Linkuri accesibilitate

Soldații ucraineni trag cu mortiere în pozițiile rusești din Bakhmut, regiunea Donețk, Ucraina, vineri, 21 octombrie 2022. (AP Photo/LIBKOS)
Soldații ucraineni trag cu mortiere în pozițiile rusești din Bakhmut, regiunea Donețk, Ucraina, vineri, 21 octombrie 2022. (AP Photo/LIBKOS)

Război în Ucraina | Ucraina cere ONU să trimită experți care să infirme acuzațiile Rusiei privind intenția de a folosi o „bombă murdară”

Ziua 243 a invaziei: SUA denunță sugestiile Rusiei că Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” ca minciuni periculoase. Tur diplomatic al ministrului rus de Externe, Seghei Șoigu la 8 luni de la declanșarea războiului.

Principalele informații ale zilei:

07:20 24.10.2022

Zelenski: Există o singură persoană care poate folosi arme nucleare în partea noastră de Europa

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul său de duminică seară, că doar Rusia este în stare să folosească arme nucleare în această parte a Europei.

Zelenski a criticat sugestia ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, că Ucraina s-ar pregăti să folosească o „bombă murdară” în războiul actual, afirmaţie făcută de oficialul rus în discuţii cu miniştri occidentali, notează The Gurdian.

„Când astăzi ministrul rus al Apărării organizează un carusel telefonic şi a sunat miniştri de externe cu poveşti despre aşa-zisa bombă nucleară ‘murdară’, toată lumea înţelege bine totul. Înţelege cine este sursa a tot ce este murdar ce se poate imagina în acest război. Rusia a fost cea care a şantajat cu o catastrofă nucleară la Centrala Nucleară Zaporojie. Aceasta este traiectoria rachetelor ruseşti, care trece, în special, deasupra facilităţilor nucleare ucrainene. Trupele ruse sunt cele care au minat barajul Kahovka şi şantajează spunând că vor detona. Rusia foloseşte muniţie cu fosfor, mine antipersonal interzise şi o întreagă gamă de arme împotriva infrastructurilor civile”, a subliniat Volodimir Zelenski.

„Dacă Rusia sună şi spune că Ucraina ar pregăti ceva, înseamnă un lucru: Rusia deja a pregătit totul”.

Zelenski a subliniat și că Ucraina se axează pe reconstrucţie, nu pe distrugere.

„Ucraina este despre reconstrucţie. Este mereu despre viaţă. Şi există o singură persoană care poate folosi arme nucleare în partea noastră din Europa şi această persoană este cea care i-a ordonat tovarăşului Şoigu să sune undeva.

Dacă Rusia sună şi spune că Ucraina ar pregăti ceva, înseamnă un lucru: Rusia deja a pregătit totul. Cred că acum lumea ar trebui să reacţioneze în cel mai dur mod posibil. Dacă Rusia a pregătit încă o rundă de mărire a mizei şi alt pas de escaladare, trebuie să vadă acum că lumea nu înghite asta.

Chiar ameninţarea Rusiei cu arme nucleare - cu atât mai mult împotriva ţării noastre, care a renunţat la arsenalul nuclear sub promisiunea de securitate din partea celor mai mari puteri nucleare - este un motiv pentru sancţiuni şi pentru o susţinere şi mai mare pentru Ucraina. Pentru că, cu cât este susţinerea pentru noi mai mare, cu atât mai repede se va sfârşi acest război. Atunci când un stat terorist măreşte miza, trebuie să simtă că nu îi merge.

Săptămâna viitoare, aceasta va fi principala misiune a diplomaţilor noştri - să explice ce se întâmplă. Şi sunt sigur: lumea va fi cu noi. Lumea va înţelege”, a conchis Zelenski.

07:30 24.10.2022

Ucraina cere interzicerea în toată lumea a canalului rusesc RT, după ce un comentator a ăndemnat la înecarea copiilor ucraineni

Ucraina a catalogat duminică postul de televiziune RT (Russia Today), controlat de statul rus, ca instigator la genocid după ce un moderator a spus că copiii ucraineni care îi vedeau pe ruşi ca pe nişte ocupanţi sub Uniunea Sovietică ar fi trebuit să fie înecaţi.

Într-o emisiune difuzată săptămâna trecută, prezentatorul RT Anton Krasovski a spus că acei copii care criticau Rusia ar fi trebuit să fie „aruncaţi direct într-un râu cu curenţi puternici”.

Krasovski - un comentator pro-război la canalul de televiziune rusesc, care a fost sancţionat de Uniunea Europeană - comenta o relatare a autorului rus de science-fiction Serghei Lukianenko despre momentul când a vizitat pentru prima oară Ucraina în anii 1980, când copiii i-au spus că ar trăi o viaţă mai bună dacă Moscova nu le-ar fi ocupat ţara.

„Ar fi trebuit să fie înecaţi în Tisina”, a reacţionat Krasovski, referindu-se la râul Tisa care trece prin Transcarpatia. „Pur şi simplu acei copii trebuiau înecaţi, înecaţi!”, a spus el, adăugând: „Ca alternativă, ar fi putut fi băgaţi în colibe şi arşi”, făcând aluzie la faptul că în zonă numeroase case sunt construite din lemn.

Dmitro Kuleba: Instigare la genocid

„Guvernele care încă nu au interzis Russia Today (RT) trebuie să vadă acest fragment”, a reacţionat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, într-o postare pe Twitter, distribuind un fragment din emisiunea de la RT.

„Incitarea agresivă la genocid (vom da în judecată această persoană pentru asta) nu are nimic de-a face cu libertatea de exprimare. Interziceţi RT în toată lumea!”, a îndemnat ministrul ucrainean.

08:33 24.10.2022

Cum susține patriarhul Kirill invadarea Ucrainei: „Mulţi au vrut să şteargă Rusia ortodoxă de pe faţa pământului”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, a spus într-o predică ţinută duminică în regiunea Nijni Novgorod, în vestul Rusiei, că Rusia e ca un „ghimpe în ochi” pentru mulți în lume care au vrut să o „șteargă de pe fața pământului”.

„Ceea ce se întâmplă astăzi nu este doar o altă campanie militară, un anumit tip de tensiune. Se pare că mulţi au vrut să şteargă Rusia ortodoxă de pe faţa pământului”, a declarat patriarhul Kirill, citat de RIA Novosti.

„Dar nu trebuie să se întâmple asta, de aceea, astăzi, rugăciunea noastră specială este pentru autorităţile noastre, pentru armata noastră, pentru preşedintele nostru, pentru toţi cei de care depinde cu adevărat rezultatul acestei bătălii, în care am intrat împotriva voinţei noastre”, a afirmat Kirill, un susţinător fervent al campaniei militare ruse în ţara vecină şi al politicilor preşedintelui Vladimir Putin.

Patriarhul a adăugat că Rusia a devenit un „ghimpe în ochi” pentru mulţi în lume şi unii cred că „poate fi eliminată”.

„Astăzi, patria noastră trece printr-o încercare (...). Unii cred că a venit momentul când este posibil să se termine cu Rusia”, a adăugat el, legând aceasta de o „viziune alternativă asupra lumii, asupra lui Dumnezeu şi asupra omului”.

„Deci, bineînţeles, Rusia este un ghimpe în ochi pentru mulţi”, a reiterat patriarhul rus, al cărui sprijin faţă de războiul declanşat de Kremlin în Ucraina i-a atras critici atât din partea Vaticanului, cât şi a altor biserici ortodoxe.

Rusia a declanşat la 24 februarie o invazie în Ucraina, prima agresiune de acest tip în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

08:39 24.10.2022

Macron: „Sfârșitul războiului nu poate fi consacrarea legii celui mai puternic”

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că depinde de Ucraina să decidă momentul și termenii păcii cu Rusia și a avertizat că sfârșitul războiului „nu poate fi consacrarea legii celui mai puternic”.

A rămâne neutru ar însemna să acceptăm ordinea mondială a celor mai puternici și nu sunt de acord cu acest lucru”, a spus Macron la deschiderea unei conferințe de pace de trei zile, la Roma, duminică.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG