Linkuri accesibilitate

Belgia donează Ucrainei 92 de milioane de euro din activele rusești înghețate


 Jumătate din sumă va fi folosită pentru a livra bunuri militare, cum ar fi vehicule blindate, arme și muniție. Cealaltă jumătate este destinată sprijinului umanitar, reconstrucției viitoare a Ucrainei și întăririi prezenței diplomatice a Belgiei în țară, a spus guvernul.
Jumătate din sumă va fi folosită pentru a livra bunuri militare, cum ar fi vehicule blindate, arme și muniție. Cealaltă jumătate este destinată sprijinului umanitar, reconstrucției viitoare a Ucrainei și întăririi prezenței diplomatice a Belgiei în țară, a spus guvernul.

Belgia va folosi 92 de milioane de euro pe care le-a primit în taxe pe activele rusești înghețate pentru a sprijini Ucraina, a anunțat vineri guvernul său, relatează Reuters.

Jumătate din sumă va fi folosită pentru a livra bunuri militare, cum ar fi vehicule blindate, arme și muniție.

Cealaltă jumătate este destinată sprijinului umanitar, reconstrucției viitoare a Ucrainei și întăririi prezenței diplomatice a Belgiei în țară, a spus guvernul.

Și SUA au anunțat că transferă fonduri rusești confiscate pentru construcția Ucrainei.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a anunțat joi că a autorizat primul transfer către Ucraina a unor active rusești confiscate.

Acestea vor fi folosite pentru susținerea Ucrainei, atacată de Rusia.

Anul trecut, Departamentul de Justiție al SUA l-a acuzat pe oligarhul rus Konstantin Malofeyev de încălcarea sancțiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei. Potrivit autorităților americane, Malofeyev ar fi finanțat mișcarea separatistă rusă din Crimeea.

În aprilie 2022, SUA au confiscat fonduri de milioane de dolari aparţinând miliardarului rus Konstantin Malofeev. Oligarhul e considerat una dintre principalele surse de finanţare pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

În paralel, justiţia americană l-a pus sub acuzare pentru că ar fi încercat să cumpere şi să coordoneze în secret instituţii mass-media din întreaga Europă, încălcând sancţiunile care îl priveau.

Procurorul general al SUA a spus atunci că 5,3 milioane de dolari au fost sechestrate într-un cont la o instituție financiară din SUA, pentru că Malofeyev a încălcat sancțiunile impuse Rusiei.

Kremlinul a criticat decizia Statelor Unite de a transfera în Ucraina bunurile confiscate ale omului de afaceri conservator rus Konstantin Malofeiev și spune că este ilegală și că se va întoarce împotriva Washingtonului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că SUA au „furat” banii, iar astfel de decizii le va „lovi ca un bumerang”.

„Acest lucru subminează încrederea investitorilor și a proprietarilor de active care sunt într-un fel conectate cu America și acest lucru cu siguranță nu poate rămâne fără consecințe pentru Statele Unite”, a spus el.

Peskov a spus că astfel de măsuri cer un răspuns, dar nu a spus ce măsuri va lua Rusia.

El a spus că nu există nicio posibilitate de a o contesta printr-un proces în SUA, deoarece „nu avem posibilitatea să ne apărăm drepturile în instanță”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG