Linkuri accesibilitate

Rusia a atacat cu rachete peste 13 orașe din Ucraina, lovind în special ținte civile. Putin a spus clar că este un răspuns la explozia de la Podul Kerci și a amenințat cu represalii și mai dure.
Rusia a atacat cu rachete peste 13 orașe din Ucraina, lovind în special ținte civile. Putin a spus clar că este un răspuns la explozia de la Podul Kerci și a amenințat cu represalii și mai dure.

Război în Ucraina | Peste 100 de victime în urma atacurilor Rusiei. NATO monitorizează arsenalul nuclear al Rusiei

Ziua 230 a invaziei: Occidentul a condamnat la unison atacul Rusiei asupra mai multor orașe din Ucraina. La întâlnirea G7 cu Zelenski se va discuta despre ajutorul acordat Ucrainei.

Principalele informații ale zilei

12:12 11.10.2022

Ambasadorului Ucrainei în Marea Britanie: Rusia „rămâne fără arme sofisticate” și folosește rachetele precum niște „bombe stupide”

Vadim Prystaiko le-a spus telespectatorilor de la Sky News că Ucraina încă face progrese în prima linie, dar „nu la fel de spectaculos cum era în urmă cu câteva săptămâni”, relatează The Guardian.

El a spus că în sud „închidem cercul” și că „acolo sunt aproape 20.000 de soldați ruși. Dacă reușim să-i capturăm, va fi o lovitură uriașă pentru întreaga campanie.”

Ambasadorul ucrainean în Marea Britanie a mai spus că rușii folosesc acum rachete vechi din anii 1960- 1970, care erau sophisticate la vremea respectivă., dar acum sunt ca niște „bombe stupide”. „Deci, ei rămân fără echipamente sofisticate, asta este sigur”.

11:08 11.10.2022

Putin folosește trupele de elită ODON la Moscova din cauza temerilor unei posibile lovituri de stat

O unitate de elită a forțelor armate ale Rusiei a fost desfășurată pentru a consolida securitatea la Moscova, deoarece președintele Vladimir Putin se teme că va fi înlăturat printr-o lovitură de stat, a scris tabloidul britanic The Sun, citând surse din serviciile secrete ucrainene.

„Reprezentanții serviciilor secrete de la Kiev au informat că unitatea de elită ODON a lui Putin a Gărzii Naționale Ruse a început raiduri și arestări ale altor militari”, se arată în articol.

Serviciile speciale de la Kiev afirmau că „toate unitățile militare din perimetrul Moscovei sunt în alertă maximă”.

Trupele ODON - numite oficial o divizie operațională separată - sunt o unitate de securitate internă a Gărzii Ruse. Grupul special de răspuns rapid are aproximativ 18.000 de oameni și este condus de generalul-maior Mykola Kuznetsov.

Serviciile de informații de la Kiev au spus că forțele ODON au fost desfășurate la Moscova și „au avut loc numeroase arestări, detenții și blocaje ale traficului”.

10:48 11.10.2022

Maria Zakharova, mesaj către SUA: Rusia este deschisă diplomației în termenii cunoscuți

„Repetăm pentru SUA încă o dată: obiectivele pe care ni le-am propus în Ucraina vor fi atinse. Rusia este deschisă diplomației, termenii sunt cunoscuți. Cu cât Washingtonul încurajează mai mult belicozitatea Kievului, încurajând mai degrabă decât prevenind incursiunile teroriste ale sabotorilor ucraineni, cu atât mai dificilă va deveni căutarea unei soluții diplomatice”.

10:28 11.10.2022

Rusia a cheltuit cu atacul de luni între 400 și 700 milioane de dolari

Rusia a lansat luni dimineață asupra Ucrainei 84 de rachete de croazieră și 24 de drone, al căror cost total mediu este cuprins între 400 și 700 de milioane de dolari, arată o analiză făcută de Forbes.

Trupele ucrainene au doborât mai mult de jumătate dintre rachetele lansate de Rusia, respectiv 43 de proiectile, dar și 13 drone.

Potrivit informațiilor deținute de publicația economică, au fost lansate rachete de tipul X-101, X-555, Kalibr, Iskander, S-300 și Tornado-S.

Forbes estimează costul rachetelor lansate de Rusia, deoarece numărul exact de rachete de fiecare tip este încă necunoscut.

În estimarea făcută Forbes, jurnaliștii au presupus că majoritatea rachetelor care au lovit Ucraina luni dimineață au fost scumpe și de înaltă precizie X-101 și cu rază de acțiune tactică S-300 și Tornado-S, iar restul au avut ca scop supraîncărcarea apărării aeriene.

Cât valoarează fiecare tip de rachetă:

  • racheta X-101 - 13 milioane de dolari,
  • racheta Kalibr - 6,5 milioane de dolari
  • acheta Iskander - 3 milioane de dolari
  • racheta Oniks - 1,25 milioane de dolari
  • racheta X-22 - 1 milion de dolari
  • racheta Tochka-U - 0,3 milioane de dolari

Astfel, Rusia a lovit Ucraina luni dimineața cu rachete și drone al căror cost total mediu este cuprins între 400 și 700 de milioane de dolari.

Rusia a mai atacat în forță capitala și alte orașe din Ucraina în luna iunie, când a lansat între 60 și 80 de rachete cu rază lungă de acțiune, cu un cost total între 150 și 220 de milioane de dolari, a estima Forbes la acea vreme.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG