Linkuri accesibilitate

Soldații ucraineni trag cu mortiere în pozițiile rusești din Bakhmut, regiunea Donețk, Ucraina, vineri, 21 octombrie 2022. (AP Photo/LIBKOS)
Soldații ucraineni trag cu mortiere în pozițiile rusești din Bakhmut, regiunea Donețk, Ucraina, vineri, 21 octombrie 2022. (AP Photo/LIBKOS)

Război în Ucraina | Ucraina cere ONU să trimită experți care să infirme acuzațiile Rusiei privind intenția de a folosi o „bombă murdară”

Ziua 243 a invaziei: SUA denunță sugestiile Rusiei că Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” ca minciuni periculoase. Tur diplomatic al ministrului rus de Externe, Seghei Șoigu la 8 luni de la declanșarea războiului.

Principalele informații ale zilei:

13:46 24.10.2022

Kremlinul acuză Franța și Germania că nu manifestă „nicio dorință” de a media negocierile cu Ucraina

Kremlinul a declarat luni că Franța și Germania nu manifestă „nicio dorință” de a participa la o mediere în conflictul ucrainean și a lăudat oferta președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a organiza discuții, potrivit agenției AFP.

„Ankara are o poziție diferită de cea a Parisului și Berlinului… și și-a declarat disponibilitatea de a continua eforturile de mediere”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„(Președintele francez Emmanuel) Macron și (cancelarul german Olaf) Scholz nu au arătat nicio dorință de a asculta poziția Rusiei sau de a participa la eforturile de mediere”, a adăugat el.

13:36 24.10.2022

Întârzieri mari în exportul cerealelor ucrainene

Organizația Națiunilor Unite spune că trebuie făcut mai mult pentru a elimina restanțele de exporturi de cereale în Marea Neagră, potrivit Reuters.

Mai mult de 150 de nave așteaptă în jurul Istanbulului, întârzierile putând cauza perturbări ale lanțurilor de aprovizionare și ale operațiunilor portuare.

Acordul de export, intermediat de ONU și Turcia în vară, a permis Ucrainei să reia exportul de cereale din porturile din Marea Neagră care fuseseră închise pe fondul invaziei Rusiei.

Ucraina a declarat că șapte nave care transportau cereale au plecat duminică din porturile sale, dar a acuzat Rusia că le-a blocat.

13:31 24.10.2022

Șeful serviciilor secrete ucrainene: Rusia aduce noi unități militare în Herson în timp ce se pregătește să apere orașul

Militarii ruși creează doar iluzia că părăsesc Hersonul, dar, de fapt, ei mută acolo noi unități militare și se pregătesc să apere orașul, a declarat luni Kirilo Budanov, șeful Direcției principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina, într-un interviu acordat Ukrainska Pravda, citat de CNN.

Civili evacuați din regiunea Herson, controlată de ruși.
Civili evacuați din regiunea Herson, controlată de ruși.

Budanov a declarat că Serghei Surovikin, care comandă grupul sudic al trupelor rusești în războiul împotriva Ucrainei, ar putea pregăti terenul pentru o reacție mai blândă a societății rusești în cazul capitulării sau pierderii Hersonului, dar nu se poate spune încă că „în acest moment ei fug din Herson”.

„Nu, nu există așa ceva”, a subliniat Budanov.

„În multe aspecte, aceasta este o operațiune de informare, precum și de manipulare. Unele fapte sunt certe. De exemplu, Promsvyazbank este retrasă, împreună cu alte structuri financiare pe care rușii le-au pus acolo.

Mai mult, în timp ce retrag banii și elimină serverele, așa-numitele autorități de ocupație transferă – da, transferă – toți pacienții care nu pot merge, sunt scoși răniții grav, încearcă să-i externeze cât mai repede din spitale pe cei care pot merge și duc această campanie nebună de informare că „ne pasă de oameni” și altele asemenea.

Cu alte cuvinte, ei creează iluzia că totul a dispărut. În același timp, dimpotrivă, ei aduc acolo noi unități militare și pregătesc străzile orașului pentru apărare.”

Șeful serviciilor de informații militare a declarat că rușii înțeleg că dacă Forțele Armate ale Ucrainei preiau măcar controlul barajului Kahovka, care este acum singura arteră de transport complet funcțională, atunci „vor trebui să ia o decizie foarte rapidă” sau să părăsească orașul extrem de repede.

În caz contrar, armata rusă s-ar putea afla într-o situație similară cu cea în care s-au aflat unitățile ucrainene din Mariupol în primăvară, a declarat Budanov.

„Și astfel, înțelegând toate acestea, ei pregătesc terenul pentru a ieși de acolo foarte repede, dacă este necesar. Cu toate acestea, ei nu se pregătesc să plece acum, ci se pregătesc pentru apărare.”

13:21 24.10.2022

Generalul rus responsabil pentru asaltul dezastruos asupra Kievului a fost promovat

Pe fondul eșecurilor armatei ruse în războiul împotriva Ucrainei, Kremlinul găsește motive pentru a acorda promovări unor generali. Astfel, Valeri Solodciuk, care la începutul invaziei a eșuat în ofensiva asupra Kievului, a primit o nouă funcție.

El a devenit primul adjunct al trupelor din Districtul Militar Central al Forțelor Armate Ruse.

„În timp ce aproape fiecare general al Forțelor Armate Ruse a reușit să se încurce în timpul „operațiunii militare speciale” de pe teritoriul Ucrainei, unii dintre ei continuă să fie târâți pe scara carierei”, scrie jurnalistul ucrainean Roman Tsimbaliuk pe Telegram.

Potrivit informațiilor disponibile, generalul locotenent Valeri Solodciuk a fost numit în postul de șef de stat major - prim-adjunct al districtului militar central al forțelor armate ale Federației Ruse.

Este de remarcat faptul că Solodciuk este un „general de luptă” care a priit cel mai înalt titlul de „Erou al Federației Ruse” pentru „cele mai înalte abilități de comandă și artă strategică” în timpul operațiunii ofensive a trupelor ruse la Kiev, în februarie 2022.

La acea vreme, comandantul Armatei 36 din Districtul Militar de Est, generalul era unul dintre cei care au planificat și condus ofensiva asupra capitalei Ucrainei, în timpul căreia majoritatea forțelor de ocupație au fost distruse.

Tsimbaliuk a subliniat că, după conducerea sa „strălucită”, lui Solodciuk i s-a încredințat un întreg district, care include trei armate, divizia 90 de tancuri, baza militară 201, și multe unități militare aflate sub conducerea districtului.

„Din aceasta, putem concluziona: fie Solodciuk s-a înțelepțit brusc într-o jumătate de an, fie cineva din conducerea militară și politică de vârf a țării este interesat de promovarea sa, fie comandamentului Forțelor Armate Ruse pur și simplu i-a plăcut modul în care a dispărut Armata 36”, a adăugat jurnalistul.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG