Linkuri accesibilitate

Un anchetator se uită la cadavrele exhumate dintr-un mormânt din curtea unei case din satul Stepankî, lângă Harkov - 11 mai 2022 (Foto de SERGHEI BOBOK / AFP)
Un anchetator se uită la cadavrele exhumate dintr-un mormânt din curtea unei case din satul Stepankî, lângă Harkov - 11 mai 2022 (Foto de SERGHEI BOBOK / AFP)

Războiul lui Putin | ONU vrea să investigheze abuzurile comise de Rusia în Ucraina. Peste 100 de copii uciși numai în aprilie

După ce premierul Marii Britanii a vizitat Suedia și Finlanda, Moscova avertizează că dacă cele două țări se vor alătura NATO vor exista consecințe. În Ucraina, va fi judecat primul soldat rus pentru comiterea unei presupuse crime de război.

  • Finlanda a solicitat aderarea la NATO „fără întârziere”, iar Dmitri Peskov spune că Rusia consideră aderarea Finlandei la NATO o amenințare.
  • Aproape 100 de copii au fost uciși în Ucraina doar în luna aprilie, dar cifrele reale ar putea fi semnificativ mai mari, a declarat Fondul Națiunilor Unite pentru copii, Unicef.
  • Consiliul pentru drepturile omului al ONU a adoptat o rezoluție pentru investigarea abuzurilor comise de trupele rusești care au invadat Ucraina și pentru tragerea la răspundere a celor responsabili.
  • Comisia Europeană a prezentat joi un set de acțiuni menite să ajute Ucraina să-și exporte produsele agricole.
  • În Ucraina, continuă bătălia pentru capturarea totală a Mariupolului. Rușii bombardează combinatul Azovstal unde rezistă ultimii luptători ucraineni.
08:38 12.5.2022

CNN: Soldații ruși au împușcat doi civili neînarmați la periferia capitalei ucrainene Kiev

CNN a obținut o înregistrare video de pe camerele de supraveghere a ceea ce este acum investigat ca o crimă de război de către procurorii ucraineni.

Filmarea arată cum rușii au împușcat doi civili neînarmați la periferia capitalei ucrainene Kiev. Ambii civili au murit după ce au fost împușcați. Regulile războiului interzic țintirea civililor.

CNN a identificat victimele. Unul era proprietarul reprezentanței de automobile care a fost jefuită de ruși, familia nu vrut să apară numele victimei. Celălalt băbat era Leonid Oleksiyovich Pliats, un bunic în vârstă de 68 de ani care lucra acolo ca gardian.

10:02 12.5.2022

Un comandant ucrainean de la Azovstal îi cere ajutor lui Elon Musk

Un comandant ucrainean care se numără printre combatanţii aflaţi sub asediul forţelor ruse în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, oraş-port la Marea Azov, a adresat miercuri un apel direct miliardarului american Elon Musk, ca aceasta să intervină pentru a-i salva, informează joi AFP.

„Oamenii spun că dumneavoastră veniţi de pe altă planetă pentru a-i învăţa pe oameni să creadă în imposibil. (...) În locul unde trăiesc eu, este aproape imposibil să supravieţuieşti", a scris pe Twitter Serghei Volîna, comandant al Brigadei 36 de puşcaşi marini din Mariupol.

„Ajutaţi-ne să plecăm din Azovstal într-o altă ţară. Dacă nu dv, atunci cine? Daţi-ne o pistă", a continuat el, precizând că şi-a creat un cont de Twitter special pentru a intra în contact cu cel mai bogat om din lume, care încearcă să cumpere această reţea socială pentru 44 miliarde de dolari.

Militarul a cerut „fiecărei persoane de pe planeta Pământ" să ajute pentru ca Elon Musk să fie la curent cu apelul său.

10:50 12.5.2022

Finlanda a anunțat oficial că vrea să adere la NATO „fără întârziere”

Liderii Finlandei au anunțat că țara ar trebui să solicite aderarea la alianța de apărare NATO „fără întârziere”.

„În această primăvară, a avut loc o discuție importantă despre posibila aderare a Finlandei la NATO. A fost nevoie de timp pentru a lăsa parlamentul și întreaga societate să își stabilească pozițiile în această chestiune”, se arată în anunțul oficial, postat de BBC.

Ministrul de externe Pekka Haavisto a vorbit a spus că invazia Rusiei în Ucraina a schimbat situația de securitate a Finlandei, dar a dăugat că nu există nicio amenințare imediată.

În urma anunțului Finlandei privind aderarea la NATO, ministrul de Externe a mai spus că aderarea țării sale la NATO va consolida atât alianța, cât și securitatea în regiunea Mării Baltice, relatează agenția de presă Reuters.

11:01 12.5.2022

76% dintre finlandezi susțin aderarea la NATO

Până la invazia rusă în Ucraina, sprijinul public finlandez pentru aderarea la NATO aera de aproximativ 20-25%, timp de ani de zile. După începerea războiului în Ucraina, sprijinul popular a ajuns la un nivel record de 76%, potrivit ultimului sondaj de opinie.

În timp ce nealinierea și neutralitatea militară a fost mult timp poziția multor finlandezi, ca o modalitate de a nu intra în conflicte, războiul a dus la un număr tot mai mare de finlandezi să privească relațiile de prietenie cu Rusia cu alți ochi.

Sub bombardamente, o echipă a Crucii Roșii evacuează oamenii dintr-un sat ucrainean
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG