Linkuri accesibilitate

Rusia a atacat cu rachete peste 13 orașe din Ucraina, lovind în special ținte civile. Putin a spus clar că este un răspuns la explozia de la Podul Kerci și a amenințat cu represalii și mai dure.
Rusia a atacat cu rachete peste 13 orașe din Ucraina, lovind în special ținte civile. Putin a spus clar că este un răspuns la explozia de la Podul Kerci și a amenințat cu represalii și mai dure.

Război în Ucraina | Peste 100 de victime în urma atacurilor Rusiei. NATO monitorizează arsenalul nuclear al Rusiei

Ziua 230 a invaziei: Occidentul a condamnat la unison atacul Rusiei asupra mai multor orașe din Ucraina. La întâlnirea G7 cu Zelenski se va discuta despre ajutorul acordat Ucrainei.

Principalele informații ale zilei

17:30 11.10.2022

NATO monitorizează arsenalul nuclear al Rusiei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța "monitorizează îndeaproape" forțele nucleare ale Rusiei și că orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaților "va fi întâmpinat cu un răspuns unit și hotărât".

Alianța militară NATO "nu este parte" la conflictul din Ucraina, a declarat Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă. "Dar sprijinul nostru joacă un rol cheie", a adăugat el.

Aliații au rămas "uniți în sprijinul lor pentru suveranitatea și autoapărarea Ucrainei", a spus el.

“Ucraina are impulsul și continuă să facă progrese semnificative. În timp ce Rusia recurge din ce în ce mai mult la atacuri oribile și nediscriminatorii asupra civililor și a infrastructurii critice.
Președintele Putin "eșuează în Ucraina", iar "încercările sale de anexare, mobilizarea parțială și retorica nucleară nesăbuită reprezintă cea mai semnificativă escaladare de la începutul războiului", a spus el.

Amenințările nucleare voalate ale liderului rus sunt "periculoase și iresponsabile", a adăugat Stoltenberg.

“Rusia știe că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată. Monitorizăm îndeaproape forțele nucleare ale Rusiei. Nu am observat nicio schimbare în poziția Rusiei.
Dar rămânem vigilenți”, a mai adăugat Stoltenberg

16:40 11.10.2022

Bulgaria neagă implicarea în explozia podului de la Kerci

Guvernul bulgar a respins marţi orice legătură cu camionul care a explodat sâmbătă pe podul Kerci. Poziționarea vine după ce care leagă peninsula ucraineană Crimeea – anexată ilegal de Moscova – de teritoriul Rusiei, după ce o investigaţie rusă a indicat că vehiculul ar fi venit din Bulgaria, ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO, transmite EFE.

”Bulgaria nu are nicio complicitate cu pregătirea exploziei pe podul din Crimeea. Şi nici nu a fost prezentată oficial de partea rusă o astfel de acuzaţie”, a spus premierul interimar Galab Donev.

Şeful guvernului interimar a cerut contraspionajului bulgar să investigheze traseul camionului.

Explozia care a distrus parţial podul Kerci a fost pretextul pentru bombardarea Ucrainei in cursul zilei de luni.

15:38 11.10.2022

Belarus susține că desfășurare de forțe a armatei e defensivă

Belarus a declarat că desfășurarea comună de forțe cu Rusia la granițele sale este o măsură defensivă.

„Sarcinile grupării regionale de forțe sunt pur defensive. Toate activitățile desfășurate în prezent au ca scop să răspundă în mod adecvat la acțiunile din apropierea granițelor noastre”, a declarat ministerul belarus al apărării

Mișcările au avut ca scop asigurarea "securității" de-a lungul graniței dintre Belarus și Ucraina, a continuat declarația.

De asemenea, aceasta a precizat că va începe astăzi o inspecție militară pentru a asigura "pregătirea de luptă":

În timpul inspecției, unitățile și subunitățile militare vor rezolva problemele legate de punerea în pregătire de luptă.

Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a declarat luni că a ordonat desfășurarea de trupe alături de forțele rusești în apropierea Ucrainei, ca răspuns la ceea ce el a spus că este o amenințare clară la adresa Belarusului din partea Kievului și a aliaților săi occidentali.

Comentariile lui Lukașenko marchează o potențială escaladare suplimentară a războiului din Ucraina, posibil cu o forță comună combinată Rusia-Belarus în nordul Ucrainei.

14:19 11.10.2022

Serghei Lavrov: Rusia ar lua în considerare întâlnirea Putin-Biden la G20

Moscova nu va respinge o întâlnire dintre președintele Vladimir Putin și președintele american Joe Biden la reuniunea G20 de luna viitoare, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Moscova era deschisă la discuții cu Occidentul privind războiul din Ucraina, dar nu a primit încă „oferte serioase” de negociere, a spus Lavrov într-un interviu la televiziunea de stat rusă, potrivit The Guardian.

Lavrov a spus că oficialii americani, inclusiv purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, au declarat că SUA sunt deschise la discuții, dar că Rusia a refuzat.

„Asta e o minciuna. Nu am primit oferte serioase de contact”, a ripostat Lavrov, susținând că Rusia este dispusă să asculte orice sugestii privind negocierile de pace:

„Am spus în repetate rânduri că nu refuzăm niciodată întâlnirile. Dacă există o propunere, atunci o vom lua în considerare”.

Vorbind despre posibilitatea ca Turcia să găzduiască discuții între Rusia și Occident, Lavrov a spus că Moscova ar fi dispusă să asculte orice sugestie, dar nu poate spune în avans dacă acest lucru va duce la rezultate.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va avea ocazia să „prezinte propuneri președintelui Vladimir Putin” atunci când se vor întâlni miercuri în Kazahstan.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG