Forțele rusești au lovit marți infrastructura critică din orașul Lvov, lăsând o treime din localitate fără energie electrică, potrivit primarului Andrii Sadovyi, potrivit The Kyiv Independent. Două cartiere nu au apă.
Erdogan și Putin se vor întâlni miercuri la Astana
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin miercuri, 12 octombrie, la Astana, în marja unui summit regional în capitala kazahă, a declarat pentru AFP un oficial turc, transmite Le Figaro.
Turcia, care a păstrat o poziție neutră de la începutul invaziei rusești în Ucraina, s-a oferit în trecut să medieze în discuțiile dintre Kiev și Moscova, cu care întreține relații bune.
Recep Tayyip Erdogan, care nu a comentat încă loviturile rusești de luni în Ucraina, soldate cu cel puțin 19 morți și 100 de răniți, a declarat că abordarea „echilibrată” a Ankarei în acest conflict este apreciată de Occident.
Cu toate acestea, sub presiunea Statelor Unite, Ankara a anunțat luna trecută că ultimele trei bănci turcești care mai acceptau carduri bancare rusești au decis să renunțe. Decizia a fost luată după săptămâni de avertismente din ce în ce mai urgente din partea Washingtonului că Turcia ar trebui să își limiteze relațiile economice cu Rusia sau riscă să fie supusă la rândul ei la sancțiuni.
Președinții turc și rus s-au întâlnit în marja unui summit regional desfășurat luna trecută în Uzbekistan. Recep Tayyip Erdogan speră să îi aducă pe Vladimir Putin și pe omologul său ucrainean Volodymyr Zelensky la masa negocierilor pentru discuții de pace, pe care părțile beligerante nu par să le dorească, dar despre care oficialii turci spun că sunt esențiale și realiste.
Kârgâzstanul renunță la găzduirea exercițiilor militare conduse de ruși
„Indestructible Brotherhood-2022” este numele exercițiilor militare comune pe care Rusia ar fi trebuit să le desfășoare cu cinci dintre aliații săi apropiați în fosta republică sovietică Kârgâzstan în această săptămână.
În schimb, țara gazdă Kârgâzstan a anulat exercițiile, care urmau să aibă loc în perioada 10-14 octombrie, cu o zi înainte ca acestea să fie programate să înceapă, scrie CNN.
Unde este „frația indestructibilă” când satele noastre sunt atacate de un partener [al alianței]?” a declarat marți într-un interviu acordat CNN, viceprim-ministru al Kârgâzstanului, referitor la recentele atacuri despre care susține că au fost comise de Tadjikistan.
Kârgâzstanul a acuzat Tadjikistanul, un alt aliat al Rusiei și partener al alianței militare a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, că a lansat un atac transfrontalier în septembrie, care a ucis 63 de cetățeni kârgâzi și a strămutat peste 140.000 de persoane.
„Cum putem găzdui trupele tadjike pentru a lua parte la exerciții pe teritoriul nostru?” s-a întrebat Baisalov.
Guvernul Tadjikistanului a acuzat Kârgâzstanul că a declanșat ostilitățile transfrontaliere pe 16 septembrie.
În timp ce liderii ambelor țări au fost invitați la o întâlnire găzduită de președintele rus Vladimir Putin la cea de-a 70-a sa aniversare, săptămâna trecută, doar președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, a participat, alături de alți câțiva lideri ai fostelor republici sovietice.
Putin i-a acordat lui Rahmon „Ordinul pentru meritul Patriei” pentru „asigurarea stabilității și securității regionale”, un gest care a fost luat în derâdere în Kârgâzstan.
Viceprim-ministrul Kârgâzstanului a sugerat că războiul Rusiei în Ucraina a distras Moscova de la a fi un garant al păcii și securității în fosta Asia Centrală sovietică.
Kârgâzstanul, împreună cu Tadjikistanul, au rămas neutri din punct de vedere public cu privire la invazia Rusiei în Ucraina.
Președinții țărilor din formatul București 9, inclusiv Ungaria, condamnă bombardamentele rusești din Ucraina drept „crime de război”
Bombardamentele în masă ale Rusiei asupra orașelor ucrainene constituie crime de război în conformitate cu dreptul internațional, au declarat marți președinții grupului de țările București 9, însoțiți de președinții Macedoniei de Nord și Muntenegrului, relatează Reuters.
„Noi, președinții Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Muntenegrului, Macedoniei de Nord, Poloniei, României, Slovaciei și Ungariei, condamnăm bombardamentele în masă ale orașelor ucrainene efectuate recent de Rusia, care constituie crime de război în conformitate cu dreptul internațional”, au afirmat aceștia într-o declarație.