Majoritatea cipurilor, în valoare de 1,2 miliarde de dolari, au fost produse de companii americane și europene, inclusiv Intel Corp, Advanced Micro Devices, Analog Devices, Infineon Technologies, STMicroelectronics și NXP Semiconductors, scrie Bloomberg, care citează date clasificate ale serviciului vamal rus.
Companiile listate de Bloomberg au asigurat că respectă sancțiunile și și-au încetat operațiunile în Rusia și investighează, de asemenea, scheme de furnizare ilegală de cipuri către Federația Rusă.
Documentele vamale nu indică ce companii au importat cipurile în Rusia și când au fost produse.
O sursă Bloomberg a declarat în martie anul trecut că Rusia ar putea achiziționa microcipuri europene ocolind sancțiunile, iar țările terțe care nu s-au alăturat sancțiunilor, cum ar fi Turcia, Kazahstanul și Emiratele Arabe Unite, acționează ca intermediari în acordurile comerciale.
Aceeași sursă a declarat că volumele importurilor rusești au revenit practic la nivelurile de dinainte de război, în ciuda sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană și țările G7.
Importurile rusești din țările asiatice, inclusiv China, au crescut.
Autoritățile ucrainene au avertizat că Rusia folosește componente occidentale, în special în rachete.
Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene, Iurii Ignat, a declarat că Rusia a crescut producția de rachete în primăvara trecută, inclusiv Kalibr și Kinzhal, și că Rusia primește plăci, cipuri și semiconductori pentru producția de rachete de la țări terțe.
Expertul ucrainean în aviație militară Valeri Romanenko a relatat pentru Current Time despre modul în care producătorii ruși obțin componente importate pentru rachete.
De la începutul invaziei rusești în Ucraina, Statele Unite și alte țări au impus controale la export pentru a limita accesul Rusiei la tehnologie și alte resurse care ar putea susține complexul său industrial de apărare.
Cei implicați în achiziționarea de electronice și echipamente avansate occidentale pentru complexul militar-industrial rus au fost acuzați și arestați de autoritățile americane.
Se numește contrabandă felul în care Federația Rusă, ocolind sancțiunile, folosește cipuri din electronice de larg consum importate în producția de arme, a explicat un expert pentru Current Time încă din decembrie 2022.