Linkuri accesibilitate

Salvatorii încearcă să scoată cadavrul unei femei dintre dărâmăturile Casei Centrale de Cultură, lovită de rachetele rusești, la Chuhuiv, în regiunea Harkov, Ucraina, 26 iulie.
Salvatorii încearcă să scoată cadavrul unei femei dintre dărâmăturile Casei Centrale de Cultură, lovită de rachetele rusești, la Chuhuiv, în regiunea Harkov, Ucraina, 26 iulie.

Războiul din Ucraina | Rușii au închis cel mai mare pod peste Nipru, bombardat de ucraineni. Exerciții militare „strategice” în estul Rusiei

Țările din UE au ajuns la un acord asupra planului de reducere a consumului de gaze, iar la Istanbul a fost inaugurat centrul de coordonare pentru exporturile de cereale ucrainene. Rusia continuă să bombardeze masiv regiunile din sudul Ucrainei, în special Harkovul.

Principalele informații ale zilei

09:15 27.7.2022

Primul tren rusesc ajunge la Kaliningrad

Primul tren cu mărfuri sancționate a sosit din Rusia către Kaliningrad prin Lituania, în prima călătorie de acest fel de când Uniunea Europeană a declarat că Lituania trebuie să permită mărfurilor rusești să treacă pe teritoriul său, potrivit guvernatorului regional.

Trenul era format din 60 de vagoane de marfă cu ciment.

„Este într-adevăr primul tren care a sosit după decizia UE... este o realizare destul de important”, spune guvernatorul regional Anton Alikhanov, citat de agenția de presă rusă Tass.

Cuprinsă între Lituania și Polonia, un membru al UE și NATO, exclava puternic militarizată a Rusiei, Kaliningrad, depinde de Rusia continentală pentru o parte considerabilă a aprovizionărilor sale. Dar acestea trebuie să tranziteze teritoriul lituanian.

Regiunea s-a trezit din ce în ce mai izolată de când Rusia a trimis trupe în Ucraina în februarie.

08:50 27.7.2022

SUA cer Kievului numirea unui procuror general credibil: ”Corupția este o amenințare internă”

Statele Unite au cerut marţi Ucrainei să aleagă un procuror general credibil care să-l înlocuiască pe cel demis recent, cerând eforturi reînnoite pentru lupta împotriva corupţiei, în contextul în care Kievul încearcă să prevină atacurile ruseşti, relatează AFP.

"Ne alăturăm poporului ucrainean pentru a sublinia importanţa unei numiri transparente a unui nou procuror general, cu înaltă calificare şi cu adevărat independent", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat,

."Independenţa şi imparţialitatea procurorului general sunt cruciale pentru a asigura integritatea eforturilor în acest sens în Ucraina ", a adăugat el.

Lupta împotriva corupţiei în Ucraina, o preocupare de lungă durată pentru Statele Unite, este cu atât mai importantă cu cât ţara aflată în război doreşte să adere la Uniunea Europeană, a remarcat Ned Price.

"Corupţia trebuie combătută chiar dacă Ucraina se apără de războiul de agresiune al Rusiei", a spus el, apreciind că dacă ofensiva Moscovei reprezintă o "ameninţare externă", "corupţia este o ameninţare internă".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat la jumătatea lunii iulie demiterea procurorului general Irina Venediktova, precum şi a şefului serviciilor de securitate Ivan Bakanov.

Şeful statului le-a reproşat eforturile insuficiente în combaterea spionilor ruşi şi a colaboratorilor Moscovei.

08:21 27.7.2022

Compania ucraineană de gaze Naftogaz a intrat în incapacitate de plată

Compania ucraineană de gaze a devenit prima entitate guvernamentală ucraineană care a intrat în incapacitate de plată de la începutul războiului, după ce firma energetică de stat nu a reuşit să efectueze plăţile datorate pentru obligaţiunile internaţionale înainte de expirarea, marţi, a perioadei de graţie, transmite Reuters.

Compania a declarat într-un comunicat că nu a reuşit să obţină sprijinul creditorilor pentru o propunere de îngheţare a plăţilor pentru unele dintre obligaţiunile sale pentru o perioadă de doi ani, pe care a făcut-o săptămâna trecută.

”Naftogaz nu a primit acordul cabinetului de miniştri al Ucrainei pentru a efectua plăţile necesare. Anumite evenimente de neplată au sau vor avea loc ca urmare a acestei decizii şi a neplatei care rezultă”, a spus compania într-un comunicat.

Naftogaz a mai spus că lucrează cu părţile relevante pentru a lansa o nouă propunere de tratament al datoriilor, care a fost elaborată de Cabinet.

Naftogaz, care a contribuit cu aproape 17% din veniturile publice ale Ucrainei anul trecut, a înaintat guvernului două solicitări de aprobare a plăţilor către creditori şi de a evita o incapacitate de plată, dar ambele au fost respinse.

08:11 27.7.2022

Tetra Pak va părăsi Rusia după 62 de ani. O lovitură pentru industria ambalajelor

Compania privată de ambalare

a anunţat marţi că va renunţa la operaţiunile rămase din Rusia după 62 de ani petrecuţi în ţară şi că îşi va ceda afacerile acolo, relatează Reuters. Conducerea locală va conduce operațiunea ca o entitate neafiliată sub un nou nume.

Zeci de companii occidentale au părăsit Rusia sau și-au anunțat intenția de a face acest lucru după ce Moscova a invadat, pe 24 februarie, Ucraina, în ceea ce ea numește o „operație militară specială”, care a atras sancțiuni și condamnări pe scară largă.

Tetra Pak a suspendat în martie toate investițiile și proiectele noi din Rusia, limitându-și operațiunile la produse alimentare esențiale - lucru pe care îl va face și noua entitate în efortul de a oferi continuitate clienților și de a minimiza impactul asupra angajaților.

„(Ieșirea) se datorează impactului cumulativ al restricțiilor asupra exporturilor către Rusia care duc la un lanț de aprovizionare nesustenabil, în urma căruia compania nu are altă opțiune decât să părăsească țara”, a spus Tetra Pak într-un comunicat.

„În urma acestui transfer de proprietate, noua companie va funcționa ca entitate independentă sub un nou nume și nu va fi afiliată la Tetra Pak”.

Industria ambalajelor din Rusia se luptă sub impactul sancțiunilor. Lipsa de provizii a făcut ca cutiile de sucuri de obicei colorate să fie tipărite în principal în alb, arată filmările Reuters.

Tetra Pak, care a produs și cutii de sucuri fără culorile obișnuite, a spus că acesta este un exemplu al modului în care lanțurile de aprovizionare au fost afectate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG