Linkuri accesibilitate

Consecințe ale atacului cu drone asupra Kievului - 17 octombrie 2022
Consecințe ale atacului cu drone asupra Kievului - 17 octombrie 2022

Războiul din Ucraina | Un cuplu care aștepta un copil, printre cele patru persoane ucise în atacul cu 28 de drone kamikaze asupra Kievului

Ziua 236 a invaziei: Rusia a atacat Kievul cu drone kamikaze la primele ore ale dimineții. Cel puțin cinci explozii au fost auzite în capitala ucraineană.

Evenimentele zilei în război - 17 octombrie

10:50 17.10.2022

Serviciile secrete britanice: Rusia se confruntă cu probleme logistice acute în sudul Ucrainei

Ultimului raport de informații al Ministerului britanic al Apărării arată că „o coadă mare de camioane de marfă în așteptare” rămâne blocată în apropierea Podului Kerci după explozia din 8 octombrie.

„Forțele rusești care operează în sudul Ucrainei probabil că măresc fluxul de aprovizionare logistică prin Mariupol în încercarea de a compensa capacitatea redusă a Podului Kerci”, a raportat ministerul britanic.

Ministerul britanic mai arată că, în condițiile în care prezența Rusiei în Herson este „tensionată”, iar rutele de aprovizionare prin Crimeea „degradate”, linia de comunicații terestre prin regiunea Zaporojie devine „tot mai importantă pentru sustenabilitatea ocupației rusești”.

11:24 17.10.2022

Iranul continuă să nege că a furnizat drone Rusiei

Kievul este lovit din nou cu drone kamikaze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:47 0:00

Iranul a reacționat din nou, luni dimineață, la informația că a furnizat Rusiei drone pentru a fi folosite în Ucraina.

„Știrea publicată despre faptul că Iranul ar fi furnizat drone Rusiei are ambiții politice și este difuzată de surse occidentale. Noi nu am furnizat armament niciunei părți a țărilor aflate în război”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, scrie Reuters.

De asemenea, ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, a declarat luni că sancțiunile suplimentare ale Uniunii Europene împotriva Iranului nu se vor limita la includerea pe lista neagră a unor persoane, în cazul în care implicarea Teheranului în războiul Rusiei din Ucraina va fi dovedită.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene a afirmat că circa 85% din dronele implicate în atacuri, începând de duminică seară, au fost distruse.

Anteriori, oficiali ucraineni au declarat că au distrus 15 drone: șase deasupra regiunii Odesa și nouă deasupra regiunii Nikolaiev.

Ce drone a furnizat Iranul

O dronă zboară deasupra Kievului în timpul unui atac, 17 octombrie 2022.
O dronă zboară deasupra Kievului în timpul unui atac, 17 octombrie 2022.

Drona kamikaze cântărește 200 de kilograme și este înarmată cu un focos, având o rază de acțiune revendicată oficial de aproximativ 2.000 kilometri, însă în mod realist au fost observate să zboare câteva sute de kilometri.

Lansate de obicei câte două, forțele ucrainene au avut uneori dificultăți în a urmări dronele care se apropie.

Oleg Katkov, de la Defense Express Ucraina, a sugerat într-un interviu recent că dronele distruse până acum erau relativ slab tehnologizate, asamblate din piese care puteau fi cumpărate cu ușurință de pe internet și ghidate de un sistem GPS civil, eficiența lor provenind din utilizarea lor în roiuri.

„Deoarece acest echipament este asamblat din piese de calitate scăzută, fiabilitatea va fi scăzută. De aceea, tactica de utilizare a acestor UAV-uri [vehicule aeriene fără pilot] implică utilizarea lor într-un așa-numit roi. Cu alte cuvinte, cinci-șase, sau chiar mai multe drone kamikaze sunt lansate spre o țintă, presupunând că câteva dintre ele își vor îndeplini sarcina”, a spus el, citat de The Guardian.

11:45 17.10.2022

O persoană a murit în atacul de luni de la Kiev

Cel puțin o persoană a murit în urma atacului cu drone kamikaze organizat de Rusia în capitala ucraineană, luni dimineață, potrivit primarului Vitali Kliciko. Este vorba despre o femeie prinsă sub dărămături.

El a adăugat că alte trei persoane au fost internate în spital, în timp ce una încă să află sub dărămături.

Ambasada SUA a condamnat atacurile rusești asupra Kievului și a altor orașe ucrainene

„Mai multe atacuri rusești disperate și reprobabile în această dimineață împotriva civililor și a infrastructurii civile. Admirăm puterea și rezistența poporului ucrainean. Vom fi alături de voi atâta timp cât va fi nevoie”, a transmis Ambasada SUA în Ucraina.

12:55 17.10.2022

Primăria Kievului: Rusia a lansat 28 de drone kamikaze

Un anchetator ucrainean ține în mână un fragment de dronă cu o inscripție scrisă de mână cu mesajul „Pentru Belgorod. Pentru Luch”, 17 octombrie 2022.
Un anchetator ucrainean ține în mână un fragment de dronă cu o inscripție scrisă de mână cu mesajul „Pentru Belgorod. Pentru Luch”, 17 octombrie 2022.

Cel puțin o persoană a fost ucisă după ce Rusia a lansat în această dimineață un val de 28 de drone împotriva capitalei ucrainene Kiev.

Vitali Kliciko, primarul Kievului, a declarat luni la prânz că Rusia a lansat 28 de drone în direcția Kievului în atacul său de luni dimineață.

„Mulțumită forțelor noastre armate și apărării aeriene, majoritatea teroriștilor zburători au fost doborâți”, a declarat el, citat de The Guardian.

Cu toate acestea, cinci dintre drone au au provocat explozii în capitala ucraineană, conform declarației.

„În total, în Kiev s-au auzit cinci explozii. Una dintre ele într-o clădire rezidențială din districtul Șevcenkiv. Salvatorii continuă să evalueze structurile clădirii și lucrează la dezmembrarea resturilor. Anterior, 18 locuitori ai clădirii au fost salvați. Doi dintre ei se aflau sub dărâmături. Cadavrul unei femei a fost recuperat. Potrivit datelor preliminare, încă o persoană se află sub dărâmături. Operațiunile de căutare și salvare sunt în curs de desfășurare”, a mai spus Vitali Kliciko.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG