Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski vorbește participanților la conferința despre reconstrucția Ucrainei (URC2022), de la Lugano, Elveția - 4 iulie 2022
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski vorbește participanților la conferința despre reconstrucția Ucrainei (URC2022), de la Lugano, Elveția - 4 iulie 2022

Războiul lui Putin | 750 de miliarde de dolari, costul redresării Ucrainei. Platformă UE de reconstrucție a țării

Ucraina se retrage din orașul bombardat Lisichansk, ultimul mare oraș din regiunea Luhansk, permițând Rusiei să revendice o victorie majoră.

Principalele informații ale zilei

20:11 4.7.2022

Apel al britanicului condamnat la moarte de instanța separatistă din Donețk

Aiden Aslin, britanicul condamnat la moarte de un tribunal din Republica Populară Doneţk, susţinută de ruşi, din estul Ucrainei, a făcut apel luni la sentința de condamnare, potrivit agenţiei ruse Interfax.

„Azi a fost depus un recurs în casație împotriva verdictului”, a declarat pentru Interfax avocatul care îl reprezintă, Pavel Kosovan.

Aslin a fost condamnat la moarte luna trecută împreună cu colegul britanic Shaun Pinner și marocanul Brahim Saadoun pentru „activități mercenare”, deoarece au fost capturați de forțele ruse care au invadat Ucraina, în timp ce luptau pentru armata ucraineană pe teritoriul Ucrainei.

Republica Populară Donețk este recunoscută doar Rusia și Siria, ca autoritate legitimă.

Secretarul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a declarat că condamnă sentința, spunând că „sunt prizonieri de război. Aceasta este o judecată falsă, fără absolut nicio legitimitate.”

17:02 4.7.2022

 Putin felicită trupele rusești pentru „eliberarea” Luhanskului

Putin a felicitat luni trupele rusești pentru victoria de la Luhansk și le-a spus „să se odihnească și să-și recupereze pregătirea militară”.

Într-o întâlnire televizată cu ministrul apărării Serghei Şoigu, Putin a felicitat forţele ruse pentru „victoriile lor în direcţia Luhansk”.

El a spus că cei care au participat la luptă ar trebui să „se odihnească absolut și să-și recupereze pregătirea militară”, în timp ce alte unități continuă să lupte în alte zone.

Cucerirea de către Rusia a orașului Lîsîceansk, duminică, a pus capăt bătăliei de luni de zile de la Luhansk, regiune a Donbasului.

15:16 4.7.2022

 Turcia a interceptat o navă de marfă sub pavilion rusesc suspectată de furt de cereale din Ucraina

Turcia a oprit o navă de marfă sub pavilion rusesc în largul coastei Mării Negre și investighează o afirmație ucraineană conform căreia transporta cereale furate, a declarat luni un înalt oficial turc.

Ambasadorul Ucrainei în Turcia a declarat duminică că Zhibek Zholy a fost reținut de autoritățile vamale turce.

Ucraina ceruse anterior Ankarei să o rețină, potrivit unui oficial și documentelor vizualizate de Reuters.

Kievul a acuzat Moscova că a furat cereale din teritoriile pe care forțele ruse le-au ocupat de când a început invazia lor la sfârșitul lunii februarie. Kremlinul a negat anterior că Rusia ar fi furat cereale ucrainene.

„La cerere, nava numită Zhibek Zholy a fost oprită în largul lui Karasu”, a spus un oficial înalt. „Acuzațiile sunt investigate amănunțit. Nu este scris pe grâne cui aparține.”

El a spus că Turcia a fost în contact cu Rusia, Organizația Națiunilor Unite și părți terțe în legătură cu această problemă.

15:11 4.7.2022

Steagul ucrainean, arborat pe Insula Șerpilor

Steagul ucrainean a fost arborat din nou pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, după ce trupele ruse s-au retras din avanpostul strategic săptămâna trecută.

„Teritoriul [Insula Șerpilor] a fost returnat sub jurisdicția Ucrainei”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de sud al Ucrainei, într-o conferință de presă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG