Linkuri accesibilitate

Soldații ucraineni trag cu mortiere în pozițiile rusești din Bakhmut, regiunea Donețk, Ucraina, vineri, 21 octombrie 2022. (AP Photo/LIBKOS)
Soldații ucraineni trag cu mortiere în pozițiile rusești din Bakhmut, regiunea Donețk, Ucraina, vineri, 21 octombrie 2022. (AP Photo/LIBKOS)

Război în Ucraina | Ucraina cere ONU să trimită experți care să infirme acuzațiile Rusiei privind intenția de a folosi o „bombă murdară”

Ziua 243 a invaziei: SUA denunță sugestiile Rusiei că Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” ca minciuni periculoase. Tur diplomatic al ministrului rus de Externe, Seghei Șoigu la 8 luni de la declanșarea războiului.

Principalele informații ale zilei:

21:53 24.10.2022

Sondaj: O majoritate covârșitoare a ucrainenilor consideră că țara ar trebui să-și mențină rezistența armată la invazia Rusiei

O majoritate covârșitoare a ucrainenilor consideră că țara ar trebui să-și mențină rezistența armată la invazia Rusiei, potrivit unui nou sondaj.

Sondajul, realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) a avut loc după două săptămâni de bombardamente puternice rusești asupra orașelor ucrainene, inclusiv a capitalei Kiev.

Sondajul arată că 86% au spus că este necesar să se continue lupta, chiar dacă atacurile cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene persistă.

Proporția de oameni care susțin rezistența armată continuă a rămas ridicată, la 69%, chiar și în regiunile Harkov și Donețk, care au cunoscut mai multe lupte și găzduiesc un număr mai mare de vorbitori de rusă.

Rezultatele sondajului au arătat că bombardarea orașelor ucrainene de către Rusia a atins opusul scopului său „de a semăna panică, disperare și a forța ucrainenii să se predea”, a spus directorul adjunct al KIIS Anton Hrushetskyi. El a adăugat: „Da, teroarea continuă, oameni mor sau sunt răniți, familiile ucrainene sunt nevoite să-și petreacă serile în întuneric. Cu toate acestea, durerea națională de la pierderi și distrugeri nu îi sperie pe oameni. Poporul ucrainean menține unitatea și stabilitatea puternică și este gata să continue lupta spre victorie.”

21:45 24.10.2022

Zelenski a cerut Israelului să se alăture luptei împotriva Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Israelului să se alăture luptei împotriva Rusiei și a repetat un apel pentru sistemele de apărare aeriană israeliene.

Zelenski a spus într-un discurs video la o conferință pentru ziarul israelian Haaretz:

„Nu este timpul ca statul tău să aleagă și cu cine ești? Este cu lumea democratică, care luptă cot la cot împotriva amenințării existențiale la adresa existenței sale? Sau cu cei care închid ochii la teroarea rusă, chiar și atunci când costul terorii continue este distrugerea completă a securității globale.”

Israelul a refuzat să vândă Kievului arme de apărare aeriană, temându-se de încordarea relațiilor cu Moscova, în ciuda informațiilor potrivit cărora Iranul oferă sprijin piloților ruși care zboară cu drone de fabricație iraniană pentru a bombarda ținte civile în Ucraina. Moscova a negat utilizarea dronelor iraniene împotriva orașelor ucrainene, dar oficialii de la Teheran au confirmat acest lucru și au spus că vor furniza și rachete balistice pentru a ajuta la completarea armelor în scădere a Rusiei. Israelul a condamnat invazia Rusiei și și-a limitat asistența la livrările de ajutor umanitar și echipamente defensive. Cel mai recent s-a oferit să-i ajute pe ucraineni să dezvolte alerte de atac aerian pentru civili. Zelenski a spus că nu este suficient și a cerut liderilor israelieni să reconsidere trimiterea și de arme de apărare antiaeriană.

18:26 24.10.2022

90 de localități din Herson eliberate de sub ocupația rusească

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că trupele sale au eliberat peste 90 de așezări din regiunea Herson.

„În regiunea Herson, Forțele de Apărare de Sud au eliberat peste 90 de așezări care găzduiesc peste 12.000 de oameni”, a anunțat ministerul pe Telegram.

Ocupația rusească asupra orașului Herson pare din ce în ce mai fragilă după un weekend în care tuturor civililor li s-a ordonat evacuarea imediată în fața contraofensivei ucrainene în avans.

Grupul de reflecție al SUA, Institutul pentru Studierea Războiului, a declarat că apelul urgent indică faptul că ocupanții „nu se așteaptă la o întoarcere rapidă a rusilor sau a civililor” în oraș și pare să încerce să-l depopuleze pentru a-l deteriora economic și „social și pe termen lung”.

Toți bărbații care au rămas în Herson au fost invitați să se alăture unei miliții locale nou formate. Într-o notificare pe Telegram, autoritățile de ocupație au spus că bărbații au „oportunitatea” de a se alătura unităților de apărare teritorială dacă aleg să rămână în Herson din proprie voință.

Or, obligarea civililor să servească în forțele armate ale unei puteri ocupante este definită ca o încălcare a convențiilor de la Geneva.

Șeful Direcției de Informații pentru Apărare a Ucrainei a declarat că Rusia aduce noi unități militare în Herson în timp ce se pregătește să apere orașul în fața contraofensivei ucrainene în avans.

Kirilo Budanov a mai spus că Rusia va încetini avansul trupelor ucrainene în sud cu doar aproximativ două săptămâni dacă va arunca în aer barajul hidroelectric Kahova de lângă Herson.

15:35 24.10.2022

Ucraina cere ONU să trimită experți la instalațiile nucleare pentru a infirma acuzațiile Rusiei

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, i-a cerut șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, să trimită experți la instalațiile nucleare ale Ucrainei pentru a infirma afirmațiile Rusiei conform cărora Ucraina ar intenționa să folosească o „bombă murdară”.

Șeful ONU a fost de acord să „trimită de urgență experți în instalațiile pașnice din Ucraina”, a spus el.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG