SUA și NATO condamnă atacul Rusiei asupra centralei din Zaporojie: E o crimă de război
„Este o crimă de război să ataci o centrală nucleară. Bombardarea de către Putin a celei mai mari centrale nucleare din Europa duce domnia sa de teroare cu un pas mai departe”, a reacționat Ambasada SUA la Kiev.
Șeful alianței militare NATO a declarat vineri că atacul Moscovei asupra centralei nucleare din Ucraina a fost un exemplu de „nesăbuință” a Rusiei în conflict.
În cadrul unei reuniuni speciale a miniștrilor de externe din NATO pentru a discuta conflictul, Stoltenberg a declarat că atacul „demonstrează nesăbuința acestui război și importanța retragerii de către Rusia a tuturor trupelor sale și a angajării cu bună credință în eforturile diplomatice”.
Oficial ucrainean: Conducerea centralei nucleare „lucrează sub amenințarea armelor”
Conducerea de la centrala nucleară Zaporojie lucrează acum sub amenințarea armelor, a declarat compania care administrează centrala.
Petro Kotin, șeful producătorului de energie nucleară de stat Energoatom, a declarat pe Telegram că forțele rusești „au intrat pe teritoriul centralei nucleare, au preluat controlul asupra personalului și a conducerii centralei nucleare. Conducerea centralei lucrează sub amenințarea armelor invadatorilor”, a spus el, potrivit CNN.
Kotin a precizat că personalul „a fost admis de dimineață pentru a-și îndeplini sarcinile”, dar că societatea nu are „o legătură directă cu centrala”.
El a avertizat că, dacă instalațiile nucleare ar fi fost lovite de bombardamente, acest lucru „va duce la un dezastru nuclear”.
Vladimir Putin: Vecinii noștri să nu escaldeze situația
Vladimir Putin i-a avertizat pe vecinii Rusiei „să nu escaladeze situația” prin impunerea de noi restricții asupra țării sale, transmite The Guardian.
„Nu există intenții rele față de vecinii noștri. De asemenea, îi sfătuiesc să nu escaladeze situația, să nu introducă restricții. Noi ne îndeplinim toate obligațiile și vom continua să le îndeplinim”, a spus președintele rus într-o ședință guvernamentală.
Ce spun țările NATO despre „no-fly zone” în Ucraina
Miniștrii de externe ai NATO s-au reunit la Bruxelles pentru discuții de criză, în timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se intensifică, iar la Kiev se fac tot mai multe apeluri la instituirea unei zone de interdicție aeriană.
Unii membri ai alianței își arată disponibilitatea de a explora toate opțiunile pentru a limita sau a pune capăt conflictului care durează de o săptămână.
„NATO nu este parte a conflictului”, a declarat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, înainte de reuniune.
„Noi nu căutăm război, conflict cu Rusia. În același timp, trebuie să ne asigurăm că nu există nicio neînțelegere cu privire la angajamentul nostru de a-i proteja pe toți aliații”, a spus secretarul de stat al SUA, Antony Blinken
El a întărit ideea că NATO „nu caută conflict”, dar este „pregătită pentru el” în caz de nevoie.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că doar o zonă de excludere aeriană va „garanta că Rusia nu va bombarda” infrastructura nucleară a Ucrainei.
Premierul lituanian, Ingrida Simonyte, a repetat un avertisment potrivit căruia „toate încurajările pentru ca NATO să se implice acum în conflictul militar sunt iresponsabile”.
Ministrul canadian de externe, Melanie Joly, a declarat că NATO va discuta „toate scenariile” pentru a opri războiul. Însă, ea a adăugat că alianța dorește „să evite declanșarea unui conflict internațional”.
Care este poziția României
Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat că „trebuie să regândim totul” în lumina conflictului actual. El a precizat că țările trebuie să se adapteze la faptul că Belarus „a devenit un district militar al Rusiei”.
Ce înseamnă zona de interdicție aeriană în contextul războiului din Ucraina
În context militar, o zonă de interdicție aeriană este concepută pentru a împiedica aeronavele să intre în acel spațiu, de obicei pentru a preveni atacurile sau supravegherea.
Asta înseamnă că, prin mijloace militare, aeronavele pot fi supravegheate și pot fi realizate atacuri preventive împotriva lor, dacă intră în acel spațiu.
În acest context, o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei ar însemna că forțele militare - în special forțele NATO - ar angaja direct cu orice avion rusesc reperat pe cerul respectiv și ar trage în el dacă este necesar.
UE cere explicații Moscovei
„Cred că este important să lansăm Mecanismul de la Moscova și să trimitem misiuni de monitorizare pentru a vedea care sunt actele care pot fi considerate crime de război”, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației UE, înainte de reuniunea NATO.
Mecanismul de la Moscova a fost adoptat în 1991, el completează și consolidează Mecanismul de la Viena. Acesta din urmă este un instrument al OSCE care oferă posibilitatea, fără a fi nevoie de consens, ca o țară să dea explicații clare și detaliate cu privire la activitățile pe care le desfășoară.