Linkuri accesibilitate

UE aprobă al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei


Membrii statelor membre UE au căzut de acord să aplice al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei la un an de la invazia rusească în țara vecină.

Ambasadorii statelor membre UEe au reușit să finalizeze pachetul de sancțiuni după câteva zile de dezbateri pe care le-au avut la Bruxelles.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a spus pe 24 februarie președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski că UE intenționează să pună măsurile în aplicare la împlinirea unui an de când Rusia a invadat Ucraina.

Cea mai recentă rundă de sancțiuni privește sectorul bancar, accesul Rusiei la tehnologie care poate fi utilizată în scopuri civile și militare și tehnologii avansate, a declarat înaltul diplomat al UE Josep Borrell.

Borrell a avertizat că blocul va continua să aplice Rusiei și mai multe sancțiuni, adăugând că „o va face atât timp cât va fi nevoie, până când Ucraina va fi eliberată de brutala agresiune rusă”.

Von der Leyen a spus că UE crește presiunea asupra celor care încearcă să eludeze sancțiunile.

„Acum avem cele mai ample sancțiuni de până acum - epuizând arsenalul de război al Rusiei și mușcând adânc din economia acesteia”, a spus von der Leyen.

Pachetul de sancțiuni adaugă componentele electronice utilizate în sistemele de arme rusești recuperate pe câmpul de luptă, inclusiv drone, rachete, elicoptere, precum și materiale specifice metalelor rare, circuite electronice integrate și camere termice la lista exporturilor interzise.

De asemenea, impune restricții mai stricte la export pentru alte 96 de entități pentru sprijinirea complexului militar și industrial al Rusiei, inclusiv - pentru prima dată - șapte entități iraniene care produc drone militare utilizate de Moscova.

Restricții suplimentare sunt impuse importurilor de bunuri care generează venituri semnificative pentru Rusia, cum ar fi asfaltul și cauciucul sintetic.

Zelenski a spus că se așteaptă la „pași decisivi” împotriva industriei nucleare rusești și a corporației Rosatom și la mai multe presiuni asupra armatei și băncilor Rusiei.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG