Linkuri accesibilitate

Consecințe ale atacului cu drone asupra Kievului - 17 octombrie 2022
Consecințe ale atacului cu drone asupra Kievului - 17 octombrie 2022

Războiul din Ucraina | Un cuplu care aștepta un copil, printre cele patru persoane ucise în atacul cu 28 de drone kamikaze asupra Kievului

Ziua 236 a invaziei: Rusia a atacat Kievul cu drone kamikaze la primele ore ale dimineții. Cel puțin cinci explozii au fost auzite în capitala ucraineană.

Evenimentele zilei în război - 17 octombrie

11:24 17.10.2022

Iranul continuă să nege că a furnizat drone Rusiei

Kievul este lovit din nou cu drone kamikaze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:47 0:00

Iranul a reacționat din nou, luni dimineață, la informația că a furnizat Rusiei drone pentru a fi folosite în Ucraina.

„Știrea publicată despre faptul că Iranul ar fi furnizat drone Rusiei are ambiții politice și este difuzată de surse occidentale. Noi nu am furnizat armament niciunei părți a țărilor aflate în război”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, scrie Reuters.

De asemenea, ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, a declarat luni că sancțiunile suplimentare ale Uniunii Europene împotriva Iranului nu se vor limita la includerea pe lista neagră a unor persoane, în cazul în care implicarea Teheranului în războiul Rusiei din Ucraina va fi dovedită.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene a afirmat că circa 85% din dronele implicate în atacuri, începând de duminică seară, au fost distruse.

Anteriori, oficiali ucraineni au declarat că au distrus 15 drone: șase deasupra regiunii Odesa și nouă deasupra regiunii Nikolaiev.

Ce drone a furnizat Iranul

O dronă zboară deasupra Kievului în timpul unui atac, 17 octombrie 2022.
O dronă zboară deasupra Kievului în timpul unui atac, 17 octombrie 2022.

Drona kamikaze cântărește 200 de kilograme și este înarmată cu un focos, având o rază de acțiune revendicată oficial de aproximativ 2.000 kilometri, însă în mod realist au fost observate să zboare câteva sute de kilometri.

Lansate de obicei câte două, forțele ucrainene au avut uneori dificultăți în a urmări dronele care se apropie.

Oleg Katkov, de la Defense Express Ucraina, a sugerat într-un interviu recent că dronele distruse până acum erau relativ slab tehnologizate, asamblate din piese care puteau fi cumpărate cu ușurință de pe internet și ghidate de un sistem GPS civil, eficiența lor provenind din utilizarea lor în roiuri.

„Deoarece acest echipament este asamblat din piese de calitate scăzută, fiabilitatea va fi scăzută. De aceea, tactica de utilizare a acestor UAV-uri [vehicule aeriene fără pilot] implică utilizarea lor într-un așa-numit roi. Cu alte cuvinte, cinci-șase, sau chiar mai multe drone kamikaze sunt lansate spre o țintă, presupunând că câteva dintre ele își vor îndeplini sarcina”, a spus el, citat de The Guardian.

10:50 17.10.2022

Serviciile secrete britanice: Rusia se confruntă cu probleme logistice acute în sudul Ucrainei

Ultimului raport de informații al Ministerului britanic al Apărării arată că „o coadă mare de camioane de marfă în așteptare” rămâne blocată în apropierea Podului Kerci după explozia din 8 octombrie.

„Forțele rusești care operează în sudul Ucrainei probabil că măresc fluxul de aprovizionare logistică prin Mariupol în încercarea de a compensa capacitatea redusă a Podului Kerci”, a raportat ministerul britanic.

Ministerul britanic mai arată că, în condițiile în care prezența Rusiei în Herson este „tensionată”, iar rutele de aprovizionare prin Crimeea „degradate”, linia de comunicații terestre prin regiunea Zaporojie devine „tot mai importantă pentru sustenabilitatea ocupației rusești”.

10:23 17.10.2022

Volodimir Zelenski a acuzat atacurile cu drone: Inamicul terorizează populația civilă

Președintele Ucrainei a reacționat la atacurile de luni dimineață:

„Toată noaptea și toată dimineața, inamicul terorizează populația civilă. Dronele și rachetele kamikaze atacă întreaga Ucraină. O clădire rezidențială a fost lovită în Kiev. Inamicul poate să ne atace orașele, dar nu ne va putea înfrânge. Ocupanții vor avea parte doar de o pedeapsă corectă și de condamnarea generațiilor viitoare. Iar noi vom obține victoria.”

Reuters citează martori oculari care spun că au văzut bucăți dintr-o dronă folosită în atac pe care era scris mesajul „Pentru Belgorod”.

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod - aproape de granița cu Ucraina - a acuzat forțele ucrainene că au bombardat în mod repetat regiunea, iar sâmbătă, bărbați înarmați au împușcat mortal 11 persoane la un teren de antrenament militar din regiunea Belgorod.

10:11 17.10.2022

18 oameni salvați după atacul de luni din Kiev

Pompierii intervin după un atac cu dronă în Kiev, 17 octombrie 2022.
Pompierii intervin după un atac cu dronă în Kiev, 17 octombrie 2022.

Atacul cu drone asupra Kievului nu a fost singurul atac aerian din Ucraina. Apărarea aeriană a țării a distrus aproximativ 15 drone kamikaze venite dinspre sud și trei rachete de croazieră în est, potrivit forțelor aeriene ale Ucrainei citate de The New York Times.

Șase drone au fost doborâte deasupra regiunii Odesa și nouă deasupra regiunii Nikolaiev.

Între timp, alerta antiaeriană din Kiev a fost ridicată după aproape trei ore, iar oamenii ies rapid din adăposturi și se grăbesc să se întoarcă la treburile curente.

Primarul Vitali Kliciko a declarat că una dintre lovituri asupra unui bloc a pus în pericol 18 persoane, iar pompierii încearcă să salveze două persoane prinse sub dărâmături. Încă nu este clar dacă au fost ucise persoane în atacul de azi.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG