Guvernul ungar va putea depune cereri de rambursare de până la 10,2 miliarde de euro pentru a finanța proiecte de dezvoltare în întreaga țară în urma deciziei de miercuri a executivului comunitar.
Premierul ungar Viktor Orbán și-a intensificat în ultimul timp campania împotriva deschiderii negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, a blocat acordarea celor 50 de miliarde de euro țării devastate de război și s-a opus acordării în continuare de sprijin militar pentru țara invadată de Rusia pe 24 februarie 2022.
Toate cele trei probleme vor discutate la sfârşitul acestei săptămâni în cadrul unui summit de două zile al liderilor UE, la care este necesară unanimitatea pentru orice decizie.
Decizia Bruxellesului a alimentat speculațiile că acceptă șantajul Budapestei, lucru pe care Comisia Europeană l-a negat cu fermitate. Impresia a fost întărită și mai mult, marți, când șeful de cabinet al premierului ungar a recunoscut deschis că un quid-pro-quo este posibil.
„Finanțarea europeană a Ungariei și finanțarea Ucrainei sunt două probleme separate”, a declarat acesta pentru Bloomberg . „Dar dacă UE insistă ca finanțarea Ucrainei să provină dintr-un buget modificat al UE, atunci cele două probleme devin legate”.
Respingând considerentele politice, Comisia insistă că decizia este pur și simplu un răspuns procedural la o reformă judiciară pe care Ungaria a adoptat-o în mai pentru a consolida independența judiciară și a atenua amestecul politic în justiție. „Declarațiile făcute de persoane din afara acestei instituții nu ne angajează în niciun fel, ne angajează în nimic”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.
Cu toate acestea, conform unei analize comune a Amnesty International și a Comitetului Helsinki din Ungaria, reforma nu remediază deficiențele evidențiate de Bruxelles. „Soluțiile adoptate, inclusiv metoda de adoptare a lor, sunt improvizate și încalcă legile și regulamentele relevante, precum și principiile statului de drept”, se arată în analiză.
Într-o scrisoare comună, cele patru grupuri principale ale Parlamentului European și-au exprimat o părere la fel de sceptică, cerând Comisiei să aștepte cel puțin până la încheierea alegerilor pentru Consiliul Național al Magistraturii din 10 ianuarie înainte de a emite o evaluare pozitivă.
„Este de datoria Comisiei să verifice în continuare dacă niciuna dintre reforme nu este inversată sau slăbită ulterior printr-un decret peste noapte sau prin legislație conflictuală”, au declarat miercuri liderii PPE, S&D, Renew Europe și Greens.
În total, Ungaria trebuie să îndeplinească 27 de „super etape”, precum și patru „condiții de sprijin orizontale”, care, în unele cazuri, se suprapun unele cu altele.
Reforma, totuși, servește doar pentru a îndeplini etapele legate de justiție, ceea ce înseamnă că țara va rămâne în continuare fără 11,7 miliarde de euro din fonduri de coeziune, inclusiv cele 6,3 miliarde de euro.
Acestea din urmă au fost blocate în cadrul „mecanismului de condiționalitate” din cauza preocupărilor Comisiei legate de achizițiile publice și conflictele de interese care prezintă un risc pentru bugetul UE.
Restul banilor se referă la domenii tematice precum dreptul la libertate academică (2 miliarde de euro) și protecția drepturilor LGBTQ+ (600 milioane euro).
În plus, Ungaria nu va putea în continuare să acceseze planul său de redresare și reziliență pentru pandemia de Covid, care valorează 10,4 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi cu dobândă redusă. Doar 920 de milioane de euro au fost plătiți în „prefinanțare” pentru a furniza lichidități pentru proiecte energetice.
„Având în vedere că super jaloanele nu au fost respectate în totalitate, nicio cerere de plată nu poate fi plătită deocamdată”, a spus Comisia despre planul de redresare.
În interviul său acordat Bloomberg, directorul politic al lui Orbán a spus că întreaga sumă de bani ar trebui acordată Ungariei, adică peste 30 de miliarde de euro, inclusiv cele 10 miliarde de euro primite miercuri.