Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski vorbește participanților la conferința despre reconstrucția Ucrainei (URC2022), de la Lugano, Elveția - 4 iulie 2022
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski vorbește participanților la conferința despre reconstrucția Ucrainei (URC2022), de la Lugano, Elveția - 4 iulie 2022

Războiul lui Putin | 750 de miliarde de dolari, costul redresării Ucrainei. Platformă UE de reconstrucție a țării

Ucraina se retrage din orașul bombardat Lisichansk, ultimul mare oraș din regiunea Luhansk, permițând Rusiei să revendice o victorie majoră.

Principalele informații ale zilei

08:55 4.7.2022

Institutul pentru Studiul Războiului: Posibile zone de rezistență ucraineană în Luhansk

Institutul pentru Studiul Războiului arată în analiza din 3 iulie că forțele rusești cel mai probabil au securizat granița regiunii Luhansk, dar este posibil să rămână „buzunare de rezistență ucraineană”.

Grupul de reflecție american mai raportează că doi comandanți de rang înalt din cadrul armatei ruse ar fi fost însărcinați cu activități tactice în jurul orașului Lisichansk, ceea ce indică importanța pentru Vladimir Putin de a securiza regiunea și „lipsa sa de încredere în ofițerii mai tineri pentru a face treaba”.

08:41 4.7.2022

UE vrea să strângă 100 de miliarde de euro pentru reconstrucția Ucrainei

Conferința de redresare a Ucrainei (URC2022) începe luni în Lugano, Elveția.
Conferința de redresare a Ucrainei (URC2022) începe luni în Lugano, Elveția.

Banca Europeană de Investiții (BEI) propune pentru Ucraina o structură de finanțare folosită anterior în timpul pandemiei Covid, pentru a ajuta la reconstrucția țării invadate de Rusia cu investiții de până la 100 de miliarde de euro, transmite Reuters.

Fondul fiduciar UE-Ucraina Gateway Trust Fund (E-U GTF) ar urma să aibă o contribuție inițială de 20 de miliarde de euro din partea țărilor UE și a bugetului UE, sub formă de granturi, împrumuturi și garanții.

Garanțiile UE, în special, ar avea un efect multiplicator, conducând la proiecte de infrastructură în valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro, aproximativ jumătate din nevoile imediate ale Ucrainei.

Propunerea BEI urmează să fie prezentată luni, în prima zi a Conferinței internaționale de redresare a Ucrainei, care se desfășoară în Elveția și care are ca scop furnizarea de resurse pentru Ucraina și sprijinirea redresării după război.

Fondul propus de Banca Europeană de Investiții va garanta finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii. De exemplu, cel propus în perioada pandemiei avut în vedere 25 de miliarde de euro, care să ducă ulterior la mobilizarea a până la 200 de miliarde de euro.

De asemenea, fondul este conceput pentru a încuraja întreprinderile private care ar considera că finanțarea investițiilor în Ucraina este prea riscantă.

Utilizarea unui instrument similar cu cel utilizat anterior în pandemie înseamnă că poate fi pus în aplicare mai rapid, astfel încât investițiile inițiale ar putea fi aprobate până la sfârșitul anului. Acesta ar permite altora să contribuie și ar putea fi extins cu ușurință.

Comisia Europeană trebuie mai întâi să își dea avizul conform, iar apoi o majoritate a țărilor UE trebuie să aprobe planul. Ulterior, statele UE ar urma să decidă dacă vor contribui sau nu la fond.

08:32 4.7.2022

Refugiații ucraineni din Rusia „își pierd speranța” că vor primi plata promisă de Putin

Anastasia a fugit din orașul ucrainean Mariupol, împreună cu fiul ei, spre singura destinație la care părea posibil să ajungă: Rusia.

Cu puțini bani și puține bunuri, ea aștepta cu nerăbdare să primească plata de 10.000 de ruble (185 de dolari) pe care președintele rus Vladimir Putin o promisese refugiaților ucraineni chiar înainte de a lansa invazia din 24 februarie, relatează RFE/RL.

Banii ar fi ajutat-o pe Anastasia să le acopere nevoile de bază pentru o perioadă scurtă de timp, în timp ce ea și fiul ei s-au refugiat în Sankt Petersburg, așteptând ca războiul să se încheie. La trei luni după ce a ajuns acolo, ea nu a primit încă banii.

Lucrătorii de la centrul guvernamental local care se ocupă de astfel de probleme „au spus că nu știu nimic”, a povestit Anastasia. „Așteaptă, la un moment dat îți vor da”, a mai relatat ea o discuție cu angajații centrului.

La fel ca și alți refugiați cu care RFE/RL a vorbit, ea nu a dorit ca numele ei de familie să fie publicat de teama unor repercusiuni.

07:50 4.7.2022

Rusia controlează aproximativ 75% din Donbas

Mașini arse și clădiri rezidențiale avariate în Lisichansk, regiunea Luhansk, Ucraina, în dimineața zilei de 3 iulie 2022. Fotografie furnizată de administrația militară din regiunea Luhansk.
Mașini arse și clădiri rezidențiale avariate în Lisichansk, regiunea Luhansk, Ucraina, în dimineața zilei de 3 iulie 2022. Fotografie furnizată de administrația militară din regiunea Luhansk.

După cucerirea ultimului mare oraș din Luhansk, Rusia controlează acum aproximativ 75% din regiunea Donbas (denumirea dată regiunilor Luhank și Donețk), transmite The Guardian.

Însă, căderea orașului Lisichansk în mâinile rușilor nu reprezintă în niciun caz sfârșitul luptelor din Donbas, relatează BBC.

Sloviansk și Kramatorsk sunt cele mai mari două orașe din regiunea Donețk aflate încă în mâinile ucrainenilor.

Forțele ucrainene au pregătit noi linii de apărare între Bahmut și Sloviansk - deși și acestea sunt acum supuse unor bombardamente rusești intense.

În aceste condiții, ambele părți au suferit pierderi grele. Întrebarea care se pune acum este dacă Ucraina poate opri avansul și dacă Rusia poate menține ritmul.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG