Luptele continuă în jurul Lisichanskului, spune guvernatorul din Luhansk
Guvernatorul ucrainean din Luhansk a declarat miercuri dimineață că luptele continuă în satele din jurul Lisichanskului. Serhai Haidai a declarat că „unele așezări au fost deja de două ori sub un control sau altul”.
El a adăugat că până la 15.000 de civili rămân în Lisichansk și 8.000 în Severodonetsk, precizând că „videoclipurile de astăzi din Lisichansk sunt dureros de privit”.
„Rușii avansează, în primul rând, datorită faptului că sunt superiori în materie de artilerie, cu care distrug orașele și pozițiile de apărare”, a mai spus guvernatorul, potrivit The Guardian.
Statele Unite vor exercita presiuni în cadrul G20 asupra Rusiei pentru a deschide culoarele maritime
Secretarul de stat american Antony Blinken va solicita săptămâna aceasta națiunilor G20 să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a sprijini eforturile ONU de redeschidere a culoarelor maritime blocate și să repete avertismentele adresate Chinei de a nu sprijini efortul de război al Moscovei, relatează RFE/RL.
Reuniunea miniștrilor de externe din cadrul G20 va avea loc în Bali, Indonezia, pe 8 iulie.
Antony Blinken va avea prima întâlnire cu omologul chinez Wang Yi din octombrie, dar nu este programată nicio întâlnire cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Un oficial american a precizat că secretarul de stat Blinken va aduce în discuție securitatea energetică și o inițiativă a ONU pentru a încerca să readucă produsele alimentare și îngrășămintele ucrainene și rusești pe piețele globale.
Ucraina a acuzat Rusia că i-a furat grânele în timpul invaziei și că i-a blocat porturile pentru a împiedica exportul cerealelor, ceea ce a contribuit la o penurie mondială de alimente.
Ucraina a declarat săptămâna aceasta că poartă discuții cu Turcia și cu Națiunile Unite pentru a asigura garanții privind exporturile de cereale.
Moscova a negat că a furat cereale ucrainene, dar imaginile din satelit și datele GPS arată că Rusia a transportat cereale din Ucraina prin portul Sevastopol din Crimeea, peninsulă anexată ilegal în 2014.
De ce nu anunță România ajutorul pentru Ucraina? Klaus Iohannis: Este înțelept să nu dai adversarului informații vitale
Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat, în conferința de marți seară de la Palatul Cotroceni, care a fost mai exact ajutorul României pentru Ucraina și de ce nu a fost anunțat public și transparent, după cum au procedat toate țările NATO.
„Eu pot să vă spun ce am spus și cu altă ocazie, și în diferite întâlniri la nivel înalt. Suntem în război, nu suntem într-o situație pe care o povestim în liniște, la o cafea. Războiul se desfășoară lângă noi. Este înțelept, în timpul unui război, să nu dai adversarului informații vitale. Drept pentru care noi declarăm public că ajutăm Ucraina cu tot ce putem și asta facem”, a răspuns Klaus Iohannis.
Întrebat despre discrepanța dintre România și țările vecine, președintele a răspuns că „asta este abordarea noastră, fiindcă suntem vecini direcți cu Ucraina și credem că așa este mai bine pentru noi și pentru Ucraina ca să îi ajutăm”.
Ministerul britanic al Apărării: Bătălia pentru Sloviansk va fi următoarea în lupta pentru Donbas
Bătălia pentru Sloviansk va fi cel mai probabil următoarea confruntare cheie în lupta pentru Donbas, deoarece forțele rusești se află la mai puțin de 16 kilometri în nordul orașului din regiunea Donețk, a declarat Ministerul britanic al Apărării, în actualizarea sa zilnică:
„Rusia continuă probabil să își consolideze controlul asupra regiunii Lisichansk și Luhansk. La nord, aceasta a angajat majoritatea unităților rămase disponibile din Grupurile de forțe din est și vest pe axa Izium.
În ultima săptămână, forțele rusești au avansat probabil până la încă 5 kilometri pe drumul principal E40 de la Izium, în fața unei rezistențe ucrainene extrem de hotărâte.
Forțele rusești din Grupurile de forțe de est și de vest se află probabil acum la aproximativ 16 kilometri nord de orașul Sloviansk. Având în vedere că orașul se află, de asemenea, sub amenințarea Grupurilor de forțe din centrul și sudul țării, există o posibilitate realistă ca bătălia pentru Sloviansk să fie următoarea competiție cheie în lupta pentru Donbas.”