Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean ține un pepene verde și ridică degetul mare în timp ce rachetele sunt lansate spre linia frontului în regiunea Donețk, estul Ucrainei.
Un soldat ucrainean ține un pepene verde și ridică degetul mare în timp ce rachetele sunt lansate spre linia frontului în regiunea Donețk, estul Ucrainei.

Războiul din Ucraina | Putin amenință Occidentul că îi va „îngheța coada” la iarnă. Noi bombardamente la centrala nucleară Zaporojie.

Ziua 196 a invaziei. Ucraina avansează în contraofensiva din Herson și a respins mai multe atacuri rusești în Donețk. Experții AIEA au cerut o zonă de securitate în jurul centralei Zaporojie unde au însă loc noi bombardamente.

Principalele informații ale zilei de 7 septembrie

08:44 7.9.2022

Franța sprijină planul de plafonare a prețurilor pentru furnizarea de gaze rusești prezentat de Bruxelles

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că, dacă ar fi implementat un plafon de preț pentru gazele naturale achiziționate din Rusia, Franța ar fi în favoarea măsurii, relatează Politico.

UE lucrează la introducerea unor măsuri radicale de scădere a prețurilor la energie, care vor fi discutate de reprezentanții blocului pe 7 septembrie, înaintea unei reuniuni de urgență a miniștrilor energiei programată pentru 9 septembrie.

Propunerile includ un plafon de preț pentru gazul rusesc, noi criterii de referință pentru stabilirea prețului gazului la nivelul UE și o alocare de comandă și control a gazului către țările nevoiașe în caz de urgență.

„Dacă Comisia ar decide să implementeze un plafon de preț pentru gazul natural achiziționat prin conducte din Rusia, Franța ar sprijini o astfel de măsură”, a declarat luni președintele francez Emmanuel Macron, după o convorbire cu cancelarul german Olaf Scholz.

Răspunsurile politice propuse – multe dintre repinse anterior de Comisia Europeană care le-a considerat ca fiind riscante, ineficiente sau având prea multe consecințe negative neintenționate – urmează noilor provocări din partea Moscovei care au făcut din nou să crească prețul gazelor pe piețele europene de energie.

Fluxurile prin conducta Nord Stream Rusia-Germania au fost oprite pe termen nelimitat vineri, oficial din cauza unei turbine cu gaz defecte. Luni, Kremlinul a avertizat că livrările de gaze rusești către Europa vor continua să fie sever limitate atât timp cât vor rămâne în vigoare sancțiunile occidentale privind invazia Ucrainei.

09:03 7.9.2022

Noul premier britanic Liz Truss promite „sprijin deplin” Ucrainei

Noul prim-ministru al Marii Britanii Liz Truss a vorbit marți cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, angajându-și „sprijinul deplin” pentru Ucraina.

Truss a reiterat „sprijinul ferm” al Regatului Unit pentru libertatea și democrația Ucrainei, se arată într-un comunicat publicat de Downing Street, potrivit The Guardian.

„În primul ei apel cu un omolog de când a devenit prim-ministru, Truss i-a reiterat liderului ucrainean că are sprijinul ei deplin, iar Ucraina se poate bizui pe asistența Marii Britanii pe termen lung.

Liderii au discutat despre necesitatea consolidării securității globale și măsurile necesare pentru a tăia fondurile care alimentează mașina de război a lui Putin.

Liderii au deplâns încercările lui Putin de a folosi energia ca pe o armă, iar premierul a spus că este vital că șantajul Rusiei nu descurajează Occidentul să se asigure că Putin eșuează. Ea a subliniat, de asemenea, importanța de a ne asigura că Regatul Unit și aliații noștri continuă să construiască independența energetică.”

Zelenski a felicitat-o pe Truss pentru numirea în noul ei rol, spunând că simte că „vor fi capabili să construiască o relație profundă și productivă”.

09:11 7.9.2022

Ucraina susține că a distrus un pod- cheie strategic folosit de forțele ruse în Herson

Forțele armate ale Ucrainei au distribuit o serie de imagini din satelit care pretind să arate structura avariată marți seara.

„Fotografie cu podul de pontoane distrus de lângă Darivka, în regiunea Herson”, au spus forțele armate într-o actualizare Telegram. „Rașiștii [rușii] l-au folosit pentru a traversa râul Ingulets.”

Armata a adăugat că imaginile arată „daune semnificative aduse podului Daryiv în sine”, precum și daune aduse unei clădiri din apropierea râului.

09:40 7.9.2022

Truss și Biden s-au înșeles să sprijine Ucraina împotriva lui Putin

Noul premier al Marii Britanii Liz Truss și omologul său american Joe Biden au promis că își vor consolida relația în fața agresiunii lui Vladimir Putin, relatează The Guardian.

Apelul lui Truss către Biden de marți seară a urmat unei conversații cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și s-a concentrat pe ceea ce ea a numit „problemele economice extreme cauzate de războiul lui Putin”.

Biden și Truss „și-au întărit angajamentul de a întări libertatea globală, abordând riscurile prezentate de autocrații și asigurându-se că Putin eșuează în Ucraina”, potrivit Downing Street.

Nr. 10 a remarcat „puterea durabilă a relației speciale” cu SUA, lucru care a părut uneori tensionat în timpul domniei predecesorului ei Boris Johnson.

Liderii s-au angajat, de asemenea, să aprofundeze alianțele prin NATO și pactul de apărare Aukus, stabilit pentru a contracara dominația Chinei în regiunea Indo-Pacific.

Casa Albă a spus că liderii au discutat despre cooperarea strânsă pentru a ajuta Ucraina să „se apere împotriva agresiunii ruse”, precum și despre provocările prezentate de China, ambițiile Iranului de a achiziționa arme nucleare, asigurarea energiei durabile și la prețuri accesibile.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG