Linkuri accesibilitate

Salvatorii încearcă să scoată cadavrul unei femei dintre dărâmăturile Casei Centrale de Cultură, lovită de rachetele rusești, la Chuhuiv, în regiunea Harkov, Ucraina, 26 iulie.
Salvatorii încearcă să scoată cadavrul unei femei dintre dărâmăturile Casei Centrale de Cultură, lovită de rachetele rusești, la Chuhuiv, în regiunea Harkov, Ucraina, 26 iulie.

Războiul din Ucraina | Rușii au închis cel mai mare pod peste Nipru, bombardat de ucraineni. Exerciții militare „strategice” în estul Rusiei

Țările din UE au ajuns la un acord asupra planului de reducere a consumului de gaze, iar la Istanbul a fost inaugurat centrul de coordonare pentru exporturile de cereale ucrainene. Rusia continuă să bombardeze masiv regiunile din sudul Ucrainei, în special Harkovul.

Principalele informații ale zilei

07:33 27.7.2022

Noi bombardamente în Harkov

În dimineața zilei de 27 iulie, trupele ruse au atacat orașul Harkov, spune primarul Harkovului, Ihor Terekhov. „La ora 4:25, a avut loc bombardarea districtului industrial din Harkov cu două rachete S-300”.

Potrivit angajaților Serviciului de Stat de Urgență, nu există victime, dar acestea sunt doar informații preliminare.

07:39 27.7.2022

Zelenski: Curajul ucrainean inspiră toate naţiunile libere şi imaginaţi-vă cât de inspiratoare va fi victoria noastră

„Curajul nostru este cu adevărat o inspiraţie pentru toate naţiunile libere şi pentru comunitatea democraţiilor în general. Şi imaginaţi-vă cât de inspiratoare va fi victoria ucraineană”, le-a transmis preşedintele Ucrainei cetăţenilor.

Preşedintele ucrainean a promis, în alocuţiunea sa, că „teroarea constantă a Rusiei din Harkov şi din regiune, Nikolaiev, oraşe şi sate din regiunea Zaporojie şi regiunea Dnipro, Donbas, zonele de graniţă din regiunea Sumî şi regiunea Cernigău - pentru toate acestea ocupanţii nu vor rămâne nepedepsiţi”.

Zelenski a vorbit şi depsre pierderile ruşilor.

„Timp de patru luni, statul rus nu a oferit cetăţenilor săi nicio informaţie - chiar cenzurată - despre pierderile contingentului de ocupaţie. Tăcere totală. Nimic nu a fost publicat sau spus în numeroase interviuri şi discursuri la nivel politic şi militar. Cu toate acestea, acest număr este deja de aproape 40.000 - acest număr reprezintă câţi oameni ucişi a pierdut armata rusă din 24 februarie. Şi alte zeci de mii au fost rănite şi mutilate”, a spus el.

„Şi dacă statul rus nu spune acest lucru oficial, chiar şi în termeni generali, toţi cei care au încă contacte în Rusia sau influenţă informaţională asupra societăţii lor ar trebui să transmită acest fapt simplu oricui. Pentru ocupanţi, doar 40 de persoane au fost ucise”.

El a subliniat şi faptul că Marea Britanie a extins lista de sancţiuni împotriva Rusiei.

„Au fost adăugate alte zeci de persoane şi organizaţii. Aceasta este tendinţa corectă şi sunt recunoscător Marii Britanii pentru fermitatea sa neclintită în materie de sancţiuni. Acesta este un exemplu care ar trebui urmat de toţi ceilalţi din lumea occidentală”.

07:43 27.7.2022

Șeful Parlamentului Crimeei, Vladimir Konstantinov, a cerut extinderea „geografiei” operațiunii speciale ruse din Ucraina la Odesa. Potrivit acestuia, armata rusă va trebui să elibereze Dnepropetrovsk și Harkov de „naționaliștii” ucraineni, scrie Pravda.ru. În plus, politicianul a adăugat că eliberarea Odesei și a regiunii Nikolaev va contribui la asigurarea securității granițelor.

07:46 27.7.2022

Zelenski, laureat al premiului Churchill

Premierul britanic Boris Johnson i-a înmânat, pe 26 iulie, președintelui ucrainean Volodimir Zelenski Premiul Sir Winston Churchill Leadership.

Zelenski a participat virtual la ceremonia de decernare a premiului în biroul londonez al lui Johnson, unde se adunaseră descendenți ai celui care a fost prim-ministrul britanic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ambasadorul ucrainean și ucraineni care au primit pregătire de la soldații britanici.

Johnson a rememorat invazia lansată la 24 februarie, spunându-i lui Zelenski: „În acel moment de criză supremă, v-ați confruntat cu un test de leadership care a fost, în felul său, la fel de sever ca și provocarea lui Churchill în 1940".

Zelenski i-a mulțumit lui Johnson și Marii Britanii pentru sprijinul acordat și a precizat că premiul reprezintă nu doar o confirmare a eforturilor sale, ci și un simbol pentru eroismul a zeci de mii de ucraineni care s-au distins în luptă. El a spus că democrațiile lumii „sunt capabile să oprească orice tiranie" și „orice rău care ne amenință libertatea". Președintele ucrainean a mai spus că a considerat „remarcabil” faptul că el și Johnson vor fi amintiți în viitor în același mod în care este amintit astăzi Churchill.

Johnson și Zelenski au format o relație apropiată încă de la începutul războiului, iar Zelenski a spus că l-a întristat demisia lui Johnson din funcția de lider al Partidului Conservator după luni de scandaluri legate de etică.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG