Serghei Surovikin, „Generalul Armaghedon” este responsabil de atacurile asupra Ucrainei
Generalul Surovikin are o reputație de om crud și nemilos, câștigată în războiul din Siria. La două zile de la numirea lui la conducerea armatei, Rusia a lansat unul dintre cele mai puternice atacuri cu rachete asupra Ucrainei, lovind ținte civile.
„Când am îndeplinit misiuni de luptă în Siria, nu am uitat nici măcar un minut că apărăm Rusia”, a spus Serghei Surovikin, noul comandant rus al războiului din Ucraina, personalului de elită al armatei, la o ceremonie la Moscova, în 2017, relatează The Guardian.
„Apărarea” intereselor Moscovei în Siria a implicat zeci de atacuri aeriene și terestre asupra obiectelor și infrastructurii civile, potrivit unui raport Human Rights Watch din 2020, care spunea că forțele ruse sub comanda sa au lovit „case, școli, unități de sănătate și piețe” siriene, „locurile în care oamenii trăiesc, lucrează și studiază”.
Luni dimineața, la doar două zile după ce a fost numit primul comandant general al războiului din Ucraina, Surovikin și-a adus mai aproape de casă manualul său violent de joc din Siria, cu o serie de atacuri cu rachete împotriva țintelor civile din Ucraina.
„Nu sunt surprins să văd ce s-a întâmplat în această dimineață la Kiev. Surovikin este absolut nemilos, cu puțină atenție pentru viața umană”, a declarat pentru The Guardian un fost oficial al ministerului apărării, care a lucrat cu Surovikin. „Mă tem că mâinile lui vor fi complet acoperite de sânge ucrainean”.
Surovikin și-a câștigat notorietatea pentru prima dată în timpul tentativei de lovitură de stat din 1991 lansată de cei din linia dură sovietică, când a condus o divizie de pușcași care a trecut prin baricadele ridicate de protestatarii pro-democrație. Trei bărbați au fost uciși în ciocnire, inclusiv unul care a fost zdrobit.
Reputația sa nemiloasă a crescut în 2004, când presa rusă a raportat că un colonel care servea sub conducerea lui s-a sinucis după ce a primit o mustrare de la Surovikin.
Colegii săi i-au dat de atunci porecla sumbră de „General Armaghedon” pentru abordarea sa dură și neortodoxă a războiului.
Principala provocare a lui Surovikin în Ucraina, spun experții, va fi să rezolve problemele structurale care afectează armata rusă, care se confruntă cu o contraofensivă ucraineană aprigă.
Numirea lui Surovikin a atenuat, totuși, o parte din furia publicului în rândul rușilor de linie dură, care erau din ce în ce mai critici față de eșecurile militare ale țării.
Ministrul ucrainean de externe: „Orice ar face Putin, noi vom continua să ne eliberăm teritoriul”
Ministrul de Externe Dmytro Kuleba a declarat că Ucraina va continua să elibereze teritorii în pofida valului de atacuri cu rachete al ruşilor de luni, potrivit CNN.
”Orice ar face Putin, noi vom continua să ne eliberăm teritoriul”, a declarat Kuleba pentru CNN.
”Acesta este războiul pentru existenţa Ucrainei. Acesta este războiul pentru existenţă al dreptului internaţional şi al orânduirii bazate pe reguli. Deci el poate să intensifice, poate să facă orice vrea. Dar noi vom continua să luptăm şi vom învinge”, a adăugat el.
Kuleba a spus că ”o vastă majoritate” a ţintelor atacurilor ruseşti erau centre energetice, afirmând că el ”nu ştie să fi fost ţintit vreun centru militar important. Au fost doar centre energetice şi locuinţe civile, clădiri de apartamente”.
El a declarat că este de părere că atacul a fost un act de răzbunare al preşedintelui rus Vladimir Putin în urma recentelor înfrângeri de pe câmpul de luptă.
”Nu ar trebui să existe îndoială că scopul acestui atac a fost de a teroriza o populaţie paşnică şi de a-i face viaţa cât de grea se poate. Sunt destul de sigur, sunt convins că acesta este rezultatul înfrângerii lui Putin pe câmpul de luptă. Când armata lui nu poate învinge armata ucraineană, el alege să terorizeze civili în schimb, ca răzbunare”, a susţinut Kuleba.
Întrebat dacă Ucraina este responsabilă pentru explozia de pe podul strategic care leagă Crimeea de Rusia, Kuleba a afirmat că el ”nu ştie cine a aruncat în aer podul. Nu aş exclude să se fi întâmplat ceva în Rusia, pentru că podul este atât de bine protejat din toate părţile”.
Ucraina oprește exporturile de energie către UE. Infrastructura a fost avariată de rachetele rusești
Ministerul ucrainean al Energiei a declarat că va opri exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană după atacurile Rusiei cu rachete asupra infrastructurii energetice de luni, relatează Reuters.
„Atacurile de astăzi cu rachete, care au lovit substațiile electrice și termice, au forțat Ucraina să suspende exporturile de energie electrică începând cu 11 octombrie 2022 pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic”, a spus ministerul într-un comunicat pe site-ul său.
„Rusia continuă să desfășoare terorism energetic împotriva Ucrainei și intensifică presiunea energetică asupra Uniunii Europene”, arată Ministerul pe pagina sa de Facebook.
Rusia a lansat luni cele mai extinse atacuri cu rachete asupra Ucrainei de la începutul conflictului, iar rachete de croazieră au lovit mai multe orașe, afectând sistemele electrice, ca răzbunare după explozia de la podul Kerci de sâmbătă.
Ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, a declarat că atacurile asupra sistemului energetic au fost „cele mai mari din timpul întregului război”.
Întâlnire de urgență a G7 în urma atacului extins al Rusiei. Participă Biden și Zelenski
Preşedintele american Joe Biden şi liderii Grupului celor şapte (G7) vor avea marţi o întâlnire virtuală pentru a discuta despre angajamentul lor de a sprijini Ucraina şi de a-l trage la răspundere pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru agresiunea Rusiei, inclusiv pentru recentele sale atacuri cu rachete în Ucraina, a anunţat Casa Albă, potrivit Reuters.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va participa la vârful reuniunii, a precizat luni Casa Albă.
Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, liderul ucrainean transmiţând că loviturile de rachetă împotriva unor obiective civile din întreaga Ucraină sunt un semn de slăbiciune a armatei ruse, care pierde pe câmpul de luptă, reprezintă teroare pură şi că nu vor ceda şantajului rusesc cu rachete, a anunţat Administraţia prezidenţială din Kiev, luni seara.
Cei doi lideri au discutat despre importanţa apărării antiaeriene şi despre continuarea contribuţiilor americane pentru creşterea acestei capacităţi.
Luni dimineaţă, rachetele rusești au lovit ţinte din întreaga Ucraină, ucigând 14 persoane şi rănind alte zeci.