Linkuri accesibilitate

Marea Britanie: Rusia dezinformează. „E de râs” să susții că proiectilele cu uraniu sărăcit sunt arme nucleare


Armata britanică spune că a folosit uraniu sărăcit în obuzele sale care străpung blindajul de zeci de ani. Este o componentă standard și nu are nimic de-a face cu armele sau capabilitățile nucleare.
Armata britanică spune că a folosit uraniu sărăcit în obuzele sale care străpung blindajul de zeci de ani. Este o componentă standard și nu are nimic de-a face cu armele sau capabilitățile nucleare.

Rusia „încearcă în mod deliberat să dezinformeze” după ce președintele rus Vladimir Putin a avertizat Marea Britanie să nu furnizeze Ucrainei muniție care conține uraniu sărăcit, a declarat subsecretarul de stat britanic al Apărării, baroneasa Annabel Goldie.

„Aș dori să notez că, dacă toate acestea se vor întâmpla, Rusia va trebui să reacționeze în consecință”, a spus Putin în cadrul unei conferințe de presă marți alături de omologul său chinez, Xi Jinping, aflat în vizită la Kremlin.

„Vreau să spun că Occidentul începe deja să folosească arme cu componentă nucleară”, făcând referire la proiectilele cu uraniu sărăcit pe care Marea Britanie a anunțat că le va trimite în Ucraina.

„Armata britanică a folosit uraniu sărăcit în obuzele sale care străpung blindajul de zeci de ani. Este o componentă standard și nu are nimic de-a face cu armele sau capabilitățile nucleare. Rusia știe acest lucru, dar încearcă în mod deliberat să dezinformeze. Cercetări independente efectuate de oameni de știință din grupuri precum Royal Society au evaluat că orice impact asupra sănătății personale și asupra mediului din utilizarea munițiilor cu uraniu sărăcit este probabil să fie scăzut”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului britanic al Apărării din Regatul Unit, citat de BBC.

Marea Britanie a confirmat că va furniza Kievului proiectile pe bază de uraniu sărăcit pentru perforarea blindajului alături de tancuri Challenger 2, dar a insistat că au un risc scăzut de radiații.

Uraniul sărăcit „este o componentă standard și nu are nimic de-a face cu armele nucleare”, a spus Ministerul Apărării.

Fostul comandant de tanc al armatei britanice și expert în arme chimice, colonel Hamish de Breton-Gordon, a declarat că comentariile domnului Putin sunt „dezinformări clasice”.

El a spus că cartușele cu uraniu sărăcit folosite de tancurile Challenger 2 conțin doar oligoelemente de uraniu sărăcit.

El a adăugat că este „de râs” să sugerăm că proiectilele de uraniu sărăcit sunt în vreun fel legate de armele nucleare, care utilizează uraniu îmbogățit.

Uraniul sărăcit este ceea ce rămâne după ce uraniul natural a fost îmbogățit, fie pentru fabricarea de arme, fie pentru combustibilul reactorului.

Este ușor radioactiv în forma sa solidă. Dar este o substanță foarte grea, de 1,7 ori mai densă decât plumbul și este folosită pentru a întări proiectilele astfel încât acestea să poată pătrunde în blindaje și oțel.

Când o armă făcută cu un vârf sau un miez de uraniu sărăcit lovește un obiect solid, cum ar fi partea laterală a unui rezervor, trece direct prin el și apoi erupe într-un nor arzător de vapori.

Vaporii se depun sub formă de praf, care este otrăvitor și, de asemenea, slab radioactiv.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că trimiterea de muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina ar însemna că Marea Britanie este „gata să încalce dreptul internațional umanitar, ca în 1999 în Iugoslavia”.

„Nu există nicio îndoială că acest lucru se va termina prost pentru Londra”, a adăugat Lavrov.

Marți seară, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că SUA nu vor trimite niciun fel de muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina.

Obuze cu uraniu sărăcit au fost folosite în Irak și Balcani, unde unii susțin că ar fi dus la malformații congenitale.

Un raport din 2022 al Programului ONU de Mediu (UNEP) a spus că uraniul sărăcit reprezintă o problemă de mediu în Ucraina.

„Uraniul sărăcit și substanțele toxice din explozivii obișnuiți pot provoca iritații ale pielii, insuficiență renală și pot crește riscul de cancer”, se arată în document.

„Toxicitatea chimică a uraniului sărăcit este considerată o problemă mai semnificativă decât posibilele efecte ale radioactivității sale”, se mai spune în document.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG