Linkuri accesibilitate

Salvatorii încearcă să scoată cadavrul unei femei dintre dărâmăturile Casei Centrale de Cultură, lovită de rachetele rusești, la Chuhuiv, în regiunea Harkov, Ucraina, 26 iulie.
Salvatorii încearcă să scoată cadavrul unei femei dintre dărâmăturile Casei Centrale de Cultură, lovită de rachetele rusești, la Chuhuiv, în regiunea Harkov, Ucraina, 26 iulie.

Războiul din Ucraina | Rușii au închis cel mai mare pod peste Nipru, bombardat de ucraineni. Exerciții militare „strategice” în estul Rusiei

Țările din UE au ajuns la un acord asupra planului de reducere a consumului de gaze, iar la Istanbul a fost inaugurat centrul de coordonare pentru exporturile de cereale ucrainene. Rusia continuă să bombardeze masiv regiunile din sudul Ucrainei, în special Harkovul.

Principalele informații ale zilei

06:51 27.7.2022

Incertitudinea în materie de asigurări reprezintă o provocare pentru afacerea cu cereale cu Ucraina

Comercianții rămân sceptici față de planul susținut de ONU de a exporta cereale și provizii vitale de alimente prin apele minate ucrainene. Îngrijorările legate de asigurări sunt cel mai mare obstacol în calea părăsirii navelor de cereale din porturile Ucrainei de la Marea Neagră în această săptămână, spun exportatorii.

Rămân întrebări dacă companiile de asigurări vor fi dispuse să asigure navele care navighează în apele minate, în timp ce cumpărătorii ezită să facă noi comenzi, având în vedere riscul atacurilor rusești.

Rachetele rusești au lovit sâmbătă și marți principalul port din Odesa, la doar 12 ore după ce ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a semnat la Istanbul un acord care garantează trecerea în siguranță a exporturilor Ucrainei. Rusia a declarat ulterior că a vizat o navă ucraineană în port care transporta arme vestice, dar nu a prezentat dovezi.

06:53 27.7.2022

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va efectua o vizită de o zi în stațiunea rusă Soci, pe 5 august, fiind de așteptat o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin.

07:05 27.7.2022

Marea Britanie a sancţionat noi persoane şi entităţi ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina

Printre persoanele sancţionate se numără Vitali Hotsenko şi Vladislav Kuznetsov, premierul impus de Rusia şi prim-vicepreşedintele aşa-numitelor republici populare Doneţk şi Lugansk, potrivit declaraţiei Ministerului britanic de Externe.

Ei au primit o interdicţie de călătorie şi le-au fost îngheţate activele, relatează CNN.

„Hotsenko şi Kuznetsov au fost trimişi să pună în aplicare politicile Rusiei în regiunea invadată, susţinând planurile lui Putin de a anexa ilegal mai mult din teritoriul Ucrainei şi de a folosi referendumuri false pentru a-şi legitima în mod fals ocupaţia”, se arată în declaraţie.

OLEG SVIRIDENKO
OLEG SVIRIDENKO

Ministrul rus al Justiţiei, Konstantin Chuychenko, şi ministrul adjunct al Justiţiei, Oleg Sviridenko, au fost la rândul lor sancţionaţi, a anunţat MAE britanic.

De asemenea, au fost sancţionaţi și 29 de de guvernatori regionali ruşi.

„Guvernatorii au fost îndrumaţi de către Kremlin să transfere fonduri către aşa-numitele «Republici Populare Doneţk şi Lugansk», facilitând ocupaţia rusă în încercarea de a smulge teritoriu din Ucraina”, a precizat Ministerul de Externe de la Londra.

În plus, Regatul Unit a sancţionat şase persoane şi companii siriene pentru legăturile pe care le au cu războiul Rusiei din Ucraina, inclusiv pentru asistarea la recrutarea de mercenari sirieni pentru a lupta alături de trupele ruse.

Celor doi nepoţi ai oligarhului rus Alişer Usmanov le-au fost îngheţare activele din cauza „asocierii lor cu Putin”, se arată în comunicat.

Unul dintre cei doi, Sarvar Ismailov, a fost director al clubului englez de fotbal Everton.

Usmanov, care este deja supus sancţiunilor Londrei, are de asemenea legături strânse cu Kremlinul, potrivit Ministerului de Externe.

Până în prezent, Marea Britanie a sancţionat „peste 1.100 de persoane şi peste 100 de entităţi” din cauza invaziei ruse în Ucraina.

07:17 27.7.2022

Rusia încearcă să minimizeze închiderea Agenției pentru migrație din Israel

Kremlinul a insistat că decizia sa de a închide agenția care procesează migrația evreiască în Israel nu ar trebui „politizată”, pe fondul unei rupturi tot mai mari dintre cele două țări cu privire la acțiunile Moscovei în Ucraina, relatează The Guardian.

Săptămâna trecută, Ministerul Justiției din Rusia a cerut lichidarea filialei ruse a Agenției Evreiești, o organizație de caritate privată strâns afiliată cu guvernul israelian care promovează migrația în Israel.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că solicitarea ministerului a venit după ce organizația, care are mai multe birouri în orașe din întreaga țară, a încălcat legile ruse.

„Sunt probleme din punctul de vedere al respectării legii ruse”, a spus Peskov. „Situația nu ar trebui politizată sau proiectată asupra întregii relații ruso-israeliene”.

În timp ce Israelul este una dintre puținele țări occidentale care nu a impus sancțiuni Rusiei și s-a abținut de la vânzarea de arme Ucrainei, înalți oficiali israelieni au devenit mai vocali în condamnarea războiului Rusiei.

În aprilie, ministrul de externe de atunci, Yair Lapid, a acuzat Moscova de crime de război după ce au apărut rapoarte despre uciderea civililor în orașele ucrainene Bucha, Irpin și Hostomel.

Luna trecută, familia lui Pinchas Goldschmidt, rabinul de multă vreme al Moscovei, a anunțat că a plecat în Israel, după ce a rezistat presiunii Kremlinului de a sprijini războiul.

Relațiile dintre cele două țări au fost, de asemenea, lovite în mai, când ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a susținut că Adolf Hitler „avea sânge evreu” și că „cei mai turbați antisemiți tind să fie evrei”. Israelul a numit aceste comentarii „de neiertat”.

Pe fondul conflictului diplomatic, Israelul și-a anunțat marți planurile de extindere a asistenței umanitare pentru Ucraina, care pentru prima dată va include sprijin financiar pentru organizațiile de ajutor civil din țara bătută de război, a raportat Times of Israel.

Între timp, Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, a criticat atitudinea „complet neconstructivă și, cel mai important, părtinitoare” a Israelului față de Ucraina. „A fost complet de neînțeles și ciudat pentru noi”, a declarat ea marți pentru televiziunea de stat rusă.

Zeci de mii de ruși, mulți foarte educați și calificați, au părăsit țara de când Vladimir Putin și-a lansat invadarea Ucrainei în urmă cu mai bine de cinci luni. Aproximativ 16.000 de oameni au sosit în Israel din Rusia de la începutul războiului, potrivit Agenției Evreiești.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG