Ucraina raportează noi atacuri intense în sud şi est şi cel puţin 10 morţi
Rusia a atacat zeci de ţinte militare şi civile în încercarea de a-şi stabili controlul deplin asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk, în estul Ucrainei, cu 120 de rachete care au lovit zona din jurul oraşului Nikopol (sud) în cursul nopţii, au declarat responsabili ucraineni, citaţi de Reuters.
Totodată, autorităţile ucrainene semnalează joi noi atacuri intense ale trupelor ruse în diferite sectoare din est şi sudul ţării, cu cel puţin zece morţi în zonele Bahmut şi Nikopol, potrivit EFE.
În zona Bamuth, în regiunea Doneţk, au fost înregistrate atacuri de artilerie împotriva a nouă localităţi, cu cel puţin şapte morţi şi şase răniţi, potrivit informaţiilor Statului Major al armatei ucrainene, preluate de agenţia de presă Ukrinform.
Șeful ONU cere Rusiei și Ucrainei să retragă personalul și echipamentul militar din centrala nucleară Zaporojie
Secretarul general al Națiunilor Unite a spus că este „profund îngrijorat” de situația de la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei.
Rapoartele despre „alte incidente profund îngrijorătoare” din ultimele zile ar putea „duce la dezastru”, a spus António Guterres, potrivit CNN.
El a cerut părților implicate să retragă orice personal și echipament militar din fabrică „și să se abțină de la orice desfășurare ulterioară de forțe sau echipamente la fața locului”.
„Trebuie să fim clari că orice daune potențiale aduse Zaporojie sau oricăror alte instalații nucleare din Ucraina, sau oriunde altundeva, ar putea duce la consecințe catastrofale nu numai pentru imediata vecinătate, ci și pentru regiune și nu numai”, a adăugat el. „Acest lucru este total inacceptabil.”
Cancelarul german se angajează să livreze noi arme către Ucraina în „viitorul apropiat”
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi că Germania va continua să furnizeze Ucrainei arme pentru lupta sa împotriva Rusiei.
„Germania și-a încălcat tradiția și a furnizat arme unei zone de război”, a declarat Scholz jurnaliştilor la o conferinţă de presă la Berlin.
„Vom continua să facem acest lucru în viitorul apropiat”, a spus Scholz, fără a oferi detalii specifice.
În iulie, guvernul german a publicat o listă a ajutoarelor militare letale și neletale oferite Ucrainei.
Echipamentul militar trimis de Germania în Ucraina până în prezent include 14.900 de mine antitanc; 500 de rachete antiaeriene Stinger; 10 obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000; și 2.700 de sisteme portabile de apărare aeriană Strela; precum și dispozitive antidrone, muniție de artilerie și pistoale.
Ucraina susține că Rusia a arestat activiști tătari în Crimeea
Prim-viceministrul de Externe al Ucrainei, Emine Dzheppar, spune că autoritățile din Crimeea au arestat mai mulți activiști tătari după ce le-au percheziționat casele.
„Dimineața zilei de 11 august în #Crimeea a început cu percheziții ilegale în casele lui Enver Krosh, Seitiai Abbozov, Edem Bekirov, Murat Mustafaiev, Rinat Aliiev, jurnalistul Vilen Temerianov și mama sa”, a scris Dzheppar pe Twitter, relatează CNN.
Ea a spus că trei dintre activiști au fost reținuți și a postat mai multe fotografii în care forțele de securitate efectuează raidurile.
„Autoritățile de ocupație #ruse continuă presiunea și persecuția împotriva tătarilor din Crimeea, deoarece se opun ocupației și susțin integritatea teritorială a #Ucrainei”, a adăugat Dzheppar.
Soția lui Temerianov a spus într-un videoclip pe Facebook că trei bărbați purtând cagule s-au numărat printre cei care l-au arestat pe soțul ei. Ei au spus că ancheta are legătură cu extremismul criminal și au pus întrebări despre cărțile poștale din casă care urmau să fie trimise activiștilor din Crimeea din închisoare.
Autoritățile susținute de Rusia din Crimeea nu au făcut niciun comentariu.
Mii de tătari din Crimeea au început să se întoarcă în peninsulă la sfârșitul anilor 1980. Aproximativ 200.000 de tătari din Crimeea au fost deportați forțat de Stalin în 1944, în ceea ce parlamentul ucrainean a recunoscut drept un act de genocid.