Anunțul a fost făcut după discuția avută joi, la inițiativa sa, de secretarul de stat american Antony Blinken cu șefa diplomației române, Luminița Odobescu.
„Cei doi au discutat despre o cooperare suplimentară pentru menţinerea securităţii spaţiului aerian, inclusiv despre o viitoare rotaţie a unor avioane de luptă F-16 suplimentare ale SUA pentru a consolida misiunea de poliţie aeriană a NATO în România”, se arată într-o declaraţie publicată pe site-ul Departamentului de Stat.
„Secretarul Blinken a afirmat sprijinul nostru neclintit pentru România, aliatul nostru NATO”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Washingtonului.
Anunţul a fost confirmat şi de ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, într-o întâlnire pe care a avut-o vineri cu ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr.
Potrivit MApN, Kavalec „a transmis dorinţa Statelor Unite de a continua să furnizeze asistenţă României pentru protejarea mai eficientă a teritoriului naţional, inclusiv prin dislocarea, în curând, în România, a unor aeronave de luptă ale Forţelor Aeriene ale SUA pentru suplimentarea misiunilor NATO de poliţie aeriană”.
România, Olanda și compania Lockheed Martin au semnat pe 29 august scrisoarea de intenție pentru înființarea centrului de pregătire pentru avioane de luptă F-16. Va fi un centru regional pentru țările NATO, cu sediul la baza aeriană de la Fetești, dar de care vor beneficia și piloții ucraineni.
Documentul a fost semnat de România în calitate de țară gazdă, Olanda ca țară care va furniza avioanele F-16 pentru instruire și de compania producătoare a aeronavelor Lockheed Martin, la Toledo, în Spania, unde a avut loc reuniunea informală a miniștrilor apărării din Uniunea Europeană.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sunat-o joi pe șefa diplomației române, Luminița Odobescu ca să discute despre implicațiile atacurilor rusești din Ucraina asupra României. Convorbirea a avut loc după ce o dronă rusească a căzut pe teritoriul României.
Discuția a privit „implicațiile asupra României ale atacurilor ruse asupra porturilor fluviale ucrainene”, arată MAE.
Șefa diplomației române „a salutat sprijinul și solidaritatea SUA și Aliaților cu România și a subliniat importanța menținerii evoluțiilor din Marea Neagră și regiune în atenția NATO”, transmite Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat remis presei joi.
„Secretarul de stat al SUA a evidențiat solidaritatea cu România și a mulțumit pentru sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, precum și pentru măsurile suplimentare luate pentru facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul României. A apreciat interesul și implicarea României pentru identificarea unor soluții eficiente în acest context, împreună cu SUA, Comisia Europeană și Ucraina.”
Totodată, a felicitat România pentru organizarea Summitului Inițiativei celor Trei Mări, format care este consolidat prin cooptarea de noi participanți și asociați și urmărește creșterea conectivității cu includerea Republicii Moldova și a Ucrainei.
Cei doi demnitari au convenit să continue cooperarea strânsă în perioada următoare, arată sursa citată.
Oficialii de la Kiev au avertizat luni că o dronă a forțelor armate ruse a ajuns pe teritoriul România și că au dovezi. În tot acel timp, România a negat vehement, inclusiv prin vocea președintelui.
În noaptea de luni, cel puțin o dronă rusească Shahed ar fi căzut și s-ar fi detonat pe teritoriul României, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina, Oleg Nikolenko.
Aceasta ar fi fost parte din atacul împotriva portului ucrainean Ismail/Ucraina, aflat la 500 de metri de România și ar fi căzut la Ceatalchioi/Tulcea.
Ulterior, Ministerul Apărării Naționale din România (MApN) a infirmat în mod categoric „informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României”.
Autoritățile române au adăugat că mijloacele de atac ale Rusiei nu au amenințat în niciun moment România.
Puse în fața faptului împlinit, autoritățile de la București au informat miercuri NATO, miercuri, despre descoperirea de la Tulcea.
Un purtător de cuvânt al organizației a transmis că Alianța „monitorizează îndeaproape situația”.
România are deja un istoric de negare a acestor tipuri de evenimente: în august, în aceeași comună în care au ajuns și acum bucăți de dronă, autoritățile locale au spus că au văzut drone rusești deasupra României. Ministerul Apărării a negat informațiile însă, spunând că nu a găsit dovezi concrete.
Localnicii care trăiesc la câteva sute de metri de portul ucrainean Ismail - bombardat intens în ultimele săptămâni - cred și azi că și atunci o dronă rusească a aterizat la ei în comună.