Linkuri accesibilitate

Zona clădirii Administrației Regionale din Harkov, după atacul cu rachetă de marți dimineață. Autoritățile spun după primele estimări că au fost rănite cel puțin șase persoane, inclusiv un copil.
Zona clădirii Administrației Regionale din Harkov, după atacul cu rachetă de marți dimineață. Autoritățile spun după primele estimări că au fost rănite cel puțin șase persoane, inclusiv un copil.

Rusia atacă Ucraina | Turnul TV din Kiev, bombardat. La fel și Memorialul Holocaustului. Zelenski: La ce bun să spui „Never again”

Un convoi militar rus lung de circa 65 de kilometri se îndreaptă spre Kiev. Luptă din Ucraina au devenit mai violente luni, cu atacuri descrise de președintele Zelenski drept crime de război. Se bănuiește că Rusia a folosit bombe termobarice în atacul asupra unui complex rezidențial din Harkov.

Atacurile armatei ruse s-au intensificat în cursul zilei de luni, provocând distrugeri și victime în rândul civililor.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a descris atacul asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, drept devastator. El acuză Rusia de crime de război.

Curtea Penală Internațională, cu sediul la Haga, a anunțat marți seară că va deschide o anchetă cu privire la invadarea Ucrainei.

Negocierile de luni dintre delegațiile Kievului și Moscovei nu au dus la niciun rezultat. Ele au avut loc în timp ce armata rusă ataca violent Harkov, iar Kievul solicita aderarea la Uniunea Europeană într-o procedură de urgență.

Un convoi militar rus de circa 65 de kilometri se îndreaptă, marți dimineață, către Kiev.

06:53 1.3.2022

Convoiul militar rusesc care se îndreaptă spre Kiev are o lungime de circa 65 de kilometri, transmite CNN, care semnalează că acesta este mai mare decât se estima inițial.

Oficiali americani au spus pentru CNN că sunt îngrijorați nu doar de dimensiunea convoiului, ci și de amplificarea violenței atacurilor rusești după ce au constatat o creștere a numărului de victime printre civili.

La Harkov, atacurile rusești de luni au vizat zone rezidențiale. Ele au fost descrise de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski drept crime de război. Cel puțin 11 persoane au fost ucise și zeci rănite în bombardamente cu ceea ce se bănuiește a fi muniție cu dispersie, interzisă de numeroase țări.

Bombele cu dispersie sunt formată din alte bombe, de dimensiuni mai reduse, care sunt dispersate pe suprafețe mari și sunt devastatoare în zone cu civili.

Curtea Penală Internațională, cu sediul la Haga, va deschide o anchetă cu privire la invadarea Ucrainei, a transmis procurorul Kharim A. A. Khan marți seară într-o conferință de presă.

Sute de mii de persoane și-au părăsit locuințele în Ucraina. Cozile pentru a ajunge la granițe se întind pe zeci de kilometri. Evenimentele zilei de luni, AICI.

Război în Ucraina | Oamenii așteaptă și trei zile ca să intre în Vama Siret
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:58 0:00

Duminică, Capitala Kiev și marile orașe din Ucraina au rezistat atacurilor armatei ruse. NATO a decis să trimită ajutoare militare (arme, muniție, rachete, echipamente de apărare aeriană și antitanc). Comisia Europeană, SUA, Marea Britanie și Canada au decis să decupleze Rusia de la SWIFT. Urmăriți AICI desfășurarea evenimentelor de duminică.

Sâmbătă, Comisia Europeană, SUA, Canada și Marea Britanie au decis că mai multe bănci rusești urmează să fie deconectate de la sistemul SWIFT. Detaliile, celei de-a treia zile a invaziei asupra Ucrainei, AICI.

Vineri, apărarea Kievului a fost principala misiune a armatei ucrainene, după ce joi, în 24 februarie, Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

07:21 1.3.2022

Potrivit Reuters, pe lângă convoiul militar care se îndreaptă spre Kiev, compania Maxar Technologies spune că noi forțe rusești și unități de elicoptere de atac pot fi observate în sudul Belarusului, la circa 30 de kilometri de granița cu Ucraina.

Imagini din satelit cu forțele și echipamentele militare în Khilchikha, Belarus, 28 februarie, 2022.
Imagini din satelit cu forțele și echipamentele militare în Khilchikha, Belarus, 28 februarie, 2022.

07:39 1.3.2022

Organizațiile internaționale Human Rights Watch și Amnesty International spun că forțele rusești folosesc bombe cu dispersie în atacurile din Ucraina.

„Forțele rusești ar trebui să oprească folosirea bombelor cu dispersie și atacurile ilegale cu arme menite să ucidă fără discriminare”, a spus Steve Goose, director Human Rights Watch, potrivit NPR.

Bombele cu dispersie sunt interzise de numeroase țări deoarece pot cauza efecte devastatoare asupra civililor.

În urma atacurilor de luni de la Harkov, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de crime de război.

Tribunalul Penal Internațional va investiga posibile crime de război comise de Rusia în timpul actualei invazii asupra Ucrainei, dar și înainte de aceasta a anunțat, luni, procurorul Karim Khan.

Transportator blindat rus distrus, în fața unei școli care a fost în flăcări, potrivit localnicilor din Harkov, în urma atacurilor rusești. 28 februarie 2022
Transportator blindat rus distrus, în fața unei școli care a fost în flăcări, potrivit localnicilor din Harkov, în urma atacurilor rusești. 28 februarie 2022

08:26 1.3.2022

România susține integrarea europeană a Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și Georgiei, a transmis președinția română marți dimineață.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a cerut, luni, o procedură accelerată de aderare a țării sale la UE.

Într-o postare pe Twitter, președintele Klaus Iohannis arată că locul celor trei țări este în familia europeană, iar România va face ce poate mai bine pentru a le sprijini.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG