Linkuri accesibilitate

Președintele SUA: Trimitem Ucrainei 31 de tancuri Abrams. E armament greu de ultimă generație


Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că SUA vor trimite 31 de tancuri M1Abrams în Ucraina, după ce Germania a anunțat că este dispusă să trimită tancuri Leopard în Ucraina.
Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că SUA vor trimite 31 de tancuri M1Abrams în Ucraina, după ce Germania a anunțat că este dispusă să trimită tancuri Leopard în Ucraina.

Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri că Statele Unite vor trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina. Biden a spus că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a recomandat această mișcare, pentru a întări capacitatea Ucrainei de „a-și apăra teritoriul și de a-și atinge obiectivele strategice”.

„Tancurile Abrams sunt cele mai capabile tancuri din lume. De asemenea, sunt extrem de complexe de operat și întreținut, așa că oferim și Ucrainei piesele și echipamentele necesare pentru a susține eficient aceste tancuri pe câmpul de luptă și antrenamente pentru trupele ucrainene cu privire la aceste probleme de susținere, logistică și întreținere cât mai curând posibil”, a spus Biden, într-o conferință de presă susținută miercuri la Casa Albă.

Livrarea tancurilor Abrams va dura luni de zile, avertizează înalți oficiali înalți ai administrației, și necesită o pregătire extinsă pentru trupele ucrainene pentru modul de operare și deservire a acestora.

„Livrarea acestor tancuri pe teren va lua timp. Timp pe care îl vom vedea și îl vom folosi pentru a ne asigura că ucrainenii sunt pe deplin pregătiți să integreze tancurile Abrams în apărarea lor", a adăugat Biden.

În urmă cu doar câteva zile, Washingtonul argumenta că aceste tancuri nu sunt potrivite pentru războiul din Ucraina. Germania a a anunțat miercuri că este dispusă să trimită tancuri Leopard în Ucraina.

Oficiali americani la curent cu negocierile au spus încă de miercuri dimineață că administrația Biden finalizează planurile pentru a trimite tancurile Abrams în Ucraina.

Ambasadorul Rusiei în SUA a declarat că o astfel de decizie a SUA reprezintă o „provocare flagrantă împotriva Federației Ruse”.

„Dacă Statele Unite vor decide să furnizeze tancuri, atunci justificarea unui astfel de pas cu argumente despre „arme defensive” cu siguranță nu va funcționa. Aceasta ar fi o altă provocare flagrantă împotriva Federației Ruse”, a comentat Anatoli Antonov miercuri, pe pagina de Telegram a ambasadei.

Dacă SUA își trimit tancurile Abrams în Ucraina, acestea „vor arde la fel ca toate celelalte”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN.

„Sunt convins că mulți experți înțeleg și absurditatea acestei idei, acest plan este un eșec în ceea ce privește aspectele tehnologice”, a spus Peskov reporterilor în timpul unei conferințe obișnuite.

„Repetăm că aceste tancuri vor arde la fel ca toate celelalte. Numai că costă mult, iar toate acestea vor cădea în primul rând pe umerii contribuabililor europeni”, a adăugat el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit președintelui american, pe Twitter, pentru decizia de a furniza Ucrainei tancuri Abrams.

„Îi mulțumesc președintelui american Joe Biden pentru încă o decizie puternică de a furniza Ucrainei tancuri Abrams. Sunt recunoscător poporului american pentru sprijinul puternic al conducerii! Acesta este un pas important către victoria asupra agresorului rus. Acum lumea liberă este unită ca niciodată pentru un scop comun: eliberarea Ucrainei de invadatori. Să mergem înainte!"

Marți, Berlinul a cedat presiunii internaționale și interne uriașe urmând să anunțe că trimite tancuri de fabricație germană în Ucraina și că va permite și altor țări să facă același lucru. Cancelarul german Olaf Scholz a confirmat oficial, miercuri, că Germania va trimite 14 tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei și că va emite rapid și avizele pentru țările partenere care dețin astfel de tancuri.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus în discursul său de noapte că Rusia se pregătește pentru un nou val de agresiune și că a văzut „multe eforturi, cuvinte și promisiuni” despre tancuri.

„Dar este important să vedem realitatea: nu este vorba despre cinci, sau 10 sau 15 tancuri. Nevoia este mai mare. În fiecare zi facem tot ce este necesar pentru a umple deficitul. Și sunt recunoscător tuturor celor care ne susțin în acest sens.

„Totuși, discuțiile trebuie încheiate cu decizii. Deciziile privind întărirea reală a apărării noastre împotriva teroriştilor. Aliații au numărul necesar de tancuri. Când se iau deciziile importante necesare, vom fi bucuroși să vă mulțumim pentru fiecare decizie importantă.”

Decizia Statelor Unite de a trimite Abrams vine la doar câteva zile după ce Washingtonul a argumentat împotriva trimiterii tancurilor, în ciuda cererilor Kievului și a presiunii publice.

Tancurile ar urma să fie achiziționate printr-un fond cunoscut sub numele de Inițiativa de Asistență pentru Securitate a Ucrainei (USAI), care permite administrației președintelui Joe Biden să obțină arme de la industria producătoare, mai degrabă decât din stocurile de arme americane existente.

Ucraina spune că tancurile de luptă occidentale puternic blindate le-ar oferi trupelor sale mai multă mobilitate și protecție înaintea unei noi ofensive rusești la care se așteaptă Kievul în viitorul apropiat. De asemenea, ar putea ajuta Ucraina să reia o parte din teritoriul care a căzut în mâna Rusiei.

*Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG