O familie a fost ucisă în atacul cu drone din Kiev
Numărul persoanelor ucise în urma atacului cu o dronă kamikaze asupra unei clădiri rezidențiale din Kiev a crescut la trei, potrivit lui Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului administrației prezidențiale ucrainene. Nouăsprezece persoane au fost salvate, relatează BBC.
Anton Gherașcenko, consilier prezidențial ucrainean de rang înalt, a precizat că „o familie tânără” a fost ucisă în atac.
„Bogdan și Victoria, în vârstă de 34 de ani, au fost găsiți morți. Se pare că așteptau primul lor copil în câteva luni”, a scris el pe Twitter.
Premierul ucrainean: Rusia a atacat infrastructura critică în trei regiuni
Prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal a oferit mai multe detalii despre amploarea atacurilor rusești de luni dimineață. El a declarat că loviturile au afectat infrastructura critică din trei regiuni, lăsând fără electricitate sute de orașe și sate din întreaga țară.
„Teroriștii ruși au atacat din nou infrastructura energetică a Ucrainei în trei regiuni. Cinci lovituri de drone au fost înregistrate la Kiev. Au fost avariate instalații energetice și o clădire rezidențială”, a spus el, potrivit The Guardian.
El a precizat că Rusia a lansat, de asemenea, atacuri cu rachete asupra „infrastructurii critice” în regiunea centrală Dnipropetrovsk și în regiunea Sumî din est.
În Dnipropetrovsk, trei rachete rusești au fost doborâte, dar o alta a lovit instalații energetice.
„Sute de așezări au fost izolate ca urmare a atacului. Toate serviciile (guvernamentale) lucrează la remedierea consecințelor bombardamentelor și la restabilirea alimentării cu energie electrică”, a adăugat premierul ucrainean.
Șmîhal i-a îndemnat pe ucraineni să își reducă consumul de electricitate, în special în timpul orelor de vârf.
Biroul președintelui a declarat că loviturile cu rachete rusești asupra infrastructurii critice s-au soldat cu mai mulți morți și răniți.
A început exercițiul NATO de descurajare nucleară
NATO a început exercițiile regulate de descurajare nucleară în Europa de Vest, care vin pe fondul creșterii tensiunilor cu Rusia, provocate de amenințările nucleare ale președintelui Vladimir Putin.
„Exercițiul 'Steadfast Noon' implică 14 țări și până la 60 de avioane de diferite tipuri, inclusiv avioane de luptă de generația a patra și a cincea, precum și avioane de supraveghere și avioane cisternă”, a transmis NATO într-un comunicat.
Alianța a subliniat că „activitatea de antrenament de rutină și recurentă” - care se desfășoară până pe 30 octombrie - a fost planificată înainte ca Rusia să invadeze Ucraina și nu are legătură cu situația actuală.
În cadrul exercițiului vor avea loc zboruri de antrenament deasupra Belgiei, Marii Britanii și Mării Nordului.
„Noul concept strategic al NATO, adoptat de liderii aliați la summitul de la Madrid din iunie, arată clar că scopul fundamental al capacității nucleare a NATO este de a menține pacea, de a preveni coerciția și de a descuraja agresiunea”, se arată în comunicat, potrivit RFE/RL.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins orice apel la anularea exercițiului, după ce Putin și-a intensificat retorica nucleară în timp ce forțele rusești au suferit răsturnări de situație în Ucraina.
„Ar trimite un semnal foarte greșit dacă am anula acum brusc un exercițiu de rutină, planificat de mult timp, din cauza războiului din Ucraina. Trebuie să înțelegem că un comportament ferm și previzibil al NATO, puterea noastră militară, este cea mai bună modalitate de a preveni escaladarea”, a declarat Stoltenberg săptămâna trecută.
Imaginile atacului cu drone
Publicația ucraineană Censor.NET a difuzat imagini de pe camerele de supraveghere din interiorul blocului distrus de o dronă kamikaze.
Doi tineri care așteptau primul lor copil au murit în urma acestui atac, autoritățile ucrainene confirmând decesul a trei persoane. Primarul capitalei ucraineni a precizat că femeia era însărcinată în luna a șasea.
De asemenea, au apărut imagini cu polițiști din Kiev care doboară o dronă, postate de Anton Gherașcenko, un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt.
Vorbind la scurt timp după ce Kievul a fost lovit, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că „vom căuta dovezi concrete” privind participarea Iranului la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.