleagă că nu e nevoie să îi rănească pe elevii ucraineni, iar elevii ucraineni să înțeleagă că elevii români sunt la fel ca și ei. De asta am făcut acest proiect, pentru că asta e situația. Avem peste 3.000 de elevi ucraineni care au fost audienți în toate școlile din România”, mai spune Anna Potri.
Numărul elevilor ucraineni este oricum mai mare față de cererea elevilor, mai spune ucraineanca. „Avem în Constanța 40 de profesori, în București avem în jur de 100 de profesori ucraineni. În Galați avem 15 profesori. În Cluj –Napoca nu avem destul spațiu și e închis”, arată Anna Potri.
Florian Lixandru: Din septembrie vom organiza cursuri de limba română pentru elevii ucraineni
Din martie 2022, copiii din Ucraina pot fi înscriși ca audienți, la cererea tutorelui legal, în școlile din România, după cum arată ordinul adoptat de Ministerul Educației. Același document arată că ei au dreptul la la cazare gratuită în internatele școlare, alocație de hrană, dreptul la cazarmament, respectiv: rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, manuale.
Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Ministerul Educației arată că, din toamnă, elevii pot fi în continuare audienți, dat dacă doresc se pot înmatricula la fel ca elevii români.
„Depinde ce își doresc. Ei pot să fie primiți ca audienți sau să fie înmatriculați ca elevii români. Dar ca să fie înmatriculați trebuie să știe limba română. De aceea, noi le-am dat varianta de audienți, pentru a se obișnui și pentru a acumula câteva noțiuni de limba română, după care pot solicita să devină elevi cu statut de elev înmatriculat”, spune Florian Lixandru, secretarul de stat care se ocupă de refugiați.
Deocamdată, Ministerul Educației nu are o cifră exactă a numărului de elevi ucraineni care vor fi în anul școlar următor.
De la începutul războiului, au fost depuse 3.342 cereri pentru înscrierea ca audienți, din care 1.085 preșcolari și 2.257 elevi. Un număr de 694 de elevi au fost înscriși la activități extrașcolare.
„S-ar putea să fie mai mulți. Vom vedea câți vor fi la 1 septembrie. Sunt și școli unde s-au creat acele hub-uri educaționale, pe care noi nu prea le controlăm. Eu le-am recomandat să se înregistreze la inspectorat”, a spus Florian Lixandru.
Acesta spune că în București sunt trei astfel de hub-uri educaționale, unde elevii participă la cursuri dar în sistemul ucrainean.
„Eu le recomand tuturor să vină către inspectoratele școlare să se înregistreze că poate vor avea nevoie de un document pentru perioada când merg la cursuri aici. Săptămâna viitoare vom trimite un consilier la Romexpo care să le acorde asistență pentru înscrierea la școală”, a mai spus Liandru.
În anul școlar 2022-2023, Ministerul Educației va organiza cursuri de limba română pentru elevii ucraineni, în module de câte două luni.
„Am modificat legislația și am adaptat programul de limba română de la un an la două luni. Vor fi organizate în funcție de numărul de cereri din școli. Dacă într-o școală sunt 10-15 cereri vom organiza acolo. Dar dacă e doar o cerere, vom organiza în anumite școli. Dar asta vom vedea după ce începe școala”, a mai spus Florian Lixandru.
În România sunt 10 licee și 26 de școli primare care organizează învățământ în limba maternă pentru ucraineni.
Elevii ucraineni vor primi asistență medicală la școală
Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Ministerul Educației arată că, prin inspectoratele școlare, va asigura resursa umană pentru cuprinderea tuturor minorilor în programele de învățământ. Iar dacă nu vor fi suficienți profesori, atunci va chema studenții din universitățile de stat/particulare din România sau de cadre didactice pensionare.
„Copiii ucraineni vor beneficia de examinarea stării de sănătate în unităţile de învăţământ, iar în situația în care nu sunt vaccinați, pot beneficia de schema de vaccinare conform Programului național de vaccinare derulat de Ministerul Sănătății”, arată Ministerul Educației.
Statutul de audient a fost reglementat prin Regulamentul școlar ROFUIP, în care se arată că elevii vor fi înscrişi ca audienţi până la finalizarea procedurii de echivalare, indiferent de momentul în care părinții sau reprezentanții legali ai acestora solicită şcolarizarea.