Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski vorbește participanților la conferința despre reconstrucția Ucrainei (URC2022), de la Lugano, Elveția - 4 iulie 2022
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski vorbește participanților la conferința despre reconstrucția Ucrainei (URC2022), de la Lugano, Elveția - 4 iulie 2022

Războiul lui Putin | 750 de miliarde de dolari, costul redresării Ucrainei. Platformă UE de reconstrucție a țării

Ucraina se retrage din orașul bombardat Lisichansk, ultimul mare oraș din regiunea Luhansk, permițând Rusiei să revendice o victorie majoră.

Principalele informații ale zilei

10:59 4.7.2022

Slovacia - prima țară care va trimite avioane de luptă Ucrainei

Avion de luptă MiG-29. Imagine de arhivă
Avion de luptă MiG-29. Imagine de arhivă

Slovacia plănuiește să trimită avioane de luptă MiG-29 și tancuri în Ucraina, în timp ce Republica Cehă va ajuta Slovacia în patrularea aeriană a teritoriului său, până când va primi avioane F-16 de fabricație americană în locul celor transferate Ucrainei, relatează Ukrinform.

Prim-miniștrii Slovaciei și Cehiei, Eduard Heger și Petr Fiala, au făcut anunțul duminică, în direct la canalul ceh CT24.

Eduard Heger a declarat că Bratislava va transfera Ucrainei avioanele sale MiG-29 și a menționat, de asemenea, posibilitatea de a trimite tancuri în Ucraina.

„Dar nu vreau să intru în detalii, pentru că și Ucraina ne-a cerut să nu detaliem informații despre aceste echipamente”, a spus Heger.

Petr Fiala a declarat la rândul său că țara sa va ajuta Slovacia să-și protejeze spațiul aerian începând din septembrie.

„Vom ajuta Slovacia până când va avea la dispoziție avioane noi. Și ne așteptăm ca cineva să ne ajute și pe noi dacă vom avea probleme”, a declarat Fiala.

Premierul ceh a adăugat că, dacă este necesar, Cehia este pregătită să participe la antrenarea soldaților ucraineni.

10:19 4.7.2022

Aproape 1.000 de copii ucraineni au murit sau au fost răniți

Un ursuleț de pluș atârnă pe un leagăn lângă o clădire avariată în cartierul Saltivka, în Harkov, Ucraina, 17 mai 2022.
Un ursuleț de pluș atârnă pe un leagăn lângă o clădire avariată în cartierul Saltivka, în Harkov, Ucraina, 17 mai 2022.

Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat luni dimineață că războiul din Rusia a ucis cel puțin 345 de copii și a rănit 644.

Potrivit Procuraturii Generale, se așteaptă ca cifrele să fie mai mari, deoarece nu includ victimele din teritoriile ocupate de Rusia și din zonele în care ostilitățile sunt în curs de desfășurare.

09:40 4.7.2022

Marea Britanie: Atenția Rusiei se va îndrepta spre capturarea Donețkului

Ministerul britanic al Apărării a declarat luni dimineață că Rusia se va concentra acum „aproape sigur” pe capturarea regiunii estice Donețk, după ce a revendicat victoria asupra orașului Lisichansk.

Forțele ucrainene s-au retras din orașul situat pe linia frontului din regiunea Luhansk, se mai arată în cel mai recent raport al serviciilor de informații britanice.

Luptele din interiorul și din jurul orașului - ultimul mare oraș din Luhansk rămas sub control ucrainean - s-au intensificat în ultima săptămână, forțele rusești înregistrând progrese constante, adaugă ministerul.

Atenția Rusiei se va îndrepta acum, aproape sigur, spre capturarea regiunii Donețk, o mare parte din aceasta rămânând sub controlul forțelor ucrainene.

Lupta pentru Donbas a fost una „de uzură” și este foarte puțin probabil ca acest lucru să se schimbe în următoarele săptămâni, mai arată ministerul britanic.

09:08 4.7.2022

Kievul spune că Rusia se pregătește pentru mobilizare în Crimeea

Biroul reprezentantului președintelui Ucrainei în Crimeea a raportat că cetățenii ucraineni care locuiesc în peninsula ocupată ar putea fi forțați în curând să lupte împotriva Ucrainei, transmite Kyiv Independent.

Oficialitățile ucrainene au făcut apel la cetățenii ucraineni din Crimeea să facă tot posibilul pentru a evita să fie forțați să lupte pentru armata rusă și să se predea forțelor ucrainene cu prima ocazie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG