Linkuri accesibilitate

​​​​​​​Tancuri pentru Ucraina | Polonia vrea compensații de la UE, NATO promite soluții, Rusia avertizează


În 19 decembrie 2022, Germania livra primele tancuri Leopard Slovaciei, după ce Bratislava a trimis Ucrainei propriile vehicule grele de luptă.
În 19 decembrie 2022, Germania livra primele tancuri Leopard Slovaciei, după ce Bratislava a trimis Ucrainei propriile vehicule grele de luptă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut, marți, apel la aliați pentru accelerarea livrărilor de arme grele pentru Ucraina. El a spus că are încredere că o decizie privind trimiterea de tancuri de luptă Kievului va veni în curând.

Stoltenberg a formulat declarațiile, marți, la Berlin, alături de noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, care a spus că guvernul său ar acţiona rapid în legătură cu tancurile, dacă s-ar găsi un consens.

Pistorius a declarat că Germania nu stă în calea altor țări care antrenează trupele ucrainene să folosească tancurile Leopard în timp ce discuțiile continuă. Fără să menționeze Polonia, el a criticat „anumite părți interesate” pentru că au lăsat impresia că „există dezbinare sau că Germania este izolată”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, marți, 24 ianuarie 2023, la Berlin.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, marți, 24 ianuarie 2023, la Berlin.

Marți, Polonia a anunțat că a trimis Germaniei o cerere oficială prin care solicită ca Berlinul să permită reexportul tancurilor sale de luptă Leopard în Ucraina. Mișcarea sporește presiunea asupra Berlinului cu privire la livrarea de armament greu, pe care Kievul îl consideră crucial pentru a respinge invazia rusă.

În ultima perioadă, a crescut presiunea asupra guvernului cancelarului german Olaf Scholz pentru a-și trimite tancurile Leopard în Ucraina și a lăsa alte țări să le trimită pe cele pe care le dețin. Conform regulilor de achiziții militare, Germania trebuie să autorizeze orice reexport, explică Reuters.

Tot marți, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că țara sa va cere Uniunii Europene compensații pentru costul tancurilor Leopard 2 pe care dorește să le trimită Ucrainei. „Va fi un alt test de bunăvoință”, a spus el într-o conferință de presă.

În timp ce Ucraina insistă pentru primirea de armament greu, iar aliații întârzie ajungerea la o abordare coerentă. Kremlinul a anunțat, marți, potrivit Agerpres, că dacă Germania va livra tancuri de luptă Leopard Ucrainei, relațiile dintre cele două state se vor „deteriora în continuare”.

„Astfel de livrări nu sunt de bun augur pentru viitorul relaţiilor", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Video: Artileria occidentală ajută forțele ucrainene în regiunea Lugansk.

Artileria occidentală ajută forțele ucrainene în regiunea Lugansk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00
XS
SM
MD
LG