Linkuri accesibilitate

Raisa Smielkova, 75 de ani, privește pompierii care lucrează pentru a stinge un incendiu la o clădire rezidențială din Sloviansk, Ucraina, miercuri, 7 septembrie 2022. Smielkova dormea în momentul exploziei. „Ai fi un prost să nu te sperii de asta”, spune ea.
Raisa Smielkova, 75 de ani, privește pompierii care lucrează pentru a stinge un incendiu la o clădire rezidențială din Sloviansk, Ucraina, miercuri, 7 septembrie 2022. Smielkova dormea în momentul exploziei. „Ai fi un prost să nu te sperii de asta”, spune ea.

Războiul din Ucraina | Președintele Energoatom acuză Rusia că a răpit personal de la Zaporojie. Forțele ucrainene avansează în Harkov

Ziua 197 a invaziei. Putin amenință Occidentul că îi taie gazele și pune sub semnul întrebării acordul privind exporturile de cereale ucrainene de la Istambul. Ucraina a lansat atacuri în Harkov.

11:01 8.9.2022

Belarusul face exerciții militare pentru "eliberarea teritoriului ocupat temporar de inamic"

Belarus a început exerciții militare în orașul Brest, în apropiere de granița cu Polonia, capitala Minsk și în regiunea de nord-est Vitebsk, a anunțat joi ninisterul apărării, relatează Reuters.

Ministerul belarus al apărării a precizat că în timpul exercițiilor, care se vor desfășura până la 14 septembrie, se vor exersa "eliberarea teritoriului ocupat temporar de inamic" și recâștigarea controlului asupra regiunilor de frontieră.

Potrivit ministerului, nivelul trupelor și al echipamentelor militare implicate în exercițiu nu a necesitat ca acestea să furnizeze o notificare în conformitate cu orientările OSCE.

Belarus este un aliat loial al Rusiei. Atacurile aeriene și cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei au fost lansate de pe teritoriul acesteia, în timp ce, la 24 februarie, forțele Moscovei au intrat în Ucraina și de la granița cu Belarus.

În primele zile ale conflictului, bombardierele rusești Tu-22 Backfire au folosit spațiul aerian al Belarusului pentru a lansa atacuri coordonate cu rachete de croazieră împotriva unor ținte de pe teritoriul ucrainean.

11:13 8.9.2022

Deportarea oamenilor din Ucraina are „ecouri înfricoșătoare din istoria europeană”

Declarația a fost făcută de reprezentantul permanent al Regatului Unit la ONU, Dame Barbara Woodward, care a vorbit la un briefing despre Ucraina la Consiliul de Securitate al ONU.

„Suntem profund îngrijorați de raportarea ONU, OSCE și a organizațiilor societății civile că Rusia reține, procesează și deportează sistematic bărbați, femei și copii ucraineni, cu ecouri înfricoșătoare din istoria europeană”, a spus ea.

„După cum am auzit, civilii se confruntă cu interogatori, percheziții corporale, colectare invazivă de date, rele tratamente și torturi în timp ce trec prin „filtrare”.

„Cei care sunt considerați cei mai amenințători sunt ținuți pe o perioadă nedeterminată în centre de detenție, în timp ce alții, inclusiv copiii neînsoțiți, sunt deportați forțat în Rusia. Unii pur și simplu dispar.”

Ea a adăugat că „termenul îngrozitor” de „denazificare” a fost „o acoperire pentru ștergerea Ucrainei de pe hartă”.

12:28 8.9.2022

Ministerul britanic al Apărării: Forțele ucrainene continuă ofensiva în regiunea Herson

Armata ucraineană a distrus un pod de pontoane din Darivka pe care l-au făcut rușii, după ce podul din apropiere a fost grav avariat, se arată în evaluarea de joi dimineață a Ministerului britanic al Apărării.

Aceasta ar fi principala rută pe care o are Rusie între nord și sud de-a lungul râului Nipru.

„Tintirea sistematică de precizie a Ucrainei asupra punctelor de trecere vulnerabile continuă probabil să impună presiuni asupra forțelor ruse în timp ce încearcă să țină sub control atacurile ucrainene”, a spus ministerul.

Se crede că presiunea susținută asupra forțelor ruse din sud a fost cheia pentru a permite Ucrainei să lanseze o contraofensivă la Harkov, în nord-est.

Loviturile de precizie asupra rutelor pe care le folosesc trupele rusești pun presiune și îi impiedică se se aprovizioneze.

„Le încetinește capacitatea de a desfășura rezerve operaționale și de a reaproviziona cu material din est”, spune Ministerul britanic al Apărării.

12:32 8.9.2022

SUA aprobă un ajutor militar de 675 de milioane de dolari pentru Ucraina

Președintele Biden a aprobat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de până la 675 de milioane de dolari, a declarat secretarul american al apărării,

.

Anunțul a venit la o întâlnire a miniștrilor apărării și a șefilor militari din peste 40 de țări la baza aeriană Ramstein din Germania.

În remarcile de deschidere a discuțiilor, Austin a spus că SUA și aliații săi „văd succesul demonstrabil al eforturilor noastre comune pe câmpul de luptă”.

El a adăugat că cel mai recent pachet de ajutor va include obuziere, muniții de artilerie, Humvee, ambulanțe blindate, sisteme antitanc și multe altele.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG