Linkuri accesibilitate

Natalia, o femeie din Kramatorsk, stă în casa care i-a fost distrusă de o lovitură militară rusă.
Natalia, o femeie din Kramatorsk, stă în casa care i-a fost distrusă de o lovitură militară rusă.

Război în Ucraina | Șase milioane de ucraineni au din nou curent electric. Putin s-a întâlnit cu generalii

Ucraina continuă lucrările de refacere a infrastructurii energetice după atacurile cu bombă de vineri, când zeci de rachete au lovit marile orașe. Milioane de oameni nu au încă acces la utilități.

Cele mai importante evenimente

21:10 18.12.2022

Ce voia să transmită Zelenski înaintea finalei Cupei Mondiale

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus duminică organizarea unui sumit global pentru pace în această iarnă, într-un mesaj video pe care Kievul spera să fie difuzat înainte de finala Cupei Mondiale de fotbal din Qatar. FIFA nu a permis transmiterea mesajului înaintea finale Franța – Argentina de duminică.

„Am oferit Formula Păcii lumii. Absolut corect. L-am oferit pentru că nu există campioni în război, nu poate exista nicio remiză”, a spus Zelenski într-un mesaj video.

„Anunț inițiativa de a organiza un Summit Global al Formulei Păcii în această iarnă. Summit-ul pentru a uni toate națiunile lumii în jurul cauzei păcii globale. Tribunele de pe stadion se golesc după meci, iar după război orașele rămân goale”, a spus el.

Asistentul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak a declarat pe Twitter că FIFA „demonstrează o lipsă de înțelegere a dezastrului în care Federația Rusă trage lumea prin declanșarea unui război în Ucraina”.

17:59 18.12.2022

Declarații despre război ale șefului CIA

William Burns, directorul CIA.
William Burns, directorul CIA.

Directorul CIA a precizat că Rusia nu este „serioasă” în privința negocierilor de a pune capăt războiului din Ucraina.

Comentariile lui William Burns, făcute într-un interviu din 16 decembrie cu PBS, au fost primele sale reacțiii publice de la întâlnirea cu omologul său rus în Turcia, luna trecută.

Întrebat dacă vremea rece de iarnă poate încetini luptele și deschide posibilitatea discuțiilor, Burns a spus: „Din evaluările noastre, că rușii nu sunt serioși în acest moment cu privire la o negociere reală”.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a acuzat Statele Unite că nu au o „abordare constructivă” față de discuții. Ulterior, spre finalul săptămânii, Rusia a bombardat mai multe orașe ucrainene motivând demersul ca o reacție la alimentarea cu arme de către Vest a Ucrainei.

14:41 18.12.2022

Marea Britanie: Moralul trupelor rusești este „fragil”

Forțele rusești au un „moral fragil”, arată ministerul Apărării din Marea Britanie, în cea mai recentă actualizare referitoare la războiul din Ucraina.

Acest fapt va fi, cu siguranță, o vulnerabilitate semnificativă pentru Rusia a transmis ministerul, citat de The Guardian. În briefing-ul zilnic postat pe Twitter, Ministerul a arătat că preocupările soldaților se concentrează în primul rând numărul mare de victime, conducerea slabă, problemele salariale, lipsa echipamentului și muniției și lipsa de claritate cu privire la obiectivele războiului.

Briefingul mai arată că înființarea a două „brigăzi creative” de primă linie, însărcinate să ridice moralul trupelor prin furnizarea de divertisment și instrumente muzicale, printre altele, este „ puțin probabil să atenueze în mod substanțial aceste îngrijorări”.

12:05 18.12.2022

Locuitorii din Kiev au căldură din nou

Sistemul de alimentare cu căldură din Kiev a fost repus în funcțiune la capacitate maximă, au anunțat autoritățile orașului.

„Toate sursele de alimentare cu căldură funcționează normal”, a scris primarul Kievului, Vitali Klitciko, pe Telegram.

El a menționat că, în timpul zilei, lucrătorii de utilități vor interveni acolo unde vor fi sesizați pentru a remedia eventuale alte avarii.

Vineri, 16 decembrie, armata rusă a tras 40 de rachete spre Kiev, dintre care 37 au fost distruse de sistemele de apărare aeriană. În capitala Ucrainei, după aceea, au apărut probleme cu alimentarea cu apă și căldură din cauza întreruperilor de energie electrică de urgență.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG