Linkuri accesibilitate

Rusia a atacat cu rachete peste 13 orașe din Ucraina, lovind în special ținte civile. Putin a spus clar că este un răspuns la explozia de la Podul Kerci și a amenințat cu represalii și mai dure.
Rusia a atacat cu rachete peste 13 orașe din Ucraina, lovind în special ținte civile. Putin a spus clar că este un răspuns la explozia de la Podul Kerci și a amenințat cu represalii și mai dure.

Război în Ucraina | Peste 100 de victime în urma atacurilor Rusiei. NATO monitorizează arsenalul nuclear al Rusiei

Ziua 230 a invaziei: Occidentul a condamnat la unison atacul Rusiei asupra mai multor orașe din Ucraina. La întâlnirea G7 cu Zelenski se va discuta despre ajutorul acordat Ucrainei.

Principalele informații ale zilei

22:34 11.10.2022

Zelenski cere arme suplimentare liderilor G7

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, le-a cerut liderilor G7 să furnizeze mai multe sisteme de apărare antiaeriană și o misiune internațională de monitorizare la granița cu Belarus, în timp ce Rusia a continuat să atace marți infrastructura cheie din Ucraina cu un nou val de atacuri cu rachete.

Comentariile lui Zelenskiy au fost făcute pe fondul avertismentelor ONU și ale unor țări NATO, care au afirmat că Moscova ar putea comite o crimă de război prin continuarea atacurilor ucigașe asupra țintelor civile.

Avertizând că președintele rus „încă mai are loc pentru o nouă escaladare", Zelenskiy a adăugat că furnizarea promptă a mai multor sisteme de apărare aeriană ar accelera sfârșitul războiului.

"Când Ucraina va primi o cantitate suficientă de sisteme de apărare aeriană moderne și eficiente, elementul cheie al terorii rusești, loviturile cu rachete, va înceta să mai funcționeze", a declarat Zelenskiy într-un discurs transmis prin video.

Revista germană Der Spiegel a relatat marți că Ucraina a beneficiat de o nouă livrare de sisteme germane de apărare aeriană Iris-T, iar purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că SUA lucrează pentru a accelera expedierea sistemului sofisticat de apărare aeriană Nasams, capabil să atace rachetele de croazieră rusești, care a fost anunțat pentru prima dată în luna august.

În timp ce se aștepta ca Zelenskiy să facă presiuni pentru sisteme suplimentare de apărare aeriană pentru a contracara amenințarea rachetelor rusești și și-a reînnoit apelul pentru mai multe sancțiuni împotriva Moscovei, cererea sa de monitorizare internațională a frontierei Ucrainei cu Belarus vine pe fondul temerilor tot mai mari că Minskul este atras tot mai mult în războiul Kremlinului.

20:52 11.10.2022

Meta, declarată „entitate teroristă” de către Rusia

Rusia a adăugat gigantul tehnologic american Meta, compania mamă a Instagram și Facebook, pe lista sa de organizații "teroriste și extremiste", au anunțat agențiile de presă rusești.

Facebook și Instagram au fost ambele interzise în Rusia în luna martie pentru "desfășurarea de activități extremiste", iar compania a fost acuzată că tolerează "rusofobia".

Meta anunțase atunci că platformele vor permite declarații precum "moarte invadatorilor ruși", dar nu și amenințări credibile împotriva civililor. În iunie, un tribunal din Moscova a respins un apel al Meta, al cărui avocat a declarat că nu desfășoară activități extremiste.

În prezent, compania a fost adăugată pe o listă de "teroriști și extremiști" de către agenția de monitorizare financiară a Rusiei, Rosfinmonitoring.

Lista se referă la "organizații și persoane fizice în legătură cu care există informații privind implicarea lor în activități extremiste sau teroriste". Interdicția nu se aplică în cazul WhatsApp, pe care Meta îl deține, de asemenea,.

19:40 11.10.2022

Raport: Elon Musk a vorbit cu Putin înainte de a posta pe Twitter planul de pace din Ucraina

Actualizare:

Elon Musk a negat că ar fi vorbit cu Vladimir Putin înainte de a posta pe Twitter o propunere pentru a pune capăt războiului din Ucraina, în urma căreia un teritoriu ar fi fost cedat definitiv Rusiei.

Știrea inițială:

Elon Musk a vorbit direct cu Vladimir Putin înainte de a posta pe Twitter planul său de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care ar fi dus la cedarea definitivă a teritoriului către Rusia, potrivit unui raport.

Într-un mail trimis abonaților Eurasia Group, Ian Bremmer a susținut că Musk i-a spus că președintele rus era „pregătit să negocieze", dacă Crimeea rămâne în mâinile Rusiei.

De asemenea, Putin ar fi insistat pe lângă directorul executiv al Tesla că Ucraina ar trebui să accepte neutralitatea permanentă și să recunoască anexarea de către Rusia a regiunilor Luhansk, Donețk, Kherson și Zaporojie.

Potrivit lui Bremmer, Musk a declarat că Putin i-a spus că aceste obiective vor fi atinse „indiferent de ce s-ar întâmpla", și a vorbit inclusiv de posibila utilizare a armelor nucleare dacă Ucraina ar invada Crimeea.

Bremmer a scris că Musk i-a spus că „trebuie făcut totul pentru a evita acest rezultat".

În urma presupusei conversații cu Putin, Musk a postat un sondaj pe Twitter cu sugestiile sale pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Musk a susținut că, pentru a ajunge la pace, Rusiei ar trebui să i se permită să păstreze peninsula Crimeea, pe care a confiscat-o în 2014.

El a propus, de asemenea, organizarea de noi referendumuri în regiunile din Ucraina ocupate de Rusia pe care Kremlinul spune că le-a anexat. „Rusia pleacă dacă aceasta este voința poporului", a postat el.

18:59 11.10.2022

Klaus Iohannis a convocat CSAT

Consiliului Suprem de Apărare a Țării se va întruni marți, 25 octombrie 2022, de la ora 14:00, la Palatul Cotroceni, la convocarea președintelui Klaus Iohannis. Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:

  • Evoluții privind situația de securitate în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Implicații pentru România;
  • Îmbunătățirea rezilienței energetice a României pentru asigurarea securității în domeniu prin adaptarea operativă și dezvoltarea de noi capacități de producție energetice, în contextul războiului din Ucraina;
  • Raport privind măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimului de sancțiuni, instituit pe plan internațional, în perioada octombrie 2021 - septembrie 2022;
  • Măsuri privind modernizarea Armatei României.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG