Linkuri accesibilitate

Ucraina anchetează o presupusă decapitare a unui prizonier ucrainean. Zelenski: „Înfrângerea terorii rusești este necesară”


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a comentat videoclipul care arată o presupusă decapitare a soldatului ucrainean în timp ce acesta ar mai fi fost încă în viață.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a comentat videoclipul care arată o presupusă decapitare a soldatului ucrainean în timp ce acesta ar mai fi fost încă în viață.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a lansat o anchetă, iar Kievul a cerut excluderea Rusiei din ONU, după apariția unui videoclip în care a fost filmată o presupusă decapitare de către forțele ruse a unui soldat ucrainean, care ar mai fi fost încă în viață, în timp ce se afla în captivitate.

Volodimir Zelenski a comentat miercuri videoclipul cu presupusa decapitare a prizonierului de război ucrainean.

„Execuția unui prizonier ucrainean... Aceasta este o înregistrare cu Rusia așa cum este ea. Acesta este un videoclip prin care Rusia încearcă să facă din asta noua normă”, a scris președintele ucrainean, pe Twitter.

„Toată lumea trebuie să reacționeze. Fiecare lider. Nu vă așteptați să fie uitat. Nu vom uita nimic. Înfrângerea terorii rusești este necesară”, a completat Zelenski.

În imaginile care însoțesc comentariul său, președintele Ucrainei a afirmat că „acesta nu este un accident sau un episod (izolat). Acest lucru s-a mai întâmplat (...) în Bucea de o mie de ori”.

„Scopul principal este să învingem. Înfrângerea ocupanților, condamnări pentru criminali, un tribunal pentru statul malefic”, a mai spus el.

Ucraina cere excluderea Rusiei din ONU

Ministrul ucrainean de Externe, Dimitro Kuleba, a scris miercuri pe Twitter că „videoclipul îngrozitor în care trupele rusești decapitează un soldat ucrainean, prizonier de război, circulă în mediul online”.

„Este absurd ca un stat ca Rusia, care este mai rea decât ISIS, să prezideze Consiliul de Securitate al ONU. Teroriștii ruși trebuie să fie alungați din Ucraina și din ONU și să fie trași la răspundere pentru crimele lor”, a mai spus oficialul ucrainean.

Rusia a preluat, la începutul lunii aprilie, președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU.

Marți seară, un videoclip publicat pe rețelele sociale arată un soldat rus tăind capul unui luptător ucrainean cu un cuțit, transmite Kyiv Independent.

O voce care se aude la începutul videoclipului sugerează că victima ar fi putut să fie încă în viață atunci când a început presupusa execuție.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat că a lansat o anchetă oficială în acest caz.

„Îi vom găsi pe acești monștri. Dacă va fi necesar, îi vom prinde oriunde s-ar afla: de sub pământ sau din altă lume. Dar cu siguranță vor fi pedepsiți pentru ceea ce au făcut”, a declarat șeful SBU, Vasil Maliuk.

Potrivit analizei CNN, videoclipul pare să fi fost filmat în timpul verii, după cantitatea de frunziș vizibilă pe sol.

Potrivit publicației, o altă înregistrare care ar fi arătat doi militari ucraineni decapitați a fost distribuită pe 8 aprilie. Acesta a fost postat pe un canal de socializare pro-rus și ar fi fost filmat de mercenari privați susținuți de statul rus de la Wagner Group.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG