Linkuri accesibilitate

Rusia atacă zone rezidențiale. Câteva sute de civili au fost uciși de la începerea atacului ordonat de Vladimir Putin, potrivit estimărilor confirmate de ONU. Imagine din 25 februarie, Kiev.
Rusia atacă zone rezidențiale. Câteva sute de civili au fost uciși de la începerea atacului ordonat de Vladimir Putin, potrivit estimărilor confirmate de ONU. Imagine din 25 februarie, Kiev.

Rusia atacă Ucraina | Zelenski către NATO: Ați dat undă verde Rusiei să ne bombardeze orașele și satele

Bombardamentele au continuat în noaptea de joi spre vineri în Ucraina. Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară Zaporojie a fost stins la câteva ore de pompieri.

Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, în urma bombardamentelor rusești. Incendiul a fost stins de pompierii care au putut intra în zonă după câteva ore, a spus primarul localităţii învecinate Enerhodar.

Potrivit oficialilor ucraineni, luptele au declanșat incendii la etajul trei, al patrulea și al cincilea al unei clădiri din complexul nuclear.

Incendiul a pus în alertă toată țările europene și SUA. Joe Biden a discutat cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre incendiu şi a cerut Rusiei să înceteze acţiunile militare în zonă şi să permită intervenţia pompierilor.

Potrivit BBC, şeful administraţiei regionale Oleksandr Starukh a afirmat că siguranţa centralei de la Zaporojie este „asigurată”. El a arătat că a discutat cu directorul centralei din Enerhodar, care i-a spus că securitatea nucleară a obiectivului este asigurată.

Bombardamentele au continuat joi în marile orașele ale Ucrainei. Herson a fost capturat de ruși după cum au confirmat ucrainenii. Lupte grele s-au dat în apropiere de Kiev. Mariupol a fost bombardat puternic.

O nouă rundă de negocieri a avut loc între delegațiile Ucrainei și Rusiei, în urma cărora s-a ajuns un acord de încetare parțială a focului. Negociatorul ucrainean, Mihail Podolyak, a spus că diplomații ucraineni și ruși au convenit pentru crearea de coridoare umanitare.

Joi, președintele francez Emmanuel Macron a discutat cu Vladimir Putin, care i-a transmis că Rusia va „demilitariza” cu succes Ucraina și o va face „neutră”. În urma convorbirii, Emmanuel Macron a spus că el crede că „ce e mai rău urmează să vină” în Ucraina.

Tot joi, președintele Ucrainei a cerut Occidentului să-i trimită avioane de război. „Dacă nu aveți puterea de a închide cerul deasupra Ucrainei, atunci dați-ne avioane”, a spus Zelenski.

Între timp, oamenii continuă să fugă din calea războiului. Organizația Națiunilor Unite a transmis joi că mai bine de un milion de refugiați ucraineni au părăsit Ucraina în ultima săptămână, iar cea mai mare parte dintre aceștia au traversat granița înspre Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Moldova.

Pentru cei care fug din calea războiului, Uniunea Europeană va acorda protecție temporară tuturor refugiaților.

14:04 4.3.2022

SUA și NATO condamnă atacul Rusiei asupra centralei din Zaporojie: E o crimă de război

„Este o crimă de război să ataci o centrală nucleară. Bombardarea de către Putin a celei mai mari centrale nucleare din Europa duce domnia sa de teroare cu un pas mai departe”, a reacționat Ambasada SUA la Kiev.​

Șeful alianței militare NATO a declarat vineri că atacul Moscovei asupra centralei nucleare din Ucraina a fost un exemplu de „nesăbuință” a Rusiei în conflict.

În cadrul unei reuniuni speciale a miniștrilor de externe din NATO pentru a discuta conflictul, Stoltenberg a declarat că atacul „demonstrează nesăbuința acestui război și importanța retragerii de către Rusia a tuturor trupelor sale și a angajării cu bună credință în eforturile diplomatice”.

Oficial ucrainean: Conducerea​ centralei nucleare „lucrează sub amenințarea armelor”

Conducerea de la centrala nucleară Zaporojie lucrează acum sub amenințarea armelor, a declarat compania care administrează centrala.

Petro Kotin, șeful producătorului de energie nucleară de stat Energoatom, a declarat pe Telegram că forțele rusești „au intrat pe teritoriul centralei nucleare, au preluat controlul asupra personalului și a conducerii centralei nucleare. Conducerea centralei lucrează sub amenințarea armelor invadatorilor”, a spus el, potrivit CNN.

Kotin a precizat că personalul „a fost admis de dimineață pentru a-și îndeplini sarcinile”, dar că societatea nu are „o legătură directă cu centrala”.

El a avertizat că, dacă instalațiile nucleare ar fi fost lovite de bombardamente, acest lucru „va duce la un dezastru nuclear”.

13:48 4.3.2022

Vladimir Putin: Vecinii noștri să nu escaldeze situația

Vladimir Putin i-a avertizat pe vecinii Rusiei „să nu escaladeze situația” prin impunerea de noi restricții asupra țării sale, transmite The Guardian.

„Nu există intenții rele față de vecinii noștri. De asemenea, îi sfătuiesc să nu escaladeze situația, să nu introducă restricții. Noi ne îndeplinim toate obligațiile și vom continua să le îndeplinim”, a spus președintele rus într-o ședință guvernamentală.

13:41 4.3.2022

Ce spun țările NATO despre „no-fly zone” în Ucraina

Miniștrii de externe ai NATO s-au reunit la Bruxelles pentru discuții de criză, în timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se intensifică, iar la Kiev se fac tot mai multe apeluri la instituirea unei zone de interdicție aeriană.

Unii membri ai alianței își arată disponibilitatea de a explora toate opțiunile pentru a limita sau a pune capăt conflictului care durează de o săptămână.

„NATO nu este parte a conflictului”, a declarat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, înainte de reuniune.

„Noi nu căutăm război, conflict cu Rusia. În același timp, trebuie să ne asigurăm că nu există nicio neînțelegere cu privire la angajamentul nostru de a-i proteja pe toți aliații”, a spus secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

El a întărit ideea că NATO „nu caută conflict”, dar este „pregătită pentru el” în caz de nevoie.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că doar o zonă de excludere aeriană va „garanta că Rusia nu va bombarda” infrastructura nucleară a Ucrainei.

Premierul lituanian, Ingrida Simonyte, a repetat un avertisment potrivit căruia „toate încurajările pentru ca NATO să se implice acum în conflictul militar sunt iresponsabile”.

Ministrul canadian de externe, Melanie Joly, a declarat că NATO va discuta „toate scenariile” pentru a opri războiul. Însă, ea a adăugat că alianța dorește „să evite declanșarea unui conflict internațional”.

Care este poziția României

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat că „trebuie să regândim totul” în lumina conflictului actual. El a precizat că țările trebuie să se adapteze la faptul că Belarus „a devenit un district militar al Rusiei”.

Ce înseamnă zona de interdicție aeriană în contextul războiului din Ucraina

În context militar, o zonă de interdicție aeriană este concepută pentru a împiedica aeronavele să intre în acel spațiu, de obicei pentru a preveni atacurile sau supravegherea.

Asta înseamnă că, prin mijloace militare, aeronavele pot fi supravegheate și pot fi realizate atacuri preventive împotriva lor, dacă intră în acel spațiu.

În acest context, o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei ar însemna că forțele militare - în special forțele NATO - ar angaja direct cu orice avion rusesc reperat pe cerul respectiv și ar trage în el dacă este necesar.

13:26 4.3.2022

UE cere explicații Moscovei

„Cred că este important să lansăm Mecanismul de la Moscova și să trimitem misiuni de monitorizare pentru a vedea care sunt actele care pot fi considerate crime de război”, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației UE, înainte de reuniunea NATO.

Mecanismul de la Moscova a fost adoptat în 1991, el completează și consolidează Mecanismul de la Viena. Acesta din urmă este un instrument al OSCE care oferă posibilitatea, fără a fi nevoie de consens, ca o țară să dea explicații clare și detaliate cu privire la activitățile pe care le desfășoară.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG