Linkuri accesibilitate

Zona clădirii Administrației Regionale din Harkov, după atacul cu rachetă de marți dimineață. Autoritățile spun după primele estimări că au fost rănite cel puțin șase persoane, inclusiv un copil.
Zona clădirii Administrației Regionale din Harkov, după atacul cu rachetă de marți dimineață. Autoritățile spun după primele estimări că au fost rănite cel puțin șase persoane, inclusiv un copil.

Rusia atacă Ucraina | Turnul TV din Kiev, bombardat. La fel și Memorialul Holocaustului. Zelenski: La ce bun să spui „Never again”

Un convoi militar rus lung de circa 65 de kilometri se îndreaptă spre Kiev. Luptă din Ucraina au devenit mai violente luni, cu atacuri descrise de președintele Zelenski drept crime de război. Se bănuiește că Rusia a folosit bombe termobarice în atacul asupra unui complex rezidențial din Harkov.

Atacurile armatei ruse s-au intensificat în cursul zilei de luni, provocând distrugeri și victime în rândul civililor.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a descris atacul asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, drept devastator. El acuză Rusia de crime de război.

Curtea Penală Internațională, cu sediul la Haga, a anunțat marți seară că va deschide o anchetă cu privire la invadarea Ucrainei.

Negocierile de luni dintre delegațiile Kievului și Moscovei nu au dus la niciun rezultat. Ele au avut loc în timp ce armata rusă ataca violent Harkov, iar Kievul solicita aderarea la Uniunea Europeană într-o procedură de urgență.

Un convoi militar rus de circa 65 de kilometri se îndreaptă, marți dimineață, către Kiev.

15:03 1.3.2022

Cel puțin 10 morți și 35 de răniți în atacul asupra Harkovului

Salvatorii transportă cadavrul unei victime pe o targă în afara clădirii administrației regionale, despre care oficialii orașului au spus că a fost lovită de rachete miercuri, 1 martie, în centrul Harkovului.

Cel puțin 10 persoane au fost ucise și 35 au fost rănite în loviturile cu rachete ale forțelor ruse, marți, în centrul orașului Harkov, a scris pe Facebook consilierul Ministerului de Interne al Ucrainei Anton Herașcenko.

„Piața Libertății a fost lovită de o rachetă de croazieră. A fost o a doua lovitură de o rachetă similară care a lovit clădirea după sosirea salvatorilor (în 5-7 minute). O treime din clădirea administrației a căzut”, a spus Herașcenko,

15:26 1.3.2022

China regretă decesele în Ucraina, dar nu recunoaște că țara este invadată de Rusia

China a spus că „regretă” victimele din Ucraina și a numit situația actuală „indezirabilă”, în timp ce a continuat să refuze că Ucraina este invadată de Rusia.

„Siguranța vieților și proprietăților civililor ar trebui garantată în mod eficient și, în special, ar trebui prevenite crizele umanitare de amploare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Wang Wenbin într-o ședință de informare marți.

„Situația actuală este nedorită pentru noi”, a spus Wang, adăugând că este „imperativ” ca toate părțile să exercite „reținerea necesară” pentru a preveni exacerbarea situației din Ucraina.

Cu toate acestea, China continuă să evite întrebările despre invazia rusesască în Ucraina, susținând existența unui „conflict” cu „o istorie și o realitate complicată” și că sprijină „toate eforturile diplomatice” pentru rezolvarea conflictului.

China „întotdeauna susține o viziune a securității comune, cuprinzătoare, cooperantă și durabilă”, a spus Wang, repetând că „cererile legitime de securitate” ale Rusiei ar trebui „luate în serios și abordate în mod corespunzător”.

Când a fost întrebat dacă China va trimite ajutoare umanitare în Ucraina, Wang a spus că China este dispusă să „joace un rol constructiv” în ameliorarea situației din Ucraina și că va transmite informații relevante „în timp util”.

15:39 1.3.2022

Lavrov, boicotat la ONU. Diplomații au părăsit sala și l-au lăsat să vorbească singur

Reprezentanții Europei și ai țărilor aliate au părăsit sala în timpul discursului ministrului de externe rus, Serghei Lavrov. El nu a putut participa personal la Conferința ONU pentru dezarmare de la Geneva, din cauza interdicției pe care UE a aplicat-o navelor rusești, a anunțat luni Misiunea Rusă la Geneva.

Un videoclip postat de delegația franceză îi arată pe oficiali părăsind sala ONU, în timp ce Lavrov își începe discursul video.

16:03 1.3.2022

Charles Michel: UE trebuie să răspundă cererii „legitime” a Kievului de aderare la UE

Uniunea Europeană va trebui să analizeze cu seriozitate cererea Ucrainei de aderare la UE și să răspundă cererii „legitime” a Kievului, a spus președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Va fi dificil, știm că există opinii diferite în Europa. Consiliul va trebui să analizeze cu seriozitate cererea simbolică, politică și legitimă care a fost făcută și să facă alegerea potrivită într-o manieră hotărâtă și clară”, a spus Michel, citat de The Guardian.

Într-o scrisoare deschisă publicată ieri, președinții 8 țări – Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria și Slovenia - au cerut statelor membre UE să acorde imediat Ucrainei statutul de țară candidată la UE și să deschidă discuțiile de aderare. România și Ungaria nu au semnat scrisoarea, dar, ulterior, cele două țări au anunțat oficial că sprijină inițiativa. Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că România sprijină „pe deplin” integrarea Ucrainei, alături de cea a a Republicii Moldova și a Georgiei, la UE.

Volodimir Zelenski a semnat luni cererea de aderare a Ucrainei, în regim de urgență, la Uniunea Europeană.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG